Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det første nærbildet av en protoplanet

Romsonden «Dawn» er framme etter fire år.

DET FØRSTE BILDET tatt fra omløpsbane rundt asteroiden og protoplaneten Vesta. NASA-sonden «Dawn» skal bruke det neste året på å granske objektet, det nest største i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
DET FØRSTE BILDET tatt fra omløpsbane rundt asteroiden og protoplaneten Vesta. NASA-sonden «Dawn» skal bruke det neste året på å granske objektet, det nest største i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Romsonden «Dawn» har sendt tilbake de første nærbildene fra den gigantiske asteroiden og såkalte protoplaneten Vesta, etter at NASA-fartøyet lirket seg inn i omløpsbane tidlig lørdag morgen.

Etter en fire år lang ferd fra jorda, skal «Dawn» bruke ett år på å studere Vesta, som med en diameter på 530 km er det nest største objektet i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter.

- Vi begynner studien av det som er den eldste gjenværende overflaten som stammer fra barndommen til solsystemet. Denne delen av rommet har blitt ignorert for lenge, sier Dawn-forsker Christopher Russel ved University of California.

Gransker skapelsen Asteroider er relativt bevarte rester av byggesteinene som kolliderte, smeltet sammen og ble til planeter under dannelsen av solsystemet for rundt 4,5 milliarder år siden. Å studere disse romsteinene kan gi et klarere bilde av hvordan alt ble til.

De første bildene av Vesta - 188 millioner km unna jorda - viser en herjet asteroide som likner en tygd tennisball. Det vitner om en dramatisk fortid preget av nedslag og harde kollisjoner med andre objekter

- Bildene avslører en kompleks overflate som ser ut til å ha bevart noen av de tidligste begivenhetene i Vestas historie, i tillegg til å dokumentere de voldsomme angrepene gjennom milliarder av år, sier Russel.

Planetfoster Romsonden skal bruke de neste tre ukene på å komme nærmere Vesta, søke etter mulige måner, ta flere bilder som skal brukes til navigasjon og avgjøre massen til asteroiden. Det vitenskapelige oppdraget med datainnsamling starter for fullt i august.

Vesta er gigantisk til å være en asteroide og anses dermed for å være en såkalt protoplanet. Et slikt «foster» er forgjengeren til en planet, som legger på seg ved å støte sammen med andre objekter. Vesta fikk imidlertid aldri mulighet til å vokse seg stor.

- På dette tidspunktet er det ikke særlig materiale igjen i den delen av solsystemet, sier astronomiprofessor Kaare Aksnes ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Om ett års tid, når «Dawn» er ferdig med Vesta, legger sonden ut på nytt for å besøke dvergplaneten Ceres, asteroidebeltets største objekt.

ENORM: Vesta har en diameter på 530 km og er det nest største objektet i asteroidebeltet, etter dvergplaneten Ceres. Foto: NASA/JPL-Caltech/JAXA/ESA
ENORM: Vesta har en diameter på 530 km og er det nest største objektet i asteroidebeltet, etter dvergplaneten Ceres. Foto: NASA/JPL-Caltech/JAXA/ESA Vis mer