Tredje dose:

- Det går altfor treigt

- Jeg forventer at Folkehelseinstituttet setter seg mål for når denne aldersgruppa skal ha mottatt tilbud om en tredje dose.

VAKSINERING: Eldreombud Bente Lund Jacoben synes at vaksinering med tredje dose av personer over 65 år går for seint. Her fra vaksinesenteret på Sagene. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VAKSINERING: Eldreombud Bente Lund Jacoben synes at vaksinering med tredje dose av personer over 65 år går for seint. Her fra vaksinesenteret på Sagene. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Torsdag opplyste Folkehelseinstituttet at 200 000 personer har mottatt tredje dose av coronavaksinen i Norge. Dette dreier seg hovedsakelig om personer over 65 år, og tallet utgjør omkring 20 prosent av den aldersgruppa i Norge. Eldreombud Bente Lund Jacobsen synes at det er uakseptabelt.

- Det går for treigt – altfor treigt. Det er over én måned siden at regjeringen besluttet at personer over 65 år skal få tilbud om en tredje dose, sier Lund Jacobsen til Dagbladet.

- Jeg forventer at Folkehelseinstituttet setter seg mål for når denne aldersgruppa skal ha mottatt tilbud om en tredje dose. I hvert fall nå som de også snakker om å tilby yngre aldersgrupper en oppfriskningsdose.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

Innleggelser og dødsfall

Covid-19-innleggelser blant personer over 65 år i Norge har økt brått de siste ukene. Antallet nye innleggelser i aldersgruppen er nå på det samme nivået som det høyeste nivået for våren 2021.

I forrige uke ble det registrert 28 covid-19-relaterte dødsfall i Norge, noe som er på samme nivå som i starten av 2021. Alle de omkomne var mellom 79 og 92 år gamle.

- Jeg er redd for at eldre kan få den tredje dosen for seint. Vi ser at eldre kan bli syke selv om de har mottatt to doser, og nå er det mange eldre over 75 år som er innlagt på sykehus med covid-19, sier eldreombudet.

INNLEGGELSER: Denne tabellen viser utviklingen i covid-19-innleggelser fordelt på alder. Man ser en særlig brå økning blant personer over 65 år. Grafikk: Folkehelseinstituttet
INNLEGGELSER: Denne tabellen viser utviklingen i covid-19-innleggelser fordelt på alder. Man ser en særlig brå økning blant personer over 65 år. Grafikk: Folkehelseinstituttet Vis mer

Omprioriterer

Onsdag omtalte Dagbladet at Folkehelseinstituttet nå ber kommunene om å prioritere vaksinasjon med tredje dose av personer over 65 år. Dette bare én måned etter at de anbefalte dem å prioritere influensavaksinasjon foran tredje dose til aldersgruppa.

- Vi kom ikke så raskt i gang som vi trodde, kanskje. Dette fordi vi brukte en del av kommunenes kapasitet til influensavaksinering samtidig, medgir avdelingsdirektør Line Vold overfor Dagbladet.

- Nå er det gjort om på det, så nå skal covid-19-vaksinasjon prioriteres og dermed regner vi med at vaksinasjon med oppfriskningsdoser blant de eldste vil skyte fart.

- Ville dere ha kommet lenger i dette arbeidet om dere hadde prioritert annerledes?

- Det kan hende, det vet vi ikke sikkert. På det tidspunktet vi anbefalte å prioritere influensavaksinering forventet vi at influensaviruset ville spre seg først, men nå har vi sett at coronapandemien har økt mer i omfang enn vi kanskje hadde håpet på, samtidig som at influensaepidemien ikke har kommet ennå. Dermed var det riktig å omprioritere, noe som viser at vi justerer ettersom vi får ny kunnskap.

- Har denne beslutningen hatt konsekvenser i form av innleggelser og dødsfall?

- Det kan vi ikke si noe sikkert om.

SMITTEREKORD: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om smitterekorden i Norge og den kommende julebordsesongen. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen / Dagbladet Vis mer

Kritisk

Eldreombud Lund Jacobsen er klar på hva hun mener om at FHI først anbefalte å prioritere influensavaksinasjon for personer over 65 år framfor vaksinasjon med oppfriskningsdose.

- Jeg synes at det tyder på at helsemyndighetene ikke har fokusert nok på at det ville komme en ny smitteøkning med covid-19. Jeg kan heller ikke spå framtida i ei glasskule, men når vi vet at såpass mange er uvaksinert i Norge, så bør vi være forberedt på at en slik smitteøkning kommer.

Hun mener også at myndighetene kan informere bedre om tredje dose.

- Jeg synes også at helsemyndighetene og kommunene har vært for dårlige til å informere om tredje dose. Jeg får tilbakemeldinger om at forskjellige kommuner har forskjellige systemer, hvor noen varsler innbyggerne sine om når de kan komme, mens andre kommuner bare informerer via hjemmesiden. Dette samtidig som 600 000 nordmenn er ikke-digitale.

Assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet anbefaler folk over 65 år å sjekke med sin egen kommune om når de kan få tilbud om en oppfriskningsdose.

Og dersom det blir aktuelt, kan utrullingen av tredje vaksinedose til hele befolkningen settes i gang når som helst, sier FHI-direktøren ifølge NTB fredag morgen:

- Vi er klare til å iverksette dette når som helst, sier Camilla Stoltenberg.

Regjeringen holder fredag en pressekonferanse om coronasituasjonen etter økende smittetall den siste tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer