- SVÆRT ALVORLIG:  Jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal fremmet et krav om 260 000 kroner fra Rune Øygard til jenta. Hun forklarte i sin prosedyre hvorfor erstatningskravet er høyere enn det som er vanlig i denne type saker. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- SVÆRT ALVORLIG: Jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal fremmet et krav om 260 000 kroner fra Rune Øygard til jenta. Hun forklarte i sin prosedyre hvorfor erstatningskravet er høyere enn det som er vanlig i denne type saker. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Det første overgrepet på hytta var en klassisk overgrepssituasjon

Bistandsadvokaten fremmet krav om 260 000 kroner i oppreisningserstatning til jenta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Den fornærmede 16-årige jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal holdt i dag sin prosedyre på den siste rettsdagen i saken mot overgrepstiltalte Rune Øygard.

Hun la fram krav om inntil 260 000 kroner i oppreisningserstatning fra Øygard.

- Klassisk overgrepssituasjon Ifølge fornærmedes forklaring var jenta 13 år da det første overgrepet fant sted på ordførerens hytte. Deretter har det vært en rekke overgrep gjennom to år, forklarte Hjortdal for Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Omstendighetene rundt dette aller første påståtte overgrepet sto sentralt i prosedyrene i går.

Statsadvokaten har fremmet at kona til Øygard har endret forklaring fra hun var i avhør til hun kom i vitneboksen. Samtidig mente Larsen at Reidun Øygards opplysninger om at ordføreren og jenta ikke var alene i løpet av denne turen, slår hull på en viktig del av fornærmedes anklager.

- Det første overgrepet på hytta var en klassisk overgrepssituasjon. Skildringene av overgrepet, ubehaget, den uvirkelige situasjonen for jenta på 13 år. Fornærmede har forklart seg om likt hver gang, sier Hjortdal.

Følg saken live i Dagbladets nyhetsstudio.

36 år eldre Videre i sin prosedyre fortalte bistandsadvokaten historien om jenta, som for tre år siden fikk en kjæreste som var 36 år eldre enn henne.

- En kjæreste som var ordfører. Hun fikk med kjæresten Rune Øygard en kjæreste som tok henne med inn i en voksen verden. Noen av disse erfaringene er dessverre langt over det som er akseptabelt.

- Det har vært mange samleier, så mange at det ikke har vært mulig for fornærmede å fastslå det nøyaktige antall overgrep, sier bistandsadvokaten om omfanget.

- Ingen tvil Hjortdal gikk inn på diagnosen posttraumatisk stresssyndrom, som jenta har fått. Tidligere har psykologspesialist ved Barnehuset på Hamar, Pål Vegard Hagen, fortalt at han aldri har tvilt på jenta når hun har fortalt om overgrepene.

 - Det er foretatt en handling i denne saken som har ført til en skade. Den seksuelle omgangen er årsaken til skaden i denne sammenhengen, sier Hjortdal.

Hun gikk også inn på andre elementer som har vært en ekstra belastning for jenta - et element er måten tiltalte har opptrådt på.

- Hva gjør det med ei jente på 16 år at tiltalte står fram i VG og GD (Gudbrandsdølen Dagningen, red.anm.) over flere sider? sier hun videre, og legger til at jenta ikke hadde mulighet til å gjøre det samme, og at dette kan ha påvirket andres oppfatning av saken.

Påstander om at jenta skal ha hatt det vanskelig hjemme, er slett ikke er riktig, forklarte Hjortdal.

Oppreisningskrav Bistandsadvokaten understreket også at saken ikke ble anmeldt til politiet 18. september i fjor fordi fornærmede ønsket penger til en ny hest, med henvisning til et bygderykte om jenta som har framkommet i retten.

KAN MÅTTE BETALE: Selv om han skulle bli frikjent for overgrepene, kan ordfører Rune Øygard bli nødt til å betale oppreisning til den fornærmede 16-årige jenta, siden beviskravet er lavere i sivile saker enn i straffesaker. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KAN MÅTTE BETALE: Selv om han skulle bli frikjent for overgrepene, kan ordfører Rune Øygard bli nødt til å betale oppreisning til den fornærmede 16-årige jenta, siden beviskravet er lavere i sivile saker enn i straffesaker. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Selv om Rune Øygard skulle bli frikjent i straffesaken, kan han likevel bli dømt til å betale erstatning til den fornærmede jenta i en sivil sak, siden beviskravet i slike saker er mindre enn i straffesaker.

- Misbruk av stilling Hjortdal forklarte at hun også mente at Øygard har misbrukt sin stilling som ordfører.

- Det er, slik jeg ser det, sånn at tiltalte har hatt med fornærmede på politiske møter. I sin forklaring har han sagt at det er umulig å skille mellom privatpersonen og ordføreren Rune Øygard. Altså etter min oppfatning misbruk av sin stilling.

Øygard er tiltalt etter straffelovens paragrafer 195 og 196, for å ha hatt seksuell omgang med et barn under hhv. 14  og 16 år. I tillegg ville Hjortdal sett ham tiltalt etter paragraf 193, som går på å utnytte sin stilling eller avhengighets-/tillitsforhold for å skaffe seg seksuell omgang.

- Og så er det i tillegg det at han har forklart fornærmedes nærvær med at han har vært en slags omsorgsperson. Han har også gitt foreldrene inntrykk av at han tok godt vare på datteren deres. Etter min oppfatning er dette også et brutt på et tillitsforhold.

Hjortdal understreket i begynnelsen av sin tale at hun har sagt til jenta at hun ikke trenger å være til stede i rettssalen hver dag.

- I alle fire ukene har dere sett fornærmede og hennes foreldre har vært til stede, og dette til tross av jeg har fortalt at hun ikke behøver å høre alt, og være her, åpnet bistandsadvokaten.

INNTIL 260 000:Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal fremmet et krav om oppreisningserstatning på 260 000 kroner i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag. Her sammen med aktor Thorbjørn Klundseter.  Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
INNTIL 260 000:Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal fremmet et krav om oppreisningserstatning på 260 000 kroner i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag. Her sammen med aktor Thorbjørn Klundseter. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer