Det frie ords pris

I juni ble Russlands mest uavhengige medieeier Vladimir Gusinskij fengslet og tvunget til å skrive under på at han ga fra seg kontrollen over selskapet sitt, Media Most. I mellomtida har han erklært «handelen» fra fengselscella for ugyldig, og mandag møtte han ikke til rettslig avhør i Moskva slik han var pålagt. Han fryktet en ny arrestasjon. USA og Vesten følger kampen om det frie ord i Russland nesten som vi gjorde på den kalde krigens tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gusinskijs viktigste medier er den landsdekkende TV-kanalen NTV, avisa Sevodnija og radiostasjonen Ekko. De har lenge vært en torn i øyet på President Vladimir Putin og hans nærmeste menn. Gusinskijs medier har helt fra begynnelsen av rapportert kritisk fra felttoget i Tsjetsjenia, de var kritiske under dekningen av presidentkandidat Vladimir Putins valgkamp i vår, og framfor alt var de meget kritiske under ulykken med ubåten «Kursk» i august. Bak all børsing og juridiske mellomværende mellom Media Most og det regjeringskontrollerte gasselskapet Gassprom skimter alle politiske observatører i Russland et «takk for sist» fra Putin hver gang Gusinskij dras for retten.

  • Men Gusinskij er ikke lenger alene blant store medieeiere om å heise fanen høyt for det frie ord i Russland. En av Russlands rikeste menn, Boris Berezovskij, som er en mye større finansiell og politisk fisk enn Gusinskij, har bygd opp det største TV-selskapet i Russland, ORT. Etter tragedien med «Kursk» ble også det tidligere regimelojale ORT svært kritiske til Putin. Boris Berezovskij sier at han etter tragedien med «Kursk» ble truet av president Putins stabssjef Aleksandr Voloshin personlig til å gi fra seg sin store aksjepost på 49 prosent i ORT. Berezovskij sier at Putins stabssjef sa til ham at hvis han ikke overlot aksjene til staten, ville han (Berezovskij) møte samme skjebne som Vladimir Gusinskij.
  • Samtidig ble det tidligere i høst kjent at regjeringen i neste års statsbudsjett har stemplet en bevilgning til pressen på rundt to milliarder kroner som «strengt hemmelig». Det er bare deler av forsvarsbudsjettet som har den samme hemmelighetsgraderingen. «Regjeringen har bestemt at massemedier er et våpen,» skrev avisa Kommersant i en besk kommentar. Mye tyder på at avisa her er farlig nær sannheten.
  • Brytekampen Putin har startet med Gusinskij og Berezovskij har toppet seg dramatisk etter «Kursk»-tragedien. 118 sjømenn ligger døde på Barentshavets bunn etter en russisk redningsoperasjon som avslørte for hele Russland at landet har både udugelige militære og ufølsomme politiske ledere. Både NTV og ORT dekket denne tragedien på en balansert og kritisk måte. For første gang var ORT kritisk til regjeringen og til Putin selv. At Putin selv mislikte den uavhengige og kritiske dekningen av «Kursk»-ulykken er åpenbart. Både han og hans maktapparat ble kledd nakne til skinnet av handlingslammelsen som ble avslørt minutt for minutt direkte på TV.
  • Putin har lenge lovet å ta et oppgjør med «oligarkene», de styrtrike russerne med politiske ambisjoner og kontroll over medier, som ikke er populære i russisk offentlighet. De fleste av dem, det gjelder ikke minst Berezovskij, men også Gusinskij, tjente sine enorme formuer da verdiene i Sovjetunionen ble lagt ut på billigsalg da staten gikk i oppløsning fra begynnelsen av 1992. Berezovskij er mistenkt for mange kriminelle forhold, men som ferskt medlem av nasjonalforsamlingen Dumaen har han i utgangspunktet immunitet for straffeforfølgelse. Gusinskij har dobbelt statsborgerskap, og også et israelsk pass, og kan emigrere hvis han blir tvunget til det.
  • Likevel er spørsmålet påtrengende, hva vil Putin egentlig med pressen? Mistanken om ensretting er styrket av den hemmelige posten i neste års statsbudsjett, og av kampen mot Gusinskij og Berezovskij. Putin har lovet Russland en fri presse, men samtidig har han lovet å slå ned på medier som «driver kampanje mot staten». Vil Putin innføre det George Orwell kalte et «sannhetsministerium»? I så fall går vi dystre tider i møte.