Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det første bildet: Her er Trump på besøk i Det hvite hus

Donald Trump har fremmet konspirasjonsteorier og skjelt ut Barack Obama. Sistnevnte har ydmyket milliardæren. I dag møttes de i Det hvite hus.

MØTTES FOR FØRSTE GANG: President Obama inviterte den nyvalgte presidenten Donald Trump til Det hvite hus. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump triumferte mot alle odds i gårsdagens presidentvalg. I tillegg til telefonen fra Hillary Clinton, hvor hun innrømmet nederlaget, fikk han også en telefon fra en gammel fiende.

HÅNDHILSTE: Donald Trump og president Barack Obama møttes torsdag i Det hvite hus. Foto: NTB Scanpix
HÅNDHILSTE: Donald Trump og president Barack Obama møttes torsdag i Det hvite hus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Barack Obama. Som samtidig inviterte ham til Det hvite hus for å få en «fredelig overtakelse» av presidentembetet. Det var nok en telefon Barack Obama aldri trodde han skulle ta.

Torsdag møttes de to i Det hvite hus, og tonen mellom de to skal ifølge den nåverende og den kommende presidenten ha vært god, skriver nyhetsbyrået AP.

Obama omtalte møtet som «strålende» og sa han var oppmuntret av at Trumps vilje til å samarbeide med hans folk når det gjelder utfordringene USA møter.

Trump på sin side omtalte møtet som «en stor ære» og at han ser fram til å samarbeide med Obama i framtiden.

De to skal ha vært innom en rekke temaer. Møtet var det første mellom de to.

Ifølge Trump skal Obama ha fortalt ham om noen av vanskelighetene han hadde støtt på, men også om noen av de flotte tingene som har blitt oppnådd.

- Jeg ser veldig fram til å jobbe med presidenten og å få råd fra ham i framtida, sa Trump.

Samtidig som Obama og Trump snakket, hadde førstedame Michelle Obama og Trumps kone Melania et eget møte.

- Michelle har hatt muligheten til å møte den kommende førstedama, og de hadde en flott samtale. Vi vil forsikre oss om at de føler seg velkomne her, sa Obama.

Spekulasjoner

Helt siden spekulasjonene om at Donald Trump en dag skulle stille som presidentkandidat i USA oppstod, har Barack Obama servert vitser om hvordan Trump ville takle rollen som president.

I 2011 ble det likevel klart at eiendomsmogulen Donald Trump vurderte å stille som republikanernes kandidat til 2012. Kort tid senere skulle Barack Obama våkne opp til nyheten om at Trump ledet an på meningsmålingene over å bli republikanernes kandidat med hele 17 prosent.

OFFENTLIGGJORT: Dette bildet viser til venstre Obamas fødselsattest og til høyre den utvidede attesten. Foto: EPA/Det hvite hus/Scanpix
OFFENTLIGGJORT: Dette bildet viser til venstre Obamas fødselsattest og til høyre den utvidede attesten. Foto: EPA/Det hvite hus/Scanpix

Vis mer

- Trump har hintet om å stille som president i mange tiår. Det kan godt hende at Obama hadde gjort andre grep om han hadde visst det, men det stemmer for alle rivalene, sier statsviter og kommentator i amerikanskpolitikk.no, Vårin Alme.

Allerede i lang tid hadde Donald Trump fremmet konspirasjonsteorien om at Barack Obama ikke var født i USA, og dermed ikke var en legitim president. Dette gikk så langt at Obama til slutt offentliggjorde fødselsattesten sin, men selv etter dette fortsatte Trump å hevde at Obama var født i Kenya.

- Det er tydelig at dette til slutt ble et så stort problem at Obama følte at han måtte forsvare seg, eller i det minste latterliggjøre, legger Alme til.

Trump-tilhengere reagerer med jubel og hetsing etter at Pennsylvania er vunnet og det er klart at Donald Trump blir USAs neste president Video: Ørjan Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Obamas tunge

Under den årlige middagen i Det Hvite Hus i 2011 framførte Obama det som huskes som den lengste ‹‹dissen›› av Donald Trump, som for øvrig befant seg i salen med et skjelvende smil og en svett panne.

- Noen av Barack Obamas kommentarer om Trump har vært latterliggjørende og noen har vært gravalvorlig. Obama har gått hardt ut særlig den siste tiden da han har snakket om at dette handler om forskjellen mellom rett og galt, og USAs skjebne og framtid, legger Alme til.

Ved en rekke anledninger har Barack Obama benyttet muligheten til å gjøre narr av Trumps potensielle planer om å tiltre rollen som USAs president.

TRUMPS HVITE HUS: Obama viste fram denne illustrasjonen under talen i 2011. Foto: EPA/MARTIN H. SIMON / POOL/Scanpix
TRUMPS HVITE HUS: Obama viste fram denne illustrasjonen under talen i 2011. Foto: EPA/MARTIN H. SIMON / POOL/Scanpix Vis mer

Vi har samlet noen av dem:

 • 2011, Det Hvite Hus´ årlige pressemiddag: Barack Obama lovte å presentere en video av sin egen fødsel, før han satt på et klipp fra Disney-filmen ‹‹Løvenes Konge››, som viser Simba bli løftet opp og vist fram til stammen. Videre sa han:
  - Nå kan vi fokusere på viktigere ting, som for eksempel: Landet vi egentlig på månen?

 • 11. oktober 2015:
  - Han er, som dere vet, den klassiske reality-TV-stjerna. Han er utrolig PR-kåt

 • 16. februar 2016:
  - Å være en president er en seriøs jobb. Det er ikke å være vert på et talk show eller reality show, det er ikke promotering, det er ikke markedsføring, det er hardt. Det handler ikke om å gjøre det som kan få deg til å komme på nyhetene.

 • 2. august 2016, Pressekonferanse i Det hvite hus:
  - Den republikanske kandidaten er uegnet til å være president, han fortsetter å bevise dette.

 • 14. oktober 2016, Valgkampanje for Hillary i Cleveland:
  - Dette er en fyr som brukte all tiden sin på å prøve å overbevise alle om at han var en global elite. Alt han har hatt tid til er kjendiser. Og nå, plutselig, oppfører han seg som en populist.

Nå møtes de igjen

OBAMA OM DEN NYE PRESIDENTEN: Obama talte onsdag ettermiddag om Trump som ny president i USA. Video: AP Vis mer

Etter at Donald Trump ble utnevnt til USAs neste president, har både Trump og Obama hatt en langt mer moderat tone når de har talt. Dagens møte kan bli mye mer vennskapelig og forsonende enn det vi har sett tidligere, ifølge retoriker Ratna Elisabet Kamsvåg.

- Obama er kjent for å være dyktig til å bygge relasjoner. I dag er det Obama som har invitert Donald Trump til Det hvite hus, i og med at det er Trump som er invitert tror jeg han vil ha lettere for å legge feiden bak seg, sier Kamsvåg og understreker hvem som var initiativtakeren bak møtet.

HELE TALEN: Donald Trump vil være en president for hele det amerikanske folket. Video: CNN/Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Selvfølgelig vil et møte som dette finne sted etter at en ny president har blitt valgt, men Trump hadde nok ikke selv tatt initiativ til dette møtet. Dette er et møte som begge to har stor interesse av, og jeg tror at møtet mellom de to vil bli langt mer vennskapelig enn det mange frykter, avslutter Kamsvåg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling