«Det går en morder løs i denne byen.»

Høyesterettsadvokat Olav Hestenes, som forsvarte Fritz Moen (61) da han ble dømt for drap og voldtektsforsøk på Sigrid Heggheim (21) i 1981, var overbevist om at Moen var utsatt for justismord. Nå blir saken gjenopptatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det går en morder løs i Trondheim, Jørgen, sa Olav Hestenes til meg siste gang jeg snakket med ham. Høyesterettsadvokaten trodde aldri at Fritz Moen hadde drept Sigrid Heggheim fra Jølster, som ble funnet drept bak en bensinstasjon på Nardo i Trondheim i september 1976. Saken forble uoppklart. I oktober året etter ble Torunn Finstad fra Kongsberg funnet drept ved Nidelva.

- De tvang meg

Den døve og handikappede Fritz Moen ble snart pågrepet og dømt for begge drapene i to separate rettssaker. Selv om Moen først tilsto, har han etterpå bedyret sin uskyld. 61-åringen, som nå har sonet straffen, hevder han er offer for justismord. I går ble «tilståelsessaken» tillatt gjenopptatt av Høyesteretts kjæremålsutvalg.

- Dette er den største dagen i mitt liv. Politiet var lure. De tvang meg til å underskrive på at jeg hadde drept, sier han.

Høyesterettsadvokat Olav Hestenes glemte aldri Sigrid-saken. I Frostating lagmannsrett før jul i 1981 leverte han kanskje en av sine beste forsvarerjobber i en drapssak, men motbakken ble for bratt. Moen var allerede dømt til 16 års fengsel for drap og voldtekt av Torunn Finstad (20) i 1978.

- Justismord!

Da juryen hadde svart ja på om Moen var skyldig i drap og voldtektsforsøk på Sigrid, brøt dramatikken løs. Hestenes reiste seg, og ropte ut i rettslokalet:

Fritz Moen-saken

I september 1976 ble Sigrid Heggheim (21) fra Jølster funnet drept på Nardo. Saken forble uoppklart i over ett år.

I oktober 1977 ble Torunn Finstad (20) fra Kongsberg funnet drept ved Nidelva.

Politiet pågrep da den døve og nesten språkløse Fritz Moen (35). Han ble kjent skyldig og dømt for drapet på Torunn Finstad i 1978 og Sigrid Heggheim i 1981.

Moen har nå sonet straffen for drapene, og hevder han er offer for dobbelt justismord.

- Justismord! før han satte seg ned igjen.

Det var første og eneste gang i hans karriere at han åpenlyst tok avstand fra juryens kjennelse.

Hestenes snakket i mange år etterpå om å få saken gjenopptatt. Det ble med snakket. Etter hvert sviktet også kreftene. Olav Hestenes døde i november 1996.

For tre år siden kom privatetterforsker Tore Sandberg og advokatene John Chr. Elden, Jan Glent og Kristin Barth-Larsen for fullt på banen.

Sandberg har skapt rettshistorie. Først fikk han frikjent Per Liland, etter at han hadde sonet ferdig dommen for øksedrap. I går kom beskjeden om at Sigrid-saken kommer opp på nytt i lagmannsretten.

- Det er en skam for rettssystemet at en privatperson skal framskaffe dokumentasjon som det skulle være samfunnets fordømte plikt å framskaffe, sier Tore Sandberg.

Mobbet i fengsel

Moen har sonet atten og et halvt år i fengsel, isolert som så å si døv, og mobbet av medfanger.

Politiet etterforsket den sterkt handikappede Moen i kjølvannet av Sigrid-drapet, men han ble utelukket fordi han hadde alibi.

Etter at Torunn ble drept, kom Moen på nytt i søkelyset, og han tilsto etter hvert, og ble dømt.

Politiet fortsatte etterforskingen mot Moen i Sigrid-saken. Det påståtte gjennombruddet kom da politiet flyttet drapstidspunktet fra natt til søndag til natt til mandag.

Men politiet hadde et problem. Sigrid var voldtatt. Blodtypebestemmelsen viste at sædfunnet trolig ikke stammet fra Moen. Hun skulle først ha blitt voldtatt av en ukjent, og deretter forsøkt voldtatt og drept av 61-åringen.

Fritz Moen ble hentet til nye avhør, og etter hvert tilsto han Sigrid-drapet, en erkjennelse han seinere trakk tilbake.

Advokat Elden sier til Dagbladet at det er første gang en «tilståelsessak» blir tillatt gjenopptatt av Høyesteretts kjæremålsutvalg.

- Dette viser at en tilståelse i seg sjøl ikke er nok i en straffesak. Den må underbygges av andre bevis. Kjæremålsutvalget finner at det strafferettslige beviskrav klart ikke var oppfylt, sier forsvareren.

- Skal kjempe videre

Nye blodtypebestemmelser har overbevist Høyesteretts kjæremålsutvalg. En dansk ekspert fastslår at voldtektsmannen hadde en annen blodtype enn Moen.

- Det fins ikke holdepunkter for at hun er blitt drept og voldtatt av to forskjellige personer, er konklusjonen.

Moen er fortsatt dømt for drap og voldtekt på Torunn.

- Jeg skal fortsette å kjempe, sier Moen. Det er opp til riksadvokat Tor-Aksel Busch om han skal forsøke å bevise en gang til at Moen er skyldig.

DØMT: Fritz Moen (61) ble tiltalt og dømt for drapet på Sigrid Heggheim i 1981. Høyesterettsadvokat Olav Hestenes (t.v.) sammen med sin klient Fritz Moen, etter at dommen var avsagt i Frostating lagmannsrett.