Det første ordet Kerstin Fritzl (19) sa

Legen fortalte om oppvåkningen med tårer i øyenene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet.no): - Hei, var det første ordet Kerstin Fritzl (19) sa, da hun slo opp øynene den 18. mai i år. Det var hennes svar - uttalt med en latter - til legen som sto ved siden av sykehussenga og sa «hei Kerstin» da han forstod at hun var våken.

Dr. Albert Reister hadde tårer i øynene, da han i dag fortalte gladnyheten under en pressekonferanse i Amstetten. Legen, som er sjef for anestesi- og intensiv-avdelingen på delstatssykehuset i byen, fryktet lenge at den unge pasienten hans ikke skulle overleve.

Da hun ble innlagt den 19. april, visste ikke legene hva Kerstin feilte. Josef Fritzl hadde fortalt en av historiene sine, om at hun var et barnebarn som datteren hadde etterlatt utenfor hjemmet hans - slik hun også tre ganger tidligere hadde gjort.

Fagpersonalet på sykehuset hadde vanskeligheter med å stille en diagnose da jenta ble innlagt. Hun led av voldsomme kramper og bet seg selv i leppene og i tunge.

- Nå vet vi at sykdommen startet med en ganske vanlig infeksjon. Denne utviklet seg til den tilstanden hun befant seg i, da hun omsider kom under kyndig behandling. På grunn av de dype sårene fra bitt i tunga, rant det store mengder blod ned i lungene. Dette førte i sin tur til at lunger, nyrer og til slutt også levra sluttet å funksjonere. Det var snakk om en tilstand av multiorgansvikt, opplyste Albert Reiser på dagens pressekonferanse som ble sendt direkte på flere tyske fjernsynskanaler. 

Overført til sykehus

Under de første pressekonferansene i Amstetten, la doktor Reiser aldri skjul på at jenta var Josef Fritzls hemmelige kjellerfamilie befant seg i en livstruende situasjon.

- Vi har gjort hva vi kunne. Nå er resten opp til Vår Herre, sa han den gangen.

KERSTIN HAR VÅKNET: Men jenta har stadig store smerter i kroppen, opplyste legen hennes,  Albert Reiter, på pressekonferansen i dag. Foto: Ronald Zak/AP
KERSTIN HAR VÅKNET: Men jenta har stadig store smerter i kroppen, opplyste legen hennes, Albert Reiter, på pressekonferansen i dag. Foto: Ronald Zak/AP Vis mer

Elisabeth Fritzl (42) har daglig sittet ved sin eldste datters sykeleie. Legene snakker nå om hvor viktig det var for henne, at moren hele tiden støttet opp med all sin kjærlighet.

Den 12. mai kunne de begynne å skru ned på dosene med medisiner som holdt 19-åringen kunstig i koma. Tre dager senere åpnet hun øynene for første gang og viste følelser.

Hun lo - og ble ønsket velkommen tilbake av legen sin.

I slutten av forrige uke ble Kerstin i dypeste hemmelighet overført til sykehuset i Mauer utenfor Amstetten, der familien hennes har oppholdt seg siden 27. april. Hun kunne flytte inn til mamma og de to brødrene Felix (5) og Stefan (18), som også ble født og måtte vokse opp i Josef Fritzls kjeller.

Nå blir hun også - gradvis - kjent med de tre mellomste barna i flokken; de som fikk vokse opp hos bestemor Rosemarie og «bestefar» Josef, to etasjer høyere opp i bygningen. Hun har dessuten blir kjent med Rosemarie. Og hver dag kommer en eller flere av Elisabeths seks søsken, med ektefeller og barn, på besøk.

Vil ikke stå fram

Advokat Christoph Herbst ga i går en sterk appell og bønn om å la familien få være i fred. Han sier at Elisabeth har overveid hvorvidt hun ønsker å stå fram i mediene. Men slik tingenes tilstand er nå, vil hun foreløp ikke gjøre det. Om hun skifter mening i fremtiden, kan Herbst ikke spå noe om.

Barneflokken på seks vokser nå sammen. De tilbringer hverdagen i «ulikt tempo», kom det fram på pressekonferansen. En sky som driver forbi vinduet, kan utløse jubelrop hos Felix og Stefan, mens de tre som vokste opp under relativt normale omstendigheter ikke hisser seg opp over et slikt vanlig fenomen.

Alle familiemedlemmer går daglig på tur i parken utenfor sykehuset. Men de må gå hver for seg, og under skarp bevoktning, fordi det ofte lurer paparazzi-fotografer i buskene.

Tre lærere står for barnas daglige skolegang.

Dr. Albert Reiter forteller at han ble overbevist om at Kersti kommer til å bli helt frisk igjen, etter de siste dagene hvor hun åpenbart terroriserte hele intensivavdelingen med å spille en CD av Robbie Williams døgnet rundt. Klokken tre en morgen, gikk en irritert lege til slutt inn på værelset hennes og slo av anlegget slik at de andre kunne få fred.

Jenta har stadig store smerter i kroppen. Hun er merket av at hun aldri har vært utenfor den trange leiligheten, der det bare var 1,70 meter under taket. Men også de ni ukene som sengeliggende koma-pasient har tatt hardt på. Hver dag må hun ha fysioterapi. Snart skal en psykolog starte med andre typer terapier.

Vil reise

På spørsmål om hvordan de seks barna fra kjelleren oppfatter Josef Fritzl i dag, svarer advokat Herbst at dette er veldig forskjellig.

- Alle er ambivalente i forhold til ham. Men jentene har et helt annet syn på mannen enn det guttene har, sier familiens bistandsadvokat.

Hva Kerstins første ønske i sitt nye liv er?

Bortsett fra å få lov til å komme på konsert med Robbie Williams, drømmer hun om å få komme ut på en reise med et skip.