Svart hull

Det første bildet av et svart hull: - Bare begynnelsen

Forskere har klart å ta det første bildet av et svart hull.

SVART HULL: Tidligere har svarte hull bare blitt illustrert med tegninger av hvordan NASA mener de ser ut. Onsdag ble det første faktiske fotografiet av romfenomenet presentert. Video: National Science Foundation Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag holdt forskerne bak Event Horizon Telescope-prosjektet (EHT) en pressekonferanse. Forskerne var svært hemmelighetsfulle i forkant av pressekonferansen. De ville ikke avsløre hva som skulle presenteres, men lovte «banebrytende resultater».

Men ettersom hele formålet med Event Horizon Telescope-prosjektet (EHT) er å fotografere svarte hull, regnet de fleste med at det er dette som skulle offentliggjøres.

Og det var nettopp dette forskerne presenterte. De offentliggjorde det aller første fotografiet som er tatt av et såkalt svart hull i verdensrommet.

Første visuelle bevis

I april 2017 brukte forskere et globalt nettverk av teleskoper for å se og fotografere det aller første bildet av et svart hull. Dette bildet ble presentert for verdenssamfunnet av forskere ved den nasjonale forskningsstiftelsen (NSF) i USA.

Bildet, som er det første visuelle beviset på at svarte hull eksisterer, ble presentert på sju parallelle pressekonferanser verden over.

- Vi har sett det vi trodde ikke var mulig å se, sa Sheperd Doeleman, direktør for samarbeidsprosjektet Event Horizon Telescope (EHT), ifølge CNN.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer