- Det går an å dø av ensomhet

Kate Lønberg (42) lå død i sin egen seng i to måneder før noen etterlyste henne. I går ble den ensomme kvinnen bisatt fra Råholt kirke. På fremste rad satt fem personer av fjern slekt. Midt i kirka satt to kvinner som kjente Kate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kate lå død i to måneder

EIDSVOLL (Dagbladet): - Det går an å dø av ensomhet. Jeg tror ensomheten og sorgen ble så sterk at Kate Lønberg rett og slett døde av den, sier kapellan Harald Johansen til Dagbladet etter å ha ledet bisettelsen.

17 mennesker hadde samlet seg for å følge Kate Rigmor Lønbergs siste ferd. Ingen av dem tok ordet under bisettelsen. Kapellan Johnsen holdt minnetalen. Han konstaterte at det var vanskelig å si noe om avdøde. Som døde en naturlig død, trolig 9. februar i år, men som ikke ble funnet før en nabo tilkalte politiet 11. april:

- Kate var en lukket person, sa kapellan Johnsen, stående foran den hvite kista.

«Det jeg ikke vil...»

- Da hun var seks år, forlot foreldrene henne. Jeg vet at Kate var et mobbeoffer på skolen. Hun var svært ensom. Et par ganger ble hun dratt med på ei bibelgruppe, men da hun merket kjærlighet og omsorg fra menneskene der, rygget hun bort. Hun slapp ingen inn i livet sitt. Hun valgte dette selv. Kan det skyldes skuffelsen over selv å ha blitt forlatt? Jeg tror hun opplevde det som et svik å bli forlatt som barn av sine egne foreldre. Hun opplevde dette så sterkt at hun selv valgte vekk andre, sa Johnsen, og la til:

- Man kan ha et indre liv og et ytre liv som er helt motsatt. Kate Lønberg valgte nok et ytre liv hun egentlig ikke ønsket. «Det jeg ikke vil, det gjør jeg,» står det i Bibelen. Man avviser folk, og man gjør det motsatte av hva man egentlig vil.

Kapellanen påpekte at Kate Lønberg var glad i dyr:

- Hun var mer trygg på dyr enn på mennesker. Hun oppfattet nok dyr som mer trofaste.

Tre salmer

Det ble sunget tre salmer i bisettelsen: «Bred dina vida vinger», andre vers av «Deilig er jorden» og hele «Jesus, det eneste». Ett av versene i sistnevnte salme sier noe om Kate Lønbergs liv:

«Motganger møter meg - aldri du støter meg

bort fra din hellige, mektige favn.

Mennesker glemmer meg, Herre, du gjemmer meg

etter din vilje mens her jeg er gjest.»

- Kate Lønberg ble isolert, og isolerte seg. Nå vil vi løfte livet hennes opp og fram i lyset - for å gi det respekt, sa kapellan Harald Johnsen.

Hans siste ord i minnetalen var:

- Hun orket vel ikke mer.

MINNETALE FOR EN ENSOM SJEL: Kate Lønberg var 42 år gammel da hun la seg ned og døde i sin egen seng. I går - omtrent samtidig som Thor Heyerdahl la ut på siste reis - ble Kate bisatt fra Råholt kirke ved Eidsvoll. Kapellan Harald Johnsen holdt minnetalen. Han tror at ensomheten og sorgen over å ha blitt forlatt som barn, også er selve dødsårsaken.