Politikk i Oslo

- Det føler jeg ekstra på nå som jeg har et knøtt i magen

Framtida kom plutselig mye nærmere for Lan Marie Nguyen Berg, som skal ha barn i mai.

TRYGG FRAMTID: Lan Marie Nguyen Berg mener barnet i magen gir jobben som byråd for miljø og samferdsel i Oslo mer mening. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
TRYGG FRAMTID: Lan Marie Nguyen Berg mener barnet i magen gir jobben som byråd for miljø og samferdsel i Oslo mer mening. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lørdag holdt byråden for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, årsmøtetalen til partifellene i Miljøpartiet de grønne (MDG). Fra talerstolen i Kulturloftet på Årvoll gård fortalte hun om drømmen hun har for barnet som vokser i magen hennes.

- Å kjenne på at jeg har et liv i magen som skal leve lenge etter meg, gjør at år 2100 plutselig føles veldig nært. Jeg ønsker selvfølgelig at barnet vårt skal ha et godt og trygt liv framover, sier Lan Marie Nguyen Berg.

Hun mener graviditeten har gitt byrådsjobben mer mening.

- Vi i MDG har hele tiden kjempet for å skape en trygg verden for framtidas generasjoner, altså barna som skal leve i framtida. Det er klart at det å ha et nytt liv i magen gjør at jeg blir enda mer opptatt av det å gjøre byen vår grønnere - fordi det gjør byen bedre for framtida og for oss som bor i byen i dag med for eksempel bedre luft og tryggere skoleveier, sier Nguyen Berg.

TALTE TIL PARTIFELLENE: Lan Marie Nguyen Berg tjuvstartet valgkampen på årsmøtet til Oslo MDG: Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TALTE TIL PARTIFELLENE: Lan Marie Nguyen Berg tjuvstartet valgkampen på årsmøtet til Oslo MDG: Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har fått et lengre perspektiv på livet og er enda litt mer opptatt av hvordan verden kommer til å se ut i framtida. Vi vet at klimaet og verden rundt oss endrer seg dramatisk i dag etter bare en grads oppvarming. Verden har ikke vært på rett kurs på mange år selv om vi har visst at vi må kutte utslipp, sier Nguyen Berg til Dagbladet.

Endringer

- Forskerne sier at klimaendringene vil endre verden slik vi kjenner den i dag. Tørke, flom, sviktende avlinger, mangel på rent drikkevann, tap av biologisk mangfold, plastforsøpling og insektdød. Det er skremmende, sier Nguyen Berg.

- Vi kan kanskje bli den første generasjonen som overlater verden i en dårligere stand enn den vi overtok den i, sier Lan Marie Nguyen Berg, som har termin i mai.

Hun satser på å være tilbake fra fødselspermisjon til valgkamp over sommeren. Da tar ektemann og partifelle Eivind Trædal over mens Nguyen Berg drar på stemmefiske.

MOR OG FAR: Lan Marie Nguyen Berg og ektemann og partifelle Eivind Trædal venter barn sammen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
MOR OG FAR: Lan Marie Nguyen Berg og ektemann og partifelle Eivind Trædal venter barn sammen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Lista over saker som skal debatteres av årsmøtet i Oslo MDG er lang og skaper diskusjon langt utenfor loftet på Årvoll. Partiet ønsker å senke standard fartsgrense i Oslo fra 50 til 30 kilometer i timen, bygge mer sykkelvei og betale ansatte i Oslo kommune ti kroner per kilometer når de bruker sykkel i jobben.

- Kompensasjon for bilkjøring i jobben er vi vant til. For ansatte i Oslo kommune har vi også en ordning for dem som bruker sykkel i jobben, men vi mener satsene er for lave. I programutkastet foreslår vi å øke satsene til ti kroner per kilometer, sier Nguyen Berg

Valgkamp

Hun tror valgkampen kommer til å bli et rotterace og mener Oslovalget kommer til å stå mellom dem som er for grønn politikk og de som ikke er det.

- Når landets nest mektigste politiker og partileder i Frp peker ut oss som hovedfiende i valget til høsten, så sier jeg bare: Bring it on, sa Lan Marie Nguyen Berg med adresse til Siv Jensen.

I Oslo har MDG sammen med Arbeiderpartiet og SV iverksatt en rekke tiltak som både gleder og provoserer, men meningsmålinger viser at partiet holder stand som Oslos tredje største parti. Noe Nguyen Berg passet på å minne årsmøtedeltakerne på.

Når valgkampen sparkes i gang ønsker byråden å gå til valg på fortsatt samarbeid med byrådskameratene i Ap og SV.

- I Oslo har vi fått mye gjennomslag i det samarbeidet vi er i, så jeg mener bi bør gå til valg på det samme samarbeidet. Prosjektet vårt er ikke ferdig, sier Lan Marie Nguyen Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer