Svart hull

Det første bildet av et svart hull: - Bare begynnelsen

Forskere har klart å ta det første bildet av et svart hull.

SVART HULL: Tidligere har svarte hull bare blitt illustrert med tegninger av hvordan NASA mener de ser ut. Onsdag ble det første faktiske fotografiet av romfenomenet presentert. Video: National Science Foundation Vis mer

Onsdag ettermiddag holdt forskerne bak Event Horizon Telescope-prosjektet (EHT) en pressekonferanse. Forskerne var svært hemmelighetsfulle i forkant av pressekonferansen. De ville ikke avsløre hva som skulle presenteres, men lovte «banebrytende resultater».

Men ettersom hele formålet med Event Horizon Telescope-prosjektet (EHT) er å fotografere svarte hull, regnet de fleste med at det er dette som skulle offentliggjøres.

Og det var nettopp dette forskerne presenterte. De offentliggjorde det aller første fotografiet som er tatt av et såkalt svart hull i verdensrommet.

Første visuelle bevis

I april 2017 brukte forskere et globalt nettverk av teleskoper for å se og fotografere det aller første bildet av et svart hull. Dette bildet ble presentert for verdenssamfunnet av forskere ved den nasjonale forskningsstiftelsen (NSF) i USA.

Bildet, som er det første visuelle beviset på at svarte hull eksisterer, ble presentert på sju parallelle pressekonferanser verden over.

- Vi har sett det vi trodde ikke var mulig å se, sa Sheperd Doeleman, direktør for samarbeidsprosjektet Event Horizon Telescope (EHT), ifølge CNN.

DIREKTØR: EHT-direktør Sheperd Doeleman. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
DIREKTØR: EHT-direktør Sheperd Doeleman. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Det er brukt data fra åtte radioteleskoper verden over. Mer enn 200 forskere har vært involvert i prosjektet. Tidligere har svarte hull bare blitt illustrert med tegninger av hvordan NASA mener de ser ut.

- Vi er glad veldig glad for at vi kan rapportere til dere i dag at vi har fanget det umulige. Vi har sett og tatt et bilde av et svart hull, sa Shep Doeleman til stor applaus fra salen.

- Dette er det sterkeste beviset vi har på at det finnes svarte hull, sa Doeleman, og fortsetter:

- Av alle store oppdagelser er dette bare begynnelsen.

Fjern galakse

Direktøren opplyste at hullet som er avbildet ligger i sentrum av galaksen M87 og at det viser en lysende ring som formes når lyset bøyes i den intense gravitasjonen rundt det svarte hullet, som er 6,5 milliarder ganger mer massivt enn sola.

Forskerne har gransket to kjente svarte hull, både det i M87 og det svarte hullet i sentrum av vår egen galakse Melkeveien, som har fått navnet Sagittarius A. Det svarte hullet i Melkeveien ligger nærmere, men er mindre enn det som nå er fotografert. Objektet i M87 var også lettere å ta bilde av fordi det roterer mye langsommere.

Jessica Dempsey, en annen av forskerne bak gjennombruddet, sa den lysende ringen minner henne om Saurons øye fra Ringenes Herre-filmene.

- Vi har jaktet på dette i lang tid. Vi har kommet nærmere og nærmere med bedre teknologi, sa Dempsey, som er tilknyttet East Asian Observatory på Hawaii.

UNIKE BILDER: 3. januar gjennomførte den kinesiske romsonden Chang'e-4, den første myke landingen på månens bakside. Nå har Kinas nasjonale romadministrasjon frigitt disse unike bildene av det uberørte området. Video: CCTV / CNN Vis mer

Sluker alt

Av alle krefter eller gjenstander i universet som vi ikke kan se med det blotte øyet, er det få ting som har fascinert og frustrert vitenskapsfolk mer enn svarte hull. Allerede på 1700-tallet begynte astronomer å fundere på hva dette kunne være.

Den berømte fysikeren Albert Einstein var den første som forutså de såkalte hullenes eksistens i sin relativitetsteori for omkring hundre år siden.

Til tross for navnet, var det faktisk lyset fra dem som førte til at man oppdaget svarte hull. Etter møysommelig og årelang forskning fant astronomene etter hvert ut at det som på langt hold kan se ut som stjerner, faktisk er enorme svarte hull omgitt av gass og plasma.

Gravitasjonen i svarte hull er så ekstremt sterk at den sluker alt på sin vei. Lyset trekkes mot hullet, spises opp og alt blir svart. Astronomer har lenge drømt om å få se hvordan det ser ut inne i disse hullene som sluker alt i sin nærhet.

Forskere som ikke har deltatt i EHT-prosjektet, antyder at oppdagelsen kan være verdt en nobelpris, på lik linje med den første målingen av gravitasjonsbølger - en annen av Eisteins teorier som i løpet av de siste åra er blitt bekreftet med målinger.