Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det foregår en etnisk rensing i Den sentralafrikanske republikk

Amnesty kritiserer verdenssamfunnet for ikke å ha grepet inn.

ANGRIPER MUSLIMER:  Denne gutten, som var sønn av en muslimsk mann, ble offer for et av de mange voldlige angrepene i Den sentralafrikanske republikk. Foto:  REUTERS/Siegfried Modola
ANGRIPER MUSLIMER: Denne gutten, som var sønn av en muslimsk mann, ble offer for et av de mange voldlige angrepene i Den sentralafrikanske republikk. Foto: REUTERS/Siegfried Modola Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettighetsorganisasjonen slår i en fersk rapport samtidig fast at de internasjonale fredsbevarende styrkene i landet ikke klarer å forhindre den etniske rensingen.

Den etniske rensingen av muslimer har funnet sted i de vestlige og mest befolkede delene av landet siden tidlig i januar, ifølge Amnesty.

- Militsen anti-balaka utfører voldelige angrep i et forsøk på etnisk rensing, sier Joanne Mariner, rådgiver i Amnesty International.

- Resultatet er en muslimsk masseflukt av historiske dimensjoner, legger hun til.

Krever handling Amnesty-rapporten er basert på over 100 intervjuer med førstehåndsvitner. De forteller om angrep mot muslimer i flere nordvestlige byer.

- Situasjonens alvor krever handling umiddelbart, sier Joanne Mariner.

Amnesty kritiserer verdenssamfunnet for å ha vært for trege med å gripe inn i konflikten.

- Internasjonale fredsbevarende styrker har ikke klart å stanse volden. I noen tilfeller har de gått med på å tillate at anti-balaka-militsen har utfylt det maktvakuumet som oppsto da Seleka forsvant, sier Donatella Rovera i Amnesty.

100 drept Den muslimskdominerte opprørsgruppen Seleka trakk seg tilbake i desember da Frankrike sendte soldater inn i landet.

Da Selaka satt med makten gjorde koalisjonen seg skyldig i massakrer, voldtekter og angrep mot kristne byer. Med Selekas tilbaketrekning har den kristne militsen anti-balaka overtatt kontrollen.

En av de verste forsøkene på etnisk rensing som Amnesty nevner i rapporten, er et angrep i byen Bossemptele 18. januar. Da ble minst 100 muslimer, blant dem både kvinner og barn, drept.

EU-soldater Krisen i Den sentralafrikanske republikk har gått fra vondt til verre de siste månedene. FN-utsending Leila Zerrougui har advart mot folkemord på grunn av den religiøse dimensjonen ved konflikten.

EU har forpliktet seg til å bruke over 1 milliard kroner på krisen og godkjente nylig å sende 500 soldater til den tidligere franske kolonien. De blir satt inn i tillegg til de 5.500 soldatene i Den afrikanske unions styrke i landet og de 1.600 franske soldatene som alt er på plass.

(NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!