Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det føltes som å stå på vann

Per Johan Groland opplevde jordskjelvet fra Tokyo.

SVAIET: Skyskraperne i Tokyo svaiet under jordskjelvet fredag. Her kommer det røyk fra en brennende bygning i Tokyo etter jordskjelvet. Foto: REUTERS/KYODO
SVAIET: Skyskraperne i Tokyo svaiet under jordskjelvet fredag. Her kommer det røyk fra en brennende bygning i Tokyo etter jordskjelvet. Foto: REUTERS/KYODO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg var på jobb da skjelvet skjedde. Kontoret vårt er i 9. etasje i Meguro bydel i Tokyo, og bygningen ristet kraftig, den svaiet fram og tilbake samtidig som det ristet vertikalt. Mange ting falt over, og pultene bevegde seg, sier Per Johan Groland til Dagbladet.

Etter rystningene og svaingen hadde roet seg ned ble de som jobbet i bygget bedt om å evakuere via trappene. Når de gikk nedover trappene så de at det var sprekker i gipsen på veggene. Skadene ble større jo lenger ned i bygget man kom.

De ansatte gikk til en fotballbane, hvor de oppholdt seg når det første etterskjelvet inntraff.

- Grusen jeg sto på føltes nesten som vann, det var en veldig merkelig opplevelse, sier Groland, som jobber som programmerer i det norske selskapet Opera Software.

Etterhvert som etterskjelvene ga seg, begynte han å bevege seg hjemover. Alle togavganger var kansellert, så han endte opp med å gå litt over halvparten av de 20 kilometerne mellom kontoret og sitt hjem.

- Det var folk som gikk hjemover overalt, og massive køer til de bussene som fortsatt var i trafikk. På veien var det flere områder som hadde mistet strømmen, blant annet der jeg bor, sier Groland.

- Supermarkedene var helt tømt for ferskvarer og motorveien Tomei fra Tokyo til Nagoya var reservert for nødtrafikk med en jevn strøm av ambulanser og brannbiler fram og tilbake.

Omtrent åtte timer etter skjelvet kom strømmen tilbake. Mobiltelefonnettet begynte å fungere igjen rundt samme tid. Men internett via mobiltelefonen fungerte fint hele tiden, så Groland fulgte med på nyheter hele veien hjem.

- Alle nordmenn jeg kjenner her i Tokyo har det bra. Jeg tror at det jeg opplevde her kan regnes som en prøvesmak på hva som vil skje om et så stort jordskjelv skjer nærmere Tokyo. Jeg håper jeg slipper unna med bare prøvesmaken, sier Groland.

SKREMMENDE: Per Johan Groland (t.h.) kjente at jordskjelvet ristet kontorbygget der han jobber i Tokyo. Her er han sammen med sin svigerfar. Foto: Privat
SKREMMENDE: Per Johan Groland (t.h.) kjente at jordskjelvet ristet kontorbygget der han jobber i Tokyo. Her er han sammen med sin svigerfar. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling