Det går mot Gore

LEBANON, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): - Dere er de mest ettertraktede menneskene i hele New Hampshire, flørtet visepresident Al Gore under et åpent møte på Lebanon Junior High School i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han siktet til de uavhengige velgerne i gymsalen som alle presidentkandidatene nå sikler etter. Og en avslappet og humoristisk Al Gore seiler i medvind.

Visepresident Al Gore har tatt en klar ledelse på konkurrenten Bill Bradley med 54 mot 40 prosent, viser ferske meningsmålinger før tirsdagens viktige primærvalg i delstaten New Hampshire.

Gore har tatt føringen i valgkampen, og i går møtte han velgerne i sportsskjorte og kakibukser. Stemningen i salen var også svært avslappet under møtet på skolen i den lille byen Lebanon nordvest i New Hampshire.

- Dere som er redde for å tale i forsamlinger, trenger ikke bekymre dere. Jeg blir igjen for å snakke med hver enkelt av dere etterpå, om dere ønsker, sa Gore, før spørsmålene begynte å hagle.

Dette er en mye roligere, tryggere og mer overbevisende Al Gore enn den mannen Dagbladet fulgte i oktober. Og «ut av dressen»-trikset ser ut til å lykkes. For Gore vinner flere og flere uavhengige velgere over på sin side.

Harde fronter

Dette er dårlig nytt for Bill Bradley, som satset masse tid og penger på nettopp uavhengige velgere i den lille snødekte delstaten på østkysten av USA.

Det første slaget kom i Iowa 24. januar da Al Gore tok en knusende 2- 1-seier. Denne seiersferden ser ut til å ha varig virkning. Særlig på mannlige velgere, uavhengige velgere og registrerte demokrater.

Bill Bradley arbeider nå på spreng for å stoppe trenden. Han lager stadig mer aggressive tv-reklame som konfronterer Gore med at han ikke alltid har vært for fri abort, slik Gore selv hevder.

For fri abort

Bradley, som har vært mannen som vil rense amerikansk valgkamp for harde angrep på motstanderen, reklamerer nå med at det bare er han som har hatt den samme holdningen til fri abort hele tida.

Bradley-tilhengerne utenfor Lebanon Junior High School, der Gore hadde åpent møte, leverte i går ut kopier av brev som viser at visepresidenten ikke har vært tilhenger av fri abort hele sitt politiske liv.

Gore har svart at han vil konsentrere seg om positive saker, og nekter å svare Bradley like aggressivt. Han ser ut til å ha fått masse sjøltillit etter framgangen de siste dagene.

Positiv tendens

En viktig meningsmåling gir Gore 54 prosent mot Bradleys 40 prosent. Meningsmålingen ble laget like etter Iowa-valget, men tendensen har vært postiv i flere uker. Det amerikanerne kaller «gjenoppfinnelsen» av Gore har virket.

Alle meningsmålinger de siste dagene mener Gore vil få flere stemmer enn Bradley i New Hampshire, og det kan være med på å peke ut demokratenes presidentkandidat lenge før såkalt supertirsdag 7. mars, da 16 delstater har primærvalg.

BARNEVENN: En avslappet og sjarmerende Al Gore i sportsskjorte og kakibukser flørtet meg velgerne i New Hampshire i går.