Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det går mot dyre Europa-ferier for nordmenn

Rett før helga raste kronen, og makroøkonom ser ingen tegn på en betydelig styrking med det første. Det kan gjøre sommerens Europa-ferie dyr.

DYR KRONE: Den norske kronen ble like før helgen betydelig dyrere. Foto: NTB Scanpix
DYR KRONE: Den norske kronen ble like før helgen betydelig dyrere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Oljeprisen var en kort tur innom 46-tallet fredag morgen og sendte kronen utfor bakke. Men halvparten av kronesvekkelsen den siste måneden skyldes euro-styrking, skriver Finansavisen.

Ved inngangen til 2017 ble oljeprisen notert litt over 57 dollar fatet, og så sent som i midten av april var prisen kortvarig over 56 dollar fatet. Torsdag datt først oljeprisen under 50 dollar fatet og så videre. Rundt klokken 5 norsk tid fredag morgen ble den notert til 46,80 dollar.

Kronen var ifølge avisen allerede under press før oljeprisen sviktet, og svekkelsen skjøt fart natt til fredag. Mot euro var nivået på det svakeste 9,57, mens en dollar kostet opptil 8,72.

Søndag formiddag koster én euro 9,45 kroner, mens kursen mot dollar er på 8,59. Brent-oljen står i øyeblikket i 49,10 dollar fatet.

Svakeste i år

Mot euro er svekkelsen ifølge Finansavisen på nesten 5 prosent fra nyttår, men mot dollar er vi tilbake på nivåene fra årsskiftet.

- En del av bevegelsen i EURNOK skyldes generell euro-styrke for tiden. Fra midten av april er handelsveid krone, I44, svekket med rundt 2,5 prosent. Om du renser bort euroen og euronære valutaer, står du igjen med omtrent halve svekkelsen, sier makroøkonom i Handelsbanken Capital Markets, Halfdan Fenwick Grangård, til avisen.

- Du står igjen med en betydelig svekkelse, og noe skyldes åpenbart at oljeprisen er ned 6-7 dollar på en måned, men det er også mye i kronebevegelsene vi ikke klarer å forklare med tradisjonelle, fundamentale forhold, påpeker han, og viser til at nivået på oljeprisen og rentedifferansen normalt ville tilsi en klart sterkere krone enn vi observerer nå.

- Sentimentet ser veldig svakt ut. Utenlandske banker har solgt seg ned i kroner siden mars, uten at vi sikkert kan peke på hva det skyldes.

Redd for skifer

Grangård tror ifølge avisen imidlertid at generell usikkerhet om oljeprisen videre slår ut for kronen.

- Aktiviteten i amerikanske skifer-felt og tvil om OPEC klarer å holde oljeprisen oppe preger oljemarkedet. Det er usikkert hvor lenge OPEC får medlemslandene med på å begrense sin produksjon, når det fører til at USA tar markedsandeler, påpeker han, og venter ikke på noen enkeltfaktor som kan utløse ny kronestyrking.

- Ikke egentlig. Men jeg tror at OPEC-møtet 25. mai kan gi en avklaring, sier makroøkonomen, som likevel har tro på en viss styrking.

- Ja, vi tror på 9,10 mot euro i andre kvartal. Det er nok svakere enn de fleste andre bankene venter, men det ser sterkt ut nå. Det er vanskelig å se hvilke triggere som gjør at kronen vender tilbake til fundamentale nivåer. Samtidig er kronen oversolgt nå, og det kan gå andre veien også, sier Grangård til Finansavisen.

Flere nyheter:

Sparket Eliteserie-trener trekkes for retten
Hegnar: Har Hareide begynt å drikke?
Han tjente 100 millioner kroner i fjor