- Det fløt med ekstremistisk materiale og kontanter

Dansk politi ransaket hjemmet til den 17-årig tiltalte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da rettsaken mot de fire terrorsiktede danske muslimene i alderen fra 17-21 år startet i dag, fortalte aktor om hva som ble funnet under ransaking i hjemmet hos den 17-årige tiltalte.

«Jihad mix 3», «Russian Hell, part II», opptak med oppildnende Osama bin Laden-taler, tsjetsjenske terroraksjoner og annet ekstremistisk materiale ble beslaglagt, fortalte aktor, ifølge den danske avisen Politiken.

- Planla terrorhandlinger

Noen av CD-ene med ekstremistisk materiale lå blant annet fremme i stuen, andre var stoppet inn i tøyet på et par av rommene. Men materialet kan ikke nødvendigvis knyttes til den terrortiltalte.

17-åringens familie har ikke ville bistå politiet i etterforsknignen med å opplyse om hvem av barna som brukte værelsene i leiligheten, som 17-åringen delte sammen med foreldrene, et pensjonistpar og noen av deres 11 barn.

17-åringen, som omtales som ABA, var én av i alt fire personer, som den dansk politi pågrep i oktober 2005.

De fire mennene i den såkalte Glostrupgruppen ble siktet for å ha medvirket til å planlegge et kommende terrorangrep mot et ukjent sted i Europa. Ifølge politiet skulle angrepet være nært forestående.

Under ransakelsen av leiligheten fant politiet i underkant av 110 000 norske kroner i kontanter på kjøkkenet. I tillegg ble det også funnet flere titalls tusen kroner i noen av de andre rommene i rekkehusleiligheten. Totalt beslagla politiet drøye 160 000 kroner i kontanter.

PÅGREPET I OKOTBER 2005: De fire mennene ble arrestert høsten 2005 mistenkt for å planlegge nært forestående terrorhandlinger. Den direkte foranledningen til pågripelsen var Sarajevo-saken, hvor dommen falt i dag. Foto: AP/Scanpix
PÅGREPET I OKOTBER 2005: De fire mennene ble arrestert høsten 2005 mistenkt for å planlegge nært forestående terrorhandlinger. Den direkte foranledningen til pågripelsen var Sarajevo-saken, hvor dommen falt i dag. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Mesteparten av disse pengene er levert tilbake, siden dansk politi ikke har kunne bevise at de skulle brukes til terrorhandlinger.

Forbindelser til Sarajevo

Ransakingen av hjemmet til den 17-åringe tiltalte avdekket også en møysommelig ødelagt harddisk og store kontantbeløp liggende rundt i huset, skriver Politiken.

Da politiet kom til leiligheten i Kisumparken på Brøndbystrand lå en Samsung-harddisk i en balje med vann, mens harddiskens magnetplate lå i en annen bøtte med vann.

Harddisken var knekt i flere biter og var gjennomhullet med en kraftig skrutrekker eller annet lignende redskap.

Den danske påtalemakten la ikke skjul på hvorfor de trodde harddisken var ødelagt. Kort tid før ransakingen var den dansk-tyrkiske Abdulkadir Cesur pågrepet i Sarajevo, mistenkt for å forberede en terroraksjon.

Etter pågripelsen hadde søsteren ringt til 17-årige ABA og fortalt om hva som hadde skjedd. Derfor mener påtalemakten at den såkalte Glostrupgruppen bistod Abdulkadir Cesur og svenske Mirsad Bektasevic med terrorforberedelsene, blant annet gjennom finansiering.

De to ble i dag dømt til henholdsvis 13 år og fire måneder og 15 år og fire måneders fengsel.

Saken i Sarajevo var den direkte foranledningen til at Glostrup-politiet pågrep de fire mennene.

- Stort fokus på islam

Rettssaken i dag mot de fire unge mennene ble fulgt av de tiltaltes kamerater. De avviste at en annen av de tiltalte, som omtales med initialene IAJ, var så ekstrem at han kunne finne på å støtte islamsk terror.

Riktig nok hadde interessen for islam vært noe over gjennomsnittet.

- Det har vært stort fokus på islam. Se bare på Koranen, som har vært en julehit i bokhandlerne. Han har også hatt den interessen. Han hentet informasjon via nettet, tv og bøker, fortalte broren i retten.

Den tiltalte, som omtales som IAJ, måtte i retten svare på hvorfor det hadde vært flere oppringninger fra Irak på hans telefon til hans medtiltalte venn.

Den tiltalte IAJ har forklart at han på et tidspunkt solgte telefonen, men at den kom tilbake til han en stund senere, uten at han har noen kjennskap til hvor telefonen har vært i mellomtiden.

Saken vil etter planen bli avsluttet i februar.