Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dopforhandlernes nye «dark web»:

Det florerer av dop på Instagram. Selskapet klarer ikke å stoppe det

Du finner ikke en eneste kvinnelig brystvorte, men narkotika er ikke særlig vanskelig å oppdrive.

ØKENDE PROBLEM: Bruken av sosiale medier til markedsføring og salg av narkotika har blitt et omfattende problem de siste åra. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix.
ØKENDE PROBLEM: Bruken av sosiale medier til markedsføring og salg av narkotika har blitt et omfattende problem de siste åra. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer sannsynligvis ikke som en overraskelse, men Instagram er mer enn selfies, mat og misunnelsesverdige ferier.

Du har kanskje opplevd sexindustriens relativt nye markedsføringstriks, forkledd som venne- eller følgeforespørsler fra lettkledde kvinner med mistenkelig lave følgerskarer.

De siste åra har bildedelingstjenesten også blitt en stor markedsplass for salg av ulovlige rusmidler.

Åpne søk på spesifikke emneknagger viser tusenvis av innlegg, der et stort antall viser mennesker som skryter av sin utsvevende livsstil, og ikke minst tilbud fra dopforhandlere.

Å følge sistnevntes kontoer, eller til og med like ett eller flere av bildene, gjør at Instagrams algoritmer fungerer som de skal: De fyller opp feeden din med doprelaterte innlegg, og foreslår relaterte kontoer og emneknagger du kan følge.

The Washington Post har omtalt den uheldige utviklingen, og Facebook, som eier Instagram, har svart med en redegjørelse for hvordan de jobber for å motvirke den. Blant annet fjerner de innlegg og søketråder som bryter med retningslinjene, utvikler ny teknologi som skal gjøre det lettere å oppdage, og samarbeider tett med eksterne organisasjoner og eksperter.

De sliter imidlertid med å holde tritt med sine egne algoritmer, som byr på et bredt utvalg doprelatert innhold, personlig tilpasset og rettet mot utsatte brukere.

Kjent problem

Fenomenet er verken nytt eller ukjent - aktivister, interessegrupper og teknologimedier har i flere år varslet om at spesifikke emneknagger blir brukt til salg av narkotika. Siden da har problemet eskalert i omfang.

Til tross for de mange advarslene, var det først i april i år at Facebook tok skikkelig grep og fjernet alt innhold på en rekke doprelaterte emneknagger.

Flere er skeptiske til selskapets håndtering, sett at de ikke klarer å skille lovlig fra ulovlig innhold. Etter hvert som noen stenges ned, etableres det stadig nye emneknagger for å slippe unna sensuren av innhold som bryter med retningslinjene. Instagram ser jo ut til å klare tilsvarende når det kommer til sensur av kvinnelige brystvorter, mener flere av kritikerne.

Problemet er ikke unikt for bildedelingstjenesten - liknende innhold er også å finne i stort omfang både på Twitter, og på Instagrams moderskip Facebook.

- Alvorlig utvikling

Europeisk narkotikarapport påpeker at salget på det åpne nettet fortsatt er relativt begrenset i forhold til det totale markedet for illegale rusmidler, men at det ser ut til å være på god frammarsj.

Likevel er det ikke nødvendigvis sånn at selve salgene foregår i de åpne sosiale kanalene. De blir derimot brukt som markedsføringsplattformer, der selger og kjøper oppretter kontakt. Transaksjonene gjennomføres så et annet sted, for eksempel via kryptovalutaen Bitcoin.

Leder for Seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos, Lone Charlotte Pettersen, forteller til Dagbladet de er kjent med utviklingen:

- Markedsføring og salg av narkotika over sosiale medier spesielt, og Internett generelt, er noe politiet har fulgt gjennom flere år. Samtlige politidistrikter rapporterer at det er et økende problem, og det er noe vi ser alvorlig på, sier hun.

Blant annet har de sett at en rekke av MDMA-beslagene som er gjort i første halvdel av 2018, er postsendinger der stoffet er bestilt over Internett.

- Vi har et godt samarbeid med de store plattformene, og i konkret etterforskning kan vi ha hjemmel til å be om informasjon, sier Pettersen.

Samtidig er det fortsatt sånn at de store kvantaene innføres på tradisjonelt vis. Gitt politiets rolle i å prioritere de store organiserte miljøene, er det derfor her det legges ned mest innsats.

Dagbladet har vært i kontakt med Facebook for kommentarer til saken i flere instanser, men selskapet henviser utelukkende til innlegget som er lenket til tidligere i artikkelen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!