KrFU-lederen krever at regjeringen henter hjem Syria-barna nå

- Det går for tregt

KrFU-leder Martine Tønnessen har en klar bestilling til egen regjering: Hent de norske Syria-barna til Norge og ta med foreldrene deres!

UTÅLMODIG: KrFU-leder Martine Tønnessen mener regjeringen må sørge for å hente hjem alle norske Syria-barn og deres foreldre - så snart som mulig. Spørsmålet er omstridt internt i regjeringen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UTÅLMODIG: KrFU-leder Martine Tønnessen mener regjeringen må sørge for å hente hjem alle norske Syria-barn og deres foreldre - så snart som mulig. Spørsmålet er omstridt internt i regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Det er våre barn, og det må regjeringen ta innover seg, sier Tønnessen til Dagbladet.

SYRIA: Utenriksdepartementets Kristian Netland er i Al-Hasakah, nordøst i Syria for å formalisere hjemkomsten for de såkalte Syria-barna. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV. Vis mer

KrFs landsmøte samlet seg tidligere i år om en resolusjon som slår fast at alle norske barn skal hentes hjem fra flyktningleirer i Syria og Irak, uavhengig av om de er foreldreløse eller ikke. KrFU-lederen understreker at de må få følge av sine foreldre til Norge og ikke hentes ut alene.

- Alle barn har rett til å være sammen med sine foreldre. At barnas foreldre har gjort dårlige valg kan ikke barna holdes ansvarlige for, sier Tønnessen.

Krever handling

KrFu-lederen krever at regjeringen handler og sier hun jevnlig har tatt opp saken med partileder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

- Jeg er mer enn utålmodig. Det er vel og bra at det er blitt en løsning for de foreldreløse barna, men regjeringen må gjøre mer, for dette går altfor tregt. Det handler om liv eller død.

Spørsmålet er på nytt blitt aktualisert etter at NRK onsdag fortalte om en fire år gammel gutt som i snart seks måneder har vært internert i den syriske flyktningleiren Al Hol. Han kom til leiren i mars i år, etter å ha oppholdt seg i IS-kontrollert område sammen med sin halvsøster og mor.

NRK har sett en vurdering gjort av en lege i Syria, som konkluderer at barnet trolig har den alvorlige sykdommen cystisk fibrose.

- Det er ufattelig trist å høre historien om den fire år gamle gutten, men også alle de andre barna som oppholder seg i Syria, sier Tønnessen.

- Jobber med løsning

Spørsmålet om Norge aktivt bør hente ut norske Syria-barn og deres foreldre er omstridt langt inn i regjeringen. KrF har til nå ikke fått gjennomslag for dette kravet, noe statsminister Erna Solberg (H) klargjorde under sin oppsummerende pressekonferanse i juni:

- Det å hente mødrene hjem har ikke vært regjeringens politikk så langt, og er heller ikke noe vi planlegger for akkurat nå, sa hun.

Da KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sa til NRK onsdag at han håpet at den fire år gamle gutten vil komme til Norge.

- Sympatien ligger ikke hos fremmedkrigerne som har reist ut, men vi har et ansvar overfor de uskyldige barna, spesielt når det er så alvorlig sykdom som det er snakk om her.

På spørsmål om når det kan ventes at regjeringen har en løsning for de resterende barna, svarte han at det er «veldig kompliserte saker».

- Vi setter sikkerheten til ungene først. Derfor kommuniserer vi heller ikke eventuelle pågående operasjoner eller diskusjoner i regjeringen, men jeg er opptatt av å finne en løsning, sa han.