SOSIAL LÆRING: På hovedfilialen til Deichmanske bibliotek i Oslo møtes frivillige fra Røde Kors og innvandrere for å snakke sammen. Målet er å lære innvandrerne norsk språk. Her er Marius Bozesan (39) fra Romania, Ana Ignjatovic (22) fra Serbia, Evgeniia Mineeva (25) fra Russland, frivillig Marie Stubhaug (23), frivillig norsktrener Henrik Skjærve. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SOSIAL LÆRING: På hovedfilialen til Deichmanske bibliotek i Oslo møtes frivillige fra Røde Kors og innvandrere for å snakke sammen. Målet er å lære innvandrerne norsk språk. Her er Marius Bozesan (39) fra Romania, Ana Ignjatovic (22) fra Serbia, Evgeniia Mineeva (25) fra Russland, frivillig Marie Stubhaug (23), frivillig norsktrener Henrik Skjærve. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Det føles godt å kunne hjelpe til

Flyktningstrømmen til Norge har mobilisert dugnadsånden i oss. Hos Røde Kors har over 21 000 frivillige meldt seg i år. Marie Stubhaug (23) er en av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regnet siler ned, men mange har stått i kø i over en halvtime når døra åpnes til avissalen i Deichmanske bibliotek i Oslo sentrum. Hit kommer arbeidsinnvandrere, flyktninger og asylsøkere hver tirsdag kveld for norsktrening i regi av Røde Kors.

- På norskkurs får vi bare teori, her får vi praksis også, sier russiske Evgeniia Mineeva (25).

Dugnadsånd i været Det er rift om plassene. De siste månedene har norsktreningen imidlertid fått flere frivillige, noe som gjør at de kan ta inn flere.  Den massive tilstrømmingen av flyktninger og asylsøkere til Norge har nemlig mobilisert dugnadsånden i nordmenn. Røde Kors har mer enn doblet antall frivillige, fra 9200 i fjor til 21 700 i år. 

- Det føles godt og meningsfullt å hjelpe til, og det virker som om det betyr mye for de som er med, sier Marie Stubhaug (23).

Hun er en av flere frivillige som ble med på norsktreningene da flyktningene strømmet over grensa.

- Jeg har alltid tenkt på meg selv som et godt menneske, men bortsett fra å gi en slant til veldedighet eller tiggere i ny og ne har jeg ikke levd opp til mine egne forventninger. Det ville jeg gjøre noe med, sier Jonas Laberg (39), som også er ny frivillig.

Skyldes flyktningkrisen Marius Bozesan (49) fra Romania er med på norsktrening i Oslo så ofte han kan. Han sitter på et bord med flere arbeidsinnvandrere og en frivillig. Dagens oppgave er å snakke sammen, på norsk. 

- Noen ganger er det lurt å møte opp førti minutter før sånn at man kan være sikker på å få plass, men nå i dag var det ikke noe problem. Jeg mangler miljøet til vanlig, og kommer hit for å praktisere norsk, sier 49-åringen.

President Svein Mollekleiv i Røde Kors er imidlertid ikke i tvil om at eksplosjonen i frivillige skyldes flyktningkrisen - til tross for at målinger Ipsos MMI har gjort for Dagbladet viser at nordmenn har blitt mer skeptiske til å ta imot flyktninger i løpet av høsten. 

-  Vi har hatt en helt historisk tilstrømming av nye frivillige som ønsker å hjelpe. Vi har ikke noen gang tidligere sett maken, sier han.

Mindre på fattighuset Også Norsk Folkehjelp mottar langt flere henvendelser fra folk som vil hjelpe, med mer enn tusen nye frivillige. På toppen kommer nye frivillige gjennom Refugees Welcome to Norway, som ble opprettet da flyktningkrisen eskalerte i sommer.

Fattighuset i Oslo merker imidlertid ikke samme pågang. I år vil de mangle nok gaver til å dele ut til trengende Oslo-borgere.

GIR MYE: Det er ikke bare flyktningene som drar nytte av norsktreningene. For Jonas Laberg (39) handler norsktreningene om å leve opp til egne forventninger om å være et godt menneske. Her er han sammen med Jelena Maksimovic, som leder gruppene annenhver uke.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GIR MYE: Det er ikke bare flyktningene som drar nytte av norsktreningene. For Jonas Laberg (39) handler norsktreningene om å leve opp til egne forventninger om å være et godt menneske. Her er han sammen med Jelena Maksimovic, som leder gruppene annenhver uke. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi får mindre hjelp etter flyktningkrisa, fra i høst og utover. Vi får inn mindre, samtidig som det står flere i kø for å hente mat på fredager, sier økonomisk ansvarlig Wenche Andersen, som sier køa fredager nå kan være 500 personer lang.

Mollekleiv i Røde Kors tror ikke nordmenn hjelper flyktninger, men glemmer fattige nordmenn.

Øker over hele fjøla - Vi har ikke merket det. Tvert om har flyktningsituasjonen ført til at flere vil være flyktningguider og besøke mottak, men også at flere vil hjelpe på sykehjem, eldresenter, som lekselesere ... Vi har sett den motsatte effekten: At folk ønsker å delta i alle humanitære aktiviteter, sier han.

Frivilligheten imponerer russiske Evgeniia på norsktreningen i Oslo sentrum. Hun er ikke vant til norsk frivillighetskultur. 

- Jeg ble veldig overrasket over at det fantes et slikt tilbud med frivillige, noe slikt har vi ikke i Russland. Hvis jeg noen ganger flytter tilbake, skal jeg starte noe lignende for å hjelpe folk, sier hun.

FØLES GODT:  - Det er meningsfullt og det virker som om det betyr mye for de som er med, sier Marie Stubhaug (23) til Dagbladet.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FØLES GODT: - Det er meningsfullt og det virker som om det betyr mye for de som er med, sier Marie Stubhaug (23) til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer