Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det flyter rundt døde mennesker der nede

Minst 110 omkomne i elvekatastrofen. Dykkere leter etter overlevende.

 KATASTROFEFERJA:  President Dimitrij Medvedev har beordret full gransking for å finne ut blant annet om hvorfor det var minst 60 passasjerer mer enn tillatt om bord, om ferja var i forsvarlig teknisk stand og hvorfor skipperen holdt seg tre kilometer fra land i stormværet. Her et arkivbilde av ulykkesskipet "Bulgaria" fra august i fjor.  FOTO: REUTERS/SCANPIX.
KATASTROFEFERJA: President Dimitrij Medvedev har beordret full gransking for å finne ut blant annet om hvorfor det var minst 60 passasjerer mer enn tillatt om bord, om ferja var i forsvarlig teknisk stand og hvorfor skipperen holdt seg tre kilometer fra land i stormværet. Her et arkivbilde av ulykkesskipet "Bulgaria" fra august i fjor. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 50 dykkere kjemper en desperat kamp mot tiden for å finne overlevende inne i ulykkesferja «Bulgaria» på bunnen av elva Volga, 750 kilometer øst for Moskva.

Det var dårlig nytt sjefen for kriseberedskapen i regionen, Igor Panshin, kom med på tv-kanalen NTV i formiddag i den første tilbakemeldingen fra dykkerne.

- Dessverre, ingen svar - Dykkerne har banket på skutesiden i håp om å få noen svar fra innsiden. Dessverre, det kom ingen svar. De har også vært inne med lys i restauranten og andre steder. Det flyter rundt døde mennesker på innsiden der nede, rapporterte redningslederen, ifølge BBC.

Minst 110 har status som savnet, i praksis omkomne.

Fanget i lekerom Blant dem er om lag 30 barn, som samlet seg i et lekerom i baugen på den 56 år gamle turistbåten bare minutter før den kantret og sank like før klokka 14 lokal tid søndag (12 norsk tid).

Lekerommet ble en dødsfelle.

Russlands president Dimitrij Medvedev har beordret full etterforskning av båttragedien.

En granskingskommisjon skal blant annet finne ut om ferja var i tilfredsstillende teknisk stand, hvorfor skipperen lå tre kilometer fra land da det blåste opp til storm, og hvorfor det var mellom 60 og 90 flere personer om bord enn ferja var godkjent for.

Båten skal ha fraktet minst 182 turister og besetningsmedlemmer da den sank. Den siste opptellingen viser at det var 208 om bord.

LETER: Hjelpemannskaper har fortsatt håp om å finne overlevende. Foto: REUTERS/Russian Emergencies Ministry
LETER: Hjelpemannskaper har fortsatt håp om å finne overlevende. Foto: REUTERS/Russian Emergencies Ministry Vis mer

Båtens offisielle kapasitet var imidlertid bare 120 passasjerer, ifølge nyhetsbyrået AFP.

80 reddet Om lag 80 av cruisepassasjerene  ble reddet om bord i et annet skip som tilfeldigvis var på elva.

Vitneutsagn om at andre skip seilte rett forbi mens hjelpeløse ofre lå i elva, skal granskes.
 
«Bulgaria» var på et to dagers sommercruise fra Bolgar til Kazan på Europas lengste elv Volga da katastrofen skjedde bare 80 kilometer fra målet, storbyen Kazan - hovedstad i delrepublikken Tartarstan.

Rundt på tre minutter - Båten skrånet over på sin høyre side og ble snudd i løpet av tre minutter før den gikk til bunns, sa en mann som oppga å ha mistet sin kone og sønn i ulykken.

Tårer og smertefulle skrik preget møtet mellom slektninger og overlevende da de som ble reddet fra forliset, ankom havna i Kazan.

En av de overlevende, Nikolaj Tsjernov, bekrefter i et intervju med russisk tv at alt skjedde på tre minutter.

- Det kom ingen beskjed over høyttalerne, verken før kantringen eller etter at båten fikk slagside mot styrbord. Den kantret og forsvant. Det var det, fortalte Tsjernov.

Slike elvecruise på Volga er populære om sommeren både blant russere og utenlandske turister.

Russiske myndigheter har ikke kommet med opplysninger om det var utlendinger om bord.

- Startet med slagside Det er et lokalt turistselskap som eier ulykkesferja.

 MINST 110 OMKOMNE:  Pårørende samlet på en båt like ved forlisstedet i formiddag. FOTO: Misha Japaridze, AP/SCANPIX.
MINST 110 OMKOMNE: Pårørende samlet på en båt like ved forlisstedet i formiddag. FOTO: Misha Japaridze, AP/SCANPIX. Vis mer

Noen av de overlevende har allerede fortalt at de mente ferja hadde slagside styrbord da den la ut fra Bolgar fredag.

 REDDET:  Om lag 80 av ferjepassasjerene  ble reddet om bord i skipet "Arabella", som tilfeldigvis var i nærheten ved forliset på Volga søndag ettermiddag. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
REDDET: Om lag 80 av ferjepassasjerene ble reddet om bord i skipet "Arabella", som tilfeldigvis var i nærheten ved forliset på Volga søndag ettermiddag. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer