Det går mot avklaring i privat sektor

Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund og Prosessindustriens Landsforening har blitt enige om nye overenskomster som sikrer medlemmene et generelt tillegg på 3 kroner timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen omfatter nærmere 150 bedrifter og 9.500 ansatte.

De med lavest inntektsgrunnlag får et tillegg på kr.4,50, og sikrer dermed oppgjøret en lavtlønnsprofil. For gruppen innenfor elektrokjemisk industri fikk forbundet gjennomslag for retten til å kreve videre fagutdanning.

Partene kom dessuten til en viktig enighet om klarere kjøreregler og prosedyrer for gjennomføringen av de lokale forhandlingene. Forhandlingsresultatet skal imidlertid først til uravstemning med svarfrist 20. mai.

Vertikalt i bilbransjen

Handel og Kontor sammen med Fellesforbundet har i løpet av dagen også kommet til enighet med Norges Bilbransjeforbund om å etablere en vertikal tariffavtale for alle ansatte innenfor bilbransjen. Avtalen skal avløse de tre overenskomster man har hatt til nå.

Leder for seksjon industri i Handel og Kontor, Yngve Halvorsen, sier til NTB at det er mange praktiske fordeler med en såkalt vertikal avtale. Alle ansatte innenfor bilbransjen vil nå få like vilkår, selv om de er organisert i forskjellige fagforbund. Det vil dessuten bli en klubb og ett klubbstyre på hver bedrift, selv om medlemmene tilhører forskjellige forbund.

Hågensen sier at det er en minstelønnsavtale det nå forhandles om og at utgangspunktet for størrelsen på det generelle tillegg er 3 kroner.

- Vi har imidlertid mange andre krav, som for eksempel høyere lavtlønnstillegg og rett til fagopplæring, sier Hågensen. Han understreker dessuten at avtalen det forhandles om er en minstelønnsavtale som forutsetter lokale forhandlinger i den enkelte bedrift.