Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det foregår forsøk på å overtale, rekruttere og hjernevaske norsk ungdom

PST frykter islamistvekst i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PST har i dag lagt fram sin trusselvurdering for 2015, hvor de ser på hva som vil være de største truslene mot Norge det kommende året.

Politiets etterretningstjeneste trekker blant annet fram veksten i de radikale miljøene. Stadig flere reiser til Syria og Irak for å krige, og de som kommer tilbake, kan ifølge PST utgjøre en trussel mot Norge. 

- Det finnes aktive ekstreme islamistiske miljøer i Norge som tiltrekker seg nye tilhengere og rekrutterer fremmedkrigere. For flere av disse er Norge en fiende, opplyser PST.

Omfattende rekruttering Etter pressekonferansen snakket Dagbladet med PSTs fagdirektør for analyse. Han sier det drives omfattende rekruttering til ekstreme islamistiske grupper i Norge.

- Det er ganske omfattende propaganda og omfattende rekruttering. Men det er ikke sånn at de rekrutterer i hopetall, det er fortsatt relativt få som blir rekruttert, sier analysedirektør Jon Fitje Hoffmann i PST til Dagbladet.

- Hvor tett kontakt er det mellom ungdom som har reist til Syria og Irak og ungdom her til lands?

- Dette blir jo et spørsmål om enkeltpersoners kontakt, men det er forsøk på å overtale, rekruttere og hjernevaske ungdom som er påvirkelige. Og de forsøkene vil nok fortsette framover, sier Hoffmann til Dagbladet.

PST mener norske fremmedkrigere som forblir i utlandet er forbilder for sympatisører i Norge, og dermed kan være pådrivere for radikalisering og rekruttering.

- Reisevirksomheten fra Norge til Syria økte i 2014, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland på pressekonferansen.

Dobbelt så mange nordmenn Dagbladet kunne i dag avsløare at rundt 150 med norsk tilknytning kjemper med IS og al-Qaida. Det er dobbelt så mange som det offisielle tallet PST har operert med, selv om de alltid har understreket at det er «store mørketall».

På spørsmål om de vil si seg enige i det anslaget, sier fagdirektøren på analyse i PST følgende:
 
- Det tyder på at Dagbladet sitter på god informasjon, men det tallet kan vi ikke bekrefte, sier Hoffmann til Dagbladet.

Se en oppsummering av trusselvurderinga her! Med de høyreekstreme miljøene, spionvirksomhet og islamister. 

Frykter fremmedkrigere I 2014 ble hjemvendte fremmedkrigere, altså nordmenn som har kjempet med terrororganisasjoner i utlandet, trukket fram som en av de største mot Norge. Dagbladet kunne i dag avsløre at det er dobbelt så mange nordmenn som kjemper med IS og al-Qaida i Syria, som det som tidligere har vært offentlig kjent. PST anslår at 20 krigere har kommet hjem igjen, men at det er høye mørketall.

- Men vi har ingen konkret kunnskap om at hjemvendte fremmedkrigere inngår i konkrete forberedelseshandlinger med et terrorplot mot Norge. Men vi understreker at de kan utgjøre en trussel med de ferdighetene de har tilegnet seg i Syria og Irak, sier Bjørnland på pressekonferansen.

Nå, som før, mener de såkalte soloterrorister - som utfører terrorangrep på egen hånd uten å være del av en større gruppe - er en stor grunn til bekymring.

- En av de største utfordringene vi står overfor er enkeltindivider som står alene, sier Bjørnland, og sier at slike personer nå også kan ha kapasitet til å utfordre angrep.

Selv om de største islamistmiljøene er på Østlandet, understreker PST-sjefen at dette er et problem over hele Norge.

- Men dette er ikke et Oslo-problem eller noe som foregår i det største byene, sier Bjørnland, og understreker at det ikke bare er snakk om ungdom med minoritetsbakgrunn, men også etnisk norske ungdom.

Se Dagbladets terroravsløringer:
Rundt 150 med norsk tilknytning kjemper med IS og al-Qaida.
Her er islamistenes bakmann i Norge.
Derfor ble det slått terroralarm sommeren 2014.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media