Det går alltid en taxi...

TRONDHEIM (Dagbladet): Student Jens-Erik Aasbø (22) skulle ta toget fra Gjerstad på Sørlandet til Trondheim. 11 timer etter at han gikk på toget, kunne han hoppe ut av en drosje i Trondheim. På taksameteret sto det 8498 kroner. Alt på NSBs regning, selvfølgelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aasbø er lettere sjokkert etter turen fra hjemstedet til studiestedet. Han kan leve med at han ble litt forsinket underveis, men han er meget forundret over hvordan NSB bruker pengene sine.

I stedet for å sende Jens-Erik med fly fra Gardermoen, dit NSB fraktet ham tidligere på dagen, befordret de ham med drosje fra Lillehammer til Trondheim for over 8000 kroner. En flybillett samme dag ville for studenten kostet 465 kroner.

Ingen busser

Det var 8. april at Jens-Erik startet sin lange og dyre reise.

- Jeg gikk på Signaturtoget på Gjerstad på Sørlandsbanen. Der betalte jeg 345 kroner for å komme til Oslo. Vi var 20 minutter forsinket inn til stasjonen, og jeg fikk beskjed om å løpe til bussene ved spor 19 på Oslo S, forteller Aasbø.

Denne dagen gikk det nemlig ikke tog gjennom Lillestrøm stasjon. Der var det risikosone og eksplosjonsfare etter togkollisjonen med påfølgende propanbrann.

- Jeg løp til spor 19. Der var det ingen buss, men en funksjonær sa at bussene var forsinket og at jeg skulle prøve igjen om et kvarter. Da jeg kom tilbake var bussene fulle. «Dere må nok ta taxi,» sa mannen til oss tre som sto igjen utenfor bussen. NSB betalte drosje til togstasjonen på Gardermoen, forklarer Aasbø.

Foreslo fly

Da de tre kom fram til Gardermoen, traff de en NSB-mann som var merket «koordinator».

- Vi presenterte oss, og spurte hvor toget til Trondheim gikk fra. «Nei, det er gått. Skulle dere med det?» sa koordinatoren da, sier Jens-Erik.

På dette tidspunktet foreslår Jens-Erik at NSB setter ham på et fly til Trondheim. Han er på tross alt på Gardermoen. Flyturen ville kostet under 500 kroner. Men NSB hadde andre - og langt dyrere - planer.

De tre passasjerene ble satt på et tog til Lillehammer. Der fikk de tre reisende en drosjerekvisisjon. På Lillehammer ventet en maxitaxi, som tok med fire personer. Da den dro fra Otta var det bare Jens-Erik igjen i bilen. Da sto taksameteret på 2500 kroner.

- Etter ytterligere 6000 kroner stoppet drosjen utenfor Studentersamfundet i Trondheim ved 22-tida, sier medisinstudenten.

Spesiell løsning

- Dette er ikke hverdagen hos oss. Det var mange spesielle løsninger under evakueringen av Lillestrøm. Som regel befordrer vi passasjerer med buss og drosje, dersom det ikke går tog. Jeg kan skjønne at det kan virke merkelig å bruke så mye penger på en passasjer, men det må tilskrives meget spesielle forhold, sier informasjonssjef Jan Erik Kregnes i NSB BA.

anders.hagen@dagbladet.no

NÅ FLYR HAN: Selv om Jens-Erik Aasbø er meget fornøyd med NSB-servicen, velger mediestudenten å fly hjem når han skal fra studiestedet i Trondheim til påskeferie på hjemstedet Gjerstad på Sørlandet. Det blir nok billigst for begge parter.<p>Foto: TOM E. ØSTHUUS