- Det føles fantastisk å kunne stemme over dette

Det skrives historie i Skottland i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Vi følger utviklingen direkte. Siste nytt: Nei-sida leder med seks prosentpoeng i den siste meningsmålingen

GLASGOW (Dagbladet): Utenfor stemmelokalet i Anderston i Glasgow står det i dag en liten gruppe fra både ja-sida, som vil løsrive seg fra Storbritannia, og nei-sida, som vil fortsette som nå.

EN SISTE INNSATS: Nina Baker (med grønn lue) prøver å skvise ut de siste ja-stemmene.  Foto: Øistein Norum Monsen
EN SISTE INNSATS: Nina Baker (med grønn lue) prøver å skvise ut de siste ja-stemmene. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Nina Baker har en grønn ja-hatt på hodet og prøver å dele ut flygeblader til velgere som en må anta faktisk har bestemt seg allerede.

- Jeg har bestemt meg, jeg stemmer nei, jeg mener det er best, sier en eldre kvinne når Nina prøver å gi henne papirlappen.

- Takk for at du stemmer uansett! svarer hun.

Økonomien Like etter kommer en mann i 40-årene. Han takker nei til Ninas flygeblad, går videre, men snur og tar i mot lappen som nei-mannen Robert Keating tilbyr. Han smiler bredt. 

- Økonomien vår er i bedring. Jeg frykter det vil bli et tilbakeslag hvis vi forlater Storbritannia, sier han.

Men har han overbevist noen utenfor valglokalet? Han drar litt på det og svarer heller slik:

VIL BLI I STORBRITANNIA: Robert Keating. Foto: Øistein Norum Monsen
VIL BLI I STORBRITANNIA: Robert Keating. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Jeg overtalte en nabo til å stemme nei i dag. 

Jenny Beattie hadde bestemt seg i god tid før hun kom til stemmelokalet.

- Jeg stemte ja. Det føles fantastisk å kunne stemme over en så viktig sak. Det er en historisk dag, sier hun, sier hun, før hun går ut og forbi både nei-Robert og ja-Nina. De mener det er viktig å være på plass, selv om de fleste har bestemt seg.

- De fleste vil ha bestemt seg. Men jeg vet at det alltid kommer noen til stemmelokalet og som fortsatt ikke har bestemt seg. Så det er verdt det, sier hun til Dagbladet.

- Frykter det verste Nei-sida leder på så godt som alle de siste meningsmålingene. Men ledelsen er knapp. Nina Baker svarer med en grimase når Dagbladet spør hva utfallet kan bli.

- Jeg frykter virkelig det vil bli nei. Og etter neste valg kan det bli en regjering med de konservative og UKIP. Det kan bli den mest høyrevridde regjeringen i Storbritannia noensinne. Det vil være ille for Skottland.