UNDER PRESS: Justisminister Anders Anundsen (Frp) risikerer mistillitsforslag for sin håndtering av den såkalte asylbarnsaken. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
UNDER PRESS: Justisminister Anders Anundsen (Frp) risikerer mistillitsforslag for sin håndtering av den såkalte asylbarnsaken. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

- Det forholder jeg meg ikke til

Anders Anundsen om mistillitsspøkelset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen har nettopp deltatt i Stortingets spørretime.

Han vil ikke kommentere opplysningene om at Arbeiderpartiet ønsker å fremme mistillitsforslag mot ham.

- Det har jeg ingen kommentar til, og forholder jeg meg ikke til. Et slikt forslag må komme fra partigruppen først, sier Anundsen til Dagbladet.

- Hvor mye kritikk fra KrF og Venstre tåler du før du må vurdere din posisjon?

- Alle og enhver står fritt til å kritisere alle, sier Anundsen.

- Kritikkverdig Det har de siste dagene vært spekulert i om det vil fremmes et mistillitsforslag mot Anundsen som følge av asylbarnsaken. SV har varslet at de vil gå inn for mistillit mot ministeren, og det er også kommet signaler om at Ap og Sp vil følge etter. Spørsmålet er om den borgerlige regjeringens samarbeidspartnere, KrF og Venstre vil følge etter.

- Vi mener at Anundsen har opptrådt på en kritikkverdig måte som minister. Det er særlig økningen av hjemsendte asylbarn til Afghanistan vi reagerer på, samtidig som flere varslede politiske endringer ikke har blitt gjennomført, sa Hans Fredrik Grøvan(KrF) i kontroll- og konstitusjonskomiteen til Dagbladet i går.

Ifølge NRKs opplysninger finnes det ikke parlamentarisk grunnlag for mistillit mot justisministeren, i og med at regjeringens støttepartier, Venstre og KrF ikke vil gå inn for et slikt forslag.

Statskanalen har snakket med «flere kilder» i KrF og Venstre. Budskapet er at de to støttepartiene anser det som viktigst å få på det rene hva som skjer med barna med ulovlig opphold som ble sendt ut, men kanskje kunne fått bli med de nye vedtektene fra desember. Kritikken mot Anundsen kan vente.

Les også: Asylbarn ofres for Anundsen

Venter komiteens dom Det var SVs Bård Vegar Solhjell som i forrige uke krevde mistillit mot justisministeren, på grunn av det han oppfatter som uriktig og villedende informasjon til Stortinget i asylbarnsaken.

Ifølge NRKs opplysninger er det langt fra sikkert at Ap går inn for mistillit, siden partiet langt på vei har ført samme politikk som de blåblå overfor barnefamilier med langvarig ulovlig opphold i Norge.

Asylbarnsaken er for tida til behandling i konstitusjons- og kontrollkomiteen. Innstillingen er bebudet å være klar 24. mars.