Det går mot bikkjeslagsmål

Bomber, fangetortur og halshogginger i Irak er blitt ei hengemyr for valgkamp-Bush. Men han holder følge med Kerry.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er nok ikke bare lett å være George W. Bush om dagen. Mellom bombeangrep, fangetortur og gisselaksjoner i Irak, må han også ta seg tid til å sysle med hjemlige spørsmål. Ikke minst i oppkjøringen til presidentvalget 2. november.

Ligger likt

I en rykende fersk meningsmåling for George Washington-universitetet får både den sittende presidenten og hans demokratiske utfordrer John F. Kerry 48 prosent av stemmene, melder AP.

Ifølge meningsmålingen blir Irak-krigen og den hjemlige økonomien de soleklart viktigste valgkampsakene. En gryende økonomisk optimisme kan derfor forklare at Bush henger med i racet, til tross for store problemer i Irak.

Men så lenge det ligger an til dødt løp når det gjelder sak, vil personlige egenskaper bli stadig viktigere - på godt og vondt.

- Jo lenger de to hovedsakene fortsetter å oppveie hverandre i velgernes øyne, jo viktigere vil karakterspørsmålene bli, sier Ed Goeas, som var republikansk intervjuer under målingen.

Den demokratiske intervjueren Celinda Lake er langt på vei enig i analysen.

- Temaet som er utslagsgivende i meningsmålingen er Irak. Andre ting som vil avgjøre stemmegivningen er personlige kvaliteter, sier hun til AP.

- Kerry er vinglete

Over halvparten av de 1000 spurte - 51 prosent - mener det er på tide å kaste ut Bush av Det ovale kontor til fordel for nye krefter. Likevel klarer han å holde tritt med John Kerry. Ifølge folkene bak meningsmålingen ligger trolig forklaringen i kandidatenes personlige egenskaper.

- Kvaliteten på lederskapet styrer stemmene, sier Lake.

Meningsmålingen tar ikke bare for seg det store spørsmålet Kerry versus Bush, men ser også nærmere på kandidatenes oppslutning på ulike politiske områder. Når det gjelder lederskap holder et flertall en knapp på Bush framfor Kerry, fordi de mener han sier klart fra om hva han tror, og de synes han er stabil og konsekvent.

Kerrys problem på dette området er at han oppfattes som vinglete - et poeng Bush-leiren allerede har brukt 80 millioner annonsedollar på å få fram.

Demokratenes wonderboy har tidligere scoret høyt på usikre økonomiske utsikter, men nå som økonomien går framover klatrer Bush opp til en uavgjort på dette feltet.

Ifølge Ed Goeas var Kerry sterkere enn Bush på kun ett punkt i målingen: At han bryr seg om vanlige folk.

Bush i motvind

Som vanlig under en valgkamp spys det om dagen ut analyser og meningsmålinger. En måling som er gjort for New York Times og CBS News viser at 45 prosent av velgerne ville stemt på Kerry, mens Bush må nøye seg med 44 prosent.

Ifølge denne målingen synes kun 45 prosent av amerikanerne at den sittende presidenten gjør en god jobb i sjefsetet. Det betyr at Bush sliter i den verste motvinden siden han vant valget i 2000, skriver New York Times.

Det er spesielt håndteringen av Irak-spørsmålet som er ei hodepine for Bush-leiren. Mens halvparten av de spurte er misførnøyde med hvordan han generelt styrer skuta utenriks, er hele seks av ti amerikanere misfornøyde med presidentens Irak-håndtering.

Ifølge storavisa vokser motstanden mot Irak-krigen fordi amerikanerne frykter den vil avle nye terrorangrep mot USA. 60 prosent i denne undersøkelsen mener at Irak-krigen ikke var verdt prisen. Hele 85 prosent tror ikke at Bush forteller hele sannheten om torturskandalene i Abu Ghraib-fengselet, og 40 prosent mener USA bør trekke seg ut av Irak så snart som mulig.

Som et plaster på såret kan Bush trøste seg med at Kerry ikke har vunnet stemmer på regjeringens motgang.

USA kan gå en spennende valgkamp i møte.

SLITER MED IRAK: Men George Bush vinner på en gryende økonomisk optimisme hjemme, skal vi tro de siste meningsmålingene.
VINGLETE? Demokratenes utfordrer John Kerry oppfattes av mange som lite konsekvent, og selv om han vinner stemmer på problemene Bush sliter med i Irak, taper han tilsvarende på økonomisk bedring i Bush-land.