- Det frieste valget som har blitt holdt i verden

Ahmadinejad i tv-tale i kveld. Men fra hustakene i Teheran gjallet «død over diktatoren».

NYTALE: Ahmadinejad viser ingen tegn til å ta kritikken fra opposisjonen på alvor. Her i en tv-tale sendt på statlige Press TV i kveld.
NYTALE: Ahmadinejad viser ingen tegn til å ta kritikken fra opposisjonen på alvor. Her i en tv-tale sendt på statlige Press TV i kveld.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en tale direktesendt på riksdekkende tv i kveld gjorde president Mahmoud Ahmadinejad det klart at han ikke viker en tomme i forhold til det mildt sagt omstridte valgresultatet i Iran.

- Det var det frieste valget som har blitt holdt noe sted i verden, sa han i talen ifølge BBC.

Presidentvalget i juni, der kandidatene i utgangspunktet måtte godkjennes av det religiøse vokterrådet, endte med demonstrasjoner mot det som antas å være betydelig valgfusk da Ahmadinejad ble erklært som vinner med en uventet stor margin. 

Et ukjent antall aktivister og demokratiforkjempere ble drept og arrestert da myndighetene slo ned på markeringene. Ifølge statsstyrte iranske medier var 20 døde og over tusen arrestert etter sammenstøtene, men dødstallet kan være langt høyere.

- Helt sunt
Ahmadinejad prøver nå å tone ned uroen og hevder Iran har fått en «ny begynnelse» og en «ny æra».

- Valget var fullstendig sunt. I gjenopptellingen ble det ikke oppdaget noen feil. Dette er noe hele nasjonen forstod. Dette valget har doblet verdigheten til den iranske nasjonen, sier presidenten.

Men Ahmadinejad har ikke hele nasjonen med seg. Ifølge nyhetsbyrået AP kunne man i Teheran høre de etterhvert velkjente ropene med «død over diktatoren» og «gud er stor» fra hustak over hele byen - denne gangen samtidig som presidenten holdt talen.

Den tidligere presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi har heller ikke gitt opp kampen etter det mistenkelige valgresultatet, men har etter poltivolden mot tilhengerne hans problemer med å drive bevegelsen videre.

Mousavi har hatt møter med tidligere president Mohammad Khatami og eks-presidentkandidat Mahdi Karroubi, to andre sentrale skikkelser i det mer reformvennlige skiktet i iransk politikk, men det er uklart hvor mye spillerom opposisjonen vil få framover.

De tre sendte i dag ut en felles uttalelse med krass kritikk mot myndighetene.

- Bølgen av meningsløse arrestasjoner må stoppe umiddelbart, og de som tidligere har blitt arrestert og som ikke har begått noen forbrytelser må løslates umiddelbart. Sikkerhetsstyrkene må returnere til forlegningene sine, skriver opposisjonslederne, som mener det nåværende sikkerhetsregimet ikke kan fortsette.

- Det vil bare avle fram ekstremisme i politiske bevegelser, advarer trioen.

Rykter om ny massemønstring
Prestestyret har på ingen måte løsnet jerngrepet om befolkningen. Mange viktige opposisjonelle sitter ennå fengslet etter demonstrasjonene i juni,  og så seint som denne uka ble flere universiteter stengt, trolig fordi det på nettet har dukket opp oppfordringer til nye demonstrasjoner førstkommende torsdag, ifølge AP.

Det er tiårsdagen for opptøyene i 1999, da Basij-militsen, den lysskye og sivilkledde bevæpnede gruppen som får sine ordre fra Revolusjonsgarden, angrep demonstrerende studenter.

Revolusjonsgarden har de siste dagene også repetert sine advarsler om at elitestyrker vil ha en «sentral rolle» i å forsvare styresettet i Iran.