«Det går ikke an å være deltidskonge»

Han har stumpet røyken, gått ned i vekt og seiler for første gang etter at han ble kreftsyk. Og nå avslører kongen hvordan han har det på Kongsseteren. - Det er kjedelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIAMI BEACH MARINA (Dagbladet): Etter seks timer på sjøen stilte kong Harald i går opp til sitt første lange intervju etter at han i desember i fjor fikk den alvorlige kreftsykdommen. På brygga i Miami Beach kunne en godt opplagt og meget fornøyd konge slå fast følgende om sin egen helse:

- Den er ganske bra. Og det går framover hele tida. Jeg håper det går enda litt fortere framover på grunn av at vi er her. Det er meningen i hvert fall.

- Hvor viktig er seilingen for kongen?

- Seilingen er veldig viktig for meg. Det er her jeg lader batteriene mine. Jeg føler meg frisk. Men jeg orker ikke like mye som før. Det skal vi få orden på, sier kongen, som bedyrer at han ikke har lagt mye om på livsstilen i forhold til tida før kreftoperasjonen.

- Jeg har ikke lagt om stilen. Men jeg har sluttet å røyke, da. Det var et skuffende lite problem, ler kong Harald.

Var aldri redd

- Hvordan opplevde du å få beskjeden om sykdommen?

- Jeg vet ikke om jeg noen gang tok det innover meg. Jeg trodde at det var noe som skjer andre, ikke meg. Jeg reagerte aldri voldsomt på beskjeden, forteller kongen, som likevel innrømmer at han var redd en liten periode:

- Jeg var aldri panisk. Men jeg var redd i en time da jeg ringte legen. Det varte en times tid. Jeg fryktet ingenting. Jeg lot legene overta.

- Trodde du noen gang at du måtte gi opp seilingen?

- Nei. Jeg sa det til mannskapet da jeg ble innlagt: Ikke avlys turen til USA. Den har jeg lyst på. Jeg trodde vel ikke helt på det selv. Men her er vi.

- Hvor lang tid tar det før du tilbake på jobb?

- Jeg vet ikke. Jeg er sykmeldt inntil videre. Vi får se. Men når jeg er tilbake, så er jeg tilbake for fullt. Det går ikke an å være deltidskonge.

Fortsatt venner

Kongen har imidlertid liten lyst til å gå inn i debatten som hans søster, prinsesse Ragnhild, startet i TV-dokumentaren på TV2 i forrige uke.

Kongen sier at han ikke har sett TV-programmet, og at han bare kjenner konflikten fra aviser. Derfor vil han ikke uttale seg om søsterens utspill.

- Er dere fortsatt venner?

- Jeg håper at vi er det. I hvert fall skal vi bli det igjen hvis vi ikke er det.

- Synes kongen det er leit når noe som dette skjer?

- Det er leit dersom det går utover familiehyggen, kan du si, ja.

- Er det en reell konflikt?

- Nei, jeg synes ikke det. Dette kan skje i de beste familier. De fleste, tror jeg. Ikke bare i de beste, sier han med et smil.

Fornøyd med Haakon

Og kongen er godt fornøyd med innsatsen kronprins Haakon har gjort som regent.

- Det har gått akkurat like bra som jeg hadde regnet med. Jeg har selvsagt gitt ham råd. Og sagt at jeg er her, dersom det er noe han lurer på.

Men det har vært veldig få spørsmål om akkurat det, sier kong Harald, som også er fornøyd med at pressen har respektert hans ønske om å la familien få litt fred under hans sykdom.

- Jeg synes det har gått bra. Faktisk. Og så har vi forsøkt å være åpne alle veier.

- Hvordan har det vært å være sykmeldt så lenge?

- Det har vært kjedelig. Ja, kjedelig. Det betyr vel at jeg begynner å bli bra. Jeg gjør ingenting. Og det er kjedelig. Nå gleder jeg meg til å komme tilbake. Det skal gå bra selv om det er en travel vår. Jeg har jo hatt et halvt års ferie. Ja, ikke ferie, men rekonvalesens. Jeg håper det går bra, smiler kongen, som ikke har store sportslige ambisjoner i Miami.

- Ambisjonen er å fullføre. Og å ha de moro. Kanskje å slå Astrup (Eivind Astrup er skipper på den andre norske båten i Miami, red.anm.)

Og den største bursdagspresangen på gårsdagens 67-årsdag var uten tvil:

- Å få være her og seile igjen!

SNART FRISKMELDT: Kongen får ikke lenger noen behandling etter kreftsykdommen og regner seg selv som frisk. Nå håper han at legene snart friskmelder ham. <!--/BTEK0--><!--BTEK1-->LETTVEKTER: Tidligere var kongen bokstavelig talt tungvekteren om bord i egne seilbåter. Nå har han gått ned mange kilo: - Jeg har gått ned i vekt, vi får se om det hjelper på farten, sier kong Harald.