Det går likar no

Bedre resultat enn ventet fra Intel etter børsstengning i USA i går tente gnisten i Asia og Europa. Rett før denne kommentaren var klar kuttet Federal Reserve renten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjeinvestorer verden over er sulteforet på positive nyheter. Derfor var det mange som benyttet Intels resultatoverraskelse som en anledning til å kjøpe aksjer innen TMT-sektoren (Teknologi, Media og Telekom) over hele Europa onsdag.

Og europeiske investorer ble ikke skuffet: Etter at USA åpnet steg Nasdaq-indeksen kraftig, og Nasdaq lå ved børsslutt her hjemme for første gang på en måned over 2.000 poeng.

Noen minutter over klokken 16 hadde Nasdaq steget 4,7 prosent, mens Dow Jones var opp om lag 1,2 prosent.

I Europa var London-børsen blant de slakkeste børsene med en oppgang for FTSE-100 på kun 0,8 prosent, mens Paris og Frankfurt begge var opp godt og vel 2 prosent.

Stockholmsbørsen var rundt klokken 16 opp 2,8 prosent etter at Ericsson steg med 7,8 prosent.

Over hele Europa var det særlig leverandører av telekomutstyr som gjorde det bra. Selskaper som Marconi, Alcatel, Ericsson, Nokia og Siemens steg kraftig onsdag.

Her hjemme nøt selskaper som Eltek og Nera godt av oppgangen for telekomrelaterte aksjer, men oppgangen var etter forholdene litt forbeholden. Eltek var opp 4 prosent til 143 kroner, mens Nera nøyet seg med en kursoppgang på snaut 3 prosent til 35,20 kroner.

Telenor ble for øvrig onsdagens mest omsatte aksje og la på seg 2,6 prosent. Kursen nærmer seg igjen 40 kroner og endte på 39 kroner.

Oppgangen for telekomaksjene ble likevel puslete i forhold til Opticom. Ryktene svirret i aksjemarkedet rundt Intels beskjedne engasjement i Opticom i kjølvannet av resultatfremleggelsen for den amerikanske IT-giganten.

Uten å verken gå inn på eller viderebringe løse rykter om spekulasjonspapir nummer én på Oslo Børs, er det bare å konstatere at ryktene nok en gang var positivt ladet. Opticom steg med 15 prosent og kursen endte på 740 kroner. Det ble omsatt Opticom-aksjer for 405 millioner kroner onsdag.

Blant andre teknologiaksjer som gjorde det bra onsdag nevner vi Tandberg og navnebror Tandberg Television samt InFocus.

Tandberg-kursen steg med hele 5,7 prosent onsdag til 92,50 kroner, noe som verdsetter Tandberg til 29 ganger ventet inntjening for året. Kursen kommer trolig til å fortsette opp torsdag ettersom Tandberg etter børsslutt leverte resultater for første kvartal som var vesentlig bedre enn ventet. Les mer om tallene her.

Tandberg Television skal etter planen legge frem tall i morgen, torsdag, klokken 0830. Ifølge estimater innhentet av nyhetsbyrået Reuters er det ventet et resultat på 15,7 millioner kroner etter skatt i første kvartal, eller 0,28 kroner per aksje. For året venter analytikerne 2,04 kroner per aksje.

Det var tydelig at forventningene til Tandberg Television-resultat var stor. Kjøperne var i hvert fall i klart flertall og kursen steg med over 8 prosent til 66,50 kroner. TAT'en prises med andre ord til over 32 ganger ventet inntjening for i år. I dagens regime er det ganske friskt.

InFocus steg til 168 kroner onsdag, tilsvarende en kursoppgang på 6,3 prosent. Såpass høyt har ikke InFocus ligget siden 19. mars.

Det er fortsatt skeptikere til aksjen. DnB Markets, Fearnley Fonds og Christiania Markets har alle uttrykt skepsis etter at InFocus la frem kvartalstall uten rettledning for fremtiden onsdag i påskeuken.

First Securities var derimot ganske begeistret og puttet likegodt aksjen inn i sin ukeportefølje. Ut røk for øvrig Schibsted som meglerhuset lenge har hatt troen på, men etter fem måneder tok tålmodigheten slutt.

For øvrig klarte indekstunge Merkantildata seg også bra i dag. Kursen steg med solide 5,2 prosent og kursen sluttet på 28,50 kroner.

Det var få tapere blant de mest 30 mest omsatte aksjene på Oslo Børs, men det er verdt å nevne Frontline som opplevde en markert korreksjon onsdag etter en periode med solid oppgang.

Kursen falt med 5 kroner, eller 2,7 prosent, til 178 kroner. Det var trolig den siste lagerstatistikken fra API som sendte dårlige vibrasjoner til investorene. Råoljelagerene steg med 7 millioner fat og ligger nå på det høyeste nivået på 20 måneder. Det er sjelden gode nyheter for frakt av råolje.

Skipsmeglerforetaket Fearnley har dessuten kuttet anslaget for tankratene denne uken. Det forklarer både hvorfor Fearnley Fonds var sa ivrige til å selge i går, og hvorfor tankaksjene fikk en tung dag torsdag.

Storebrand var også blant aksjene som falt relativt kraftig onsdag. Tirsdag nedgraderte den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley Storebrand fra sterk kjøp (strong buy) til svak kjøp (outperform). I dag ble det kjent at børsnoteringen av If kan henge i en tynn tråd. Ingen av delene er særlig positivt.

Totalindeksen endte opp snaut 1 prosent, mens IT-indeksen er opp hele 4,8 prosent. På hovedlisten ble det omsatt aksjer for over 2,5 milliarder kroner onsdag.

Etter børsstengning i USA rykket den amerikanske sentralbanken ut og kuttet renten ned med 0,50 prosentpoeng. Federal Reserve har dermed kuttet renten med hele 2 prosentpoeng hittil i år og det amerikanske aksjemarkedet går rett til værs.

Det ligger med andre ord an til å bli nok en hyggelig dag på Oslo Børs torsdag.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.