- Det går en grense, og grensa går ved Lofoten og Vesterålen

Navarsete skrinlegger Aps oljedrøm.

SA KLART FRA: Liv Signe Navarsete og Sp ønsker å redusere utvinningstempoet for olje og gass og vil ikke tillate boring i de mest sårbare områdene. Foto: SCANPIX.
SA KLART FRA: Liv Signe Navarsete og Sp ønsker å redusere utvinningstempoet for olje og gass og vil ikke tillate boring i de mest sårbare områdene. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÅLESUND (Dagbladet.no): I sin tale til Senterpartiets landsmøte i Ålesund gjorde Liv Signe Navarsete det klart at heller ikke Sp vil godta oljevirksomhet i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Går en grense
- Noen områder er rett og slett så viktige for landet at vi ikke i nær framtid kan tillate oljevirksomhet der. Det går en grense, og den grensa går ved Lofoten og Vesterålen, sa Navarsete i sin tale.

Dermed er det to mot ett parti i regjeringen.

Sp og SV mot Ap
Forrige helg gjorde også SV-leder Kristin Halvorsen det lynende klart at heller ikke SV vil akseptere oljeboring i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. 

Om det ikke var et uttalt ultimatum, kunne ikke Navarsete kommet med tydeligere beskjed til Ap-leder Jens Stoltenberg.

- Sp kan ikke akseptere åpning av Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning i neste periode. Vi går imot og åpne for utvinning av olje og gass her fordi det er midt i vårt ressursrike matfat. Vi kan ikke sette disse ressursene på spill, sa Navarsete.

- Nå er torsken trygg
Sp-lederen legger stor vekt på at Lofoten og Vesterålen er viktige fiskeriområder. Bare i fjor passerte Vesterålen, Lofoten og Salten i fjor 1,5 milliarder kroner i verdiskaping. Totalt utgjør fisken som blir tatt opp i dette området, omtrent 260 millioner middagsporsjoner.

-Lofoten og Vesterålen er selve opphavstedet for torskefisket i Barentshavet og gyteområdet for sild, er vårt valg enkelt. Vi åpner ikke for oljeutvinning, sa hun.

Det er Natur og ungdom svært fornøyd med.

- Nå er torsken trygg, jubler leder i Natur og ungdom, Ingeborg Gjærum.

- Vi er ett skritt nærmere seier i denne saken. Når SV og Sp er så tydelige, blir det vanskelig for Stoltenberg å tvinge gjennom oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Gjærum til Dagbladet.no.

Senterpartiet vil imidlertid ikke utelukke å åpne Lofoten og Vesterålen etter neste stortingsperiode dersom man får god nok teknologi som vil sikre fiskeområdene. Dermed går ikke Sp for et varig vern slik regjeringspartner SV gjør.

Nytt selskap
I talen til landsmøte gjorde også Navarsete det klart at Sp vil satse 8-9 milliarder kroner årlig på vindkraft til havs. Totalt er målet å produsere 1 TWH årlig fram mot 2020.

Derfor vil Sp starte opp et nytt selskap, Statsvind.

- Vind til havs kan være vårt nye oljeeventyr, sier Navarsete og viser til at Terje Riis-Johansen er i gang med et nytt lovverk for slike store vindmøller.

- Jeg opplever at mange støtter våre visjoner for fornybarsamfunnet. Men da må de også være villig til å satse. Jeg ser ikke bort fra at vi vil ut med både 6 og 8 milliarder per år for å få til disse målene, sa hun.

Senterpartiets program finner du her.

HVA VIL JENS? Kristin Halvorsen (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp) er i mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Foto: SCANPIX.
HVA VIL JENS? Kristin Halvorsen (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp) er i mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Foto: SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer