- Det føltes virkelig som det sto mellom liv og død

Fredrikstad-kvinne (50) opplevde marerittet ombord på Costa Concordia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 50-åringen var den eneste norske ombord på skipet, og hadde feriert sammen med kanadiske venner siden mandag 9. januar.

- Det var veldig dramatisk. Det er det verste jeg har opplevd. Det føltes virkelig som det stod mellom liv og død, forteller kvinnen til Dagbladet.

Sammen med vennene satt hun i restauranten og hadde akkurat gjort seg ferdig med forretten da skipet ristet kraftig. Etter somtrent tre minutter hørte de et kraftig smell og lyset gikk.

- Kapteinen prøvde å roe oss ned og sa de bare hadde litt tekniske problemer, men vi skjønte at noe var ordentlig galt, forteller hun.

- Måtte kaste skoene Kvinnen fikk kastet av seg de høyhelte skoene og løp opp og ut på balkongen for å få en oversikt over hvor de befant seg. Da hun så at skipet var veldig nærme land ble hun litt beroliget.

- Det var kaldt og mørkt, men jeg tenkte at i verste fall kan jeg hoppe over bord og svømme i land, sier hun.

Sammen med vennene prøvde kvinnen å komme seg frem til livbåtene, men forteller at det hersket totalt kaos på dekk og i hele båten.

Livbåtene satt fast - Barn som hadde kommet bort fra familiene sine skrek, mens andre var desperate og banet seg frem mot livbåtene. Jeg prøvde så godt jeg kunne å få barn opp i båtene først.

Til slutt kom også Fredrikstad-kvinnen og vennene seg ombord i en livbåt, men livbåten var umulig å rikke og de ble sittende fast i omtrent en og en halv time. Til slutt klarte de å knuse en del på skipet slik at livbåten løsnet.

DRAMATISK EVAKUERING: Tre mennesker er bekreftet omkommet og 69 er savnet etter at Costa Concordia gikk på et skjær utenfor Toscana i går kveld. Foto: EPA/GIGLIONEWS
DRAMATISK EVAKUERING: Tre mennesker er bekreftet omkommet og 69 er savnet etter at Costa Concordia gikk på et skjær utenfor Toscana i går kveld. Foto: EPA/GIGLIONEWS Vis mer

50-åringen skjønner ikke hvordan kapteinen har klart å komme seg så nærme land.

- Det tok oss bare 10 minutter til land etter at vi fikk båten på vannet. Det er helt utrolig at alle passajerene måtte klare seg på egenhånd, forteller hun.

Kvinnen er nå innlosjert på hotell i Roma og får hjelp av ambassaden og forsikringsselskapet til å komme seg tilbake til Norge.

- Jeg mistet jo alt. Jeg har verken pass eller penger, sier kvinnen.

- Uorganisert evakuering Flere av passasjerene som befant seg ombord på cruiseskipet Costa Concordia i går kveld forteller om en uoversiktlig og dårlig organisert evakuering.

- Det var så uorganisert. Evakueringsøvelsen skulle ikke skje før klokka 17. Vi tullet litt og sa «hva om noe skjer i dag?» sier Melissa Gudoti fra Connecticut til nyhetsbyrået AP.

Tre personer er bekreftet omkommet, mens 69 fortsatt er savnet etter ulykken i går kveld. Det har blitt satt inn store ressurser i redningsarbeidet og søket fortsetter utover kvelden lørdag.

- Vi krabbet oppover en gang i mørket, med kun blinkende lys fra redningsvesten. Vi kunne høre glass og tallerkner knuse, mennesker som ble smelt mot veggene, forteller Georgia Ananias (61).

Tre ansatte i den italienske kystvakten sikrer seg båtens ferdsskriver , som registrerer hva som har skjedd på broen forut for hendelsen. Foto: REUTERS/ Remo Casilli
Tre ansatte i den italienske kystvakten sikrer seg båtens ferdsskriver , som registrerer hva som har skjedd på broen forut for hendelsen. Foto: REUTERS/ Remo Casilli Vis mer

Ananias var på ferie med mannen og døtrene sine. Dette var det første av to cruise de hadde planlagt å ta.

Hoppet over bord Flere personer valgte også å hoppe i vannet i panikk, før de fikk kommet seg i en livbåt. Blant de omkomne var en 70 år gammel mann som fikk hjertestans da han hoppet ned i det kalde vannet.

Skipet var på tur rundt Middelhavet da det traff på en hindring nær øya Giglio i Italia fredag kveld. Cruiseskipet Costa Concordia gikk på en sandbanke og etter grunnstøtingen fikk skipet en slagside på 20 grader og begynte å ta inn vann, ifølge italienske medier.

På bildene fra havariet kan man se tydelige skader på skroget hvor en diger stein har kilt seg fast.

KOM I LAND: Mange av passasjerene måtte forlate skipet uten noen av eiendelene sine. Foto: EPA/LUCA ZENNARO
KOM I LAND: Mange av passasjerene måtte forlate skipet uten noen av eiendelene sine. Foto: EPA/LUCA ZENNARO Vis mer