- Det føles som å ha lus på kroppen

Arne Treholt om POT-overvåkingen. Nå skal EOS-utvalget granske deres metoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
LIMASSOL/OSLO (Dagbladet): I dag gjorde Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) det klart at de skal undersøkelse Politiets overvåkingstjenestes metoder i treholt-saken.

De siste dagene har det blitt avdekket påstander om at bevis mot Treholt ble fabrikkert og at det skal ha blitt benyttet ulovlige overvåkingsmetoder mot den spiondømte mannen på 80-tallet.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Arne Treholt på Kypros i dag, men har så langt ikke vært tilgjengelig. I intervjuet i videoen øverst i saken forteller Treholt om det å ha blitt overvåket.

- Det føles som å ha lus på kroppen, sier Treholt til Dagbladet.

Han forteller at overvåkingen er det i saken han har blitt mest forbanna over.

- Det er en dyp krenkelse av privatlivets fred. Ikke bare av mitt liv, men også av min daværende kone Kari Storækre og min sønn, sier Treholt.

I går anmodet også riksadvokat Tor-Aksel Busch at Gjenopptakelseskommisjonen skal se på Treholt-saken på nytt, og da særlig det omstridte pengebeviset. Dette var Treholts reaksjon:

- Jeg ble tråkket på i 25 år, og etter å ha lyttet til Riksadvokaten på pressekonferansen er både min advokat og jeg enda mer overbevist om at det var viktig å sende en habilitetsinnsigelse. Tonen fra Riksavdokaten er en ovenfra-og-ned-holdning og et uttrykk for maktarroganse, sa Treholt til Dagbladet etter pressekonferansen.

Tidligere departementsråd i Utenriksdepartementet, Kjell Eliassen, sier til Vårt Land og VG i dag at han så pengebilder i Treholt-saken allerede i 1983, altså før Arne Treholt ble pågrepet.