PROTESTER: Bøndene og staten ble ikke enige om jordbruksoppgjør. Nå går det mot enighet mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF  på Stortinget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PROTESTER: Bøndene og staten ble ikke enige om jordbruksoppgjør. Nå går det mot enighet mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF på Stortinget. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Det går mot landbruksløsning på Stortinget

Men partene er ennå ikke enige om avtaleteksten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 12 satte regjeringspartiene Høyre og Frp seg ned sammen med støttepartiene på Stortinget, Venstre og KrF, til jordbruksforhandlinger for tredje dag på rad.

For kort tid siden gikk Frp, Høyre og KrF i gruppemøter - Venstre holdt sitt gruppemøte tidligere i dag.

Etter det Dagbladet erfarer, behandler Frp en skisse til avtale på sitt gruppemøte.

Partene skal langt på vei være enige om tall, men de skal ennå ikke ha begynt på avtaleteksten. Det kan tale for at en endelig avtale likevel ikke blir presentert i dag.

- Vi er enige om at vi skal bruke den nødvendige tiden som denne saken trenger, men håper selvsagt å komme i havn, sa KrFs landbrukspolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal til NTB før forhandilngsmøtet i formiddag.

Brudd på brudd Tirsdag for to uker siden brøt jordbruksforhandlingene mellom staten og bondeorganisasjonene sammen. Partene skiltes etter en amper pressekonferanse der landbruksministeren anklaget bødene for å ha drevet med «grov feilinformasjon», skremselspropaganda og svartmaling.

Bondeorganisasjonene mente på sin side at tilbudet fra staten var en ren provokasjon, og at staten ikke hadde vist reell forhandlingsvilje.

Uansett sto Listhaug tilbake med et jordbruksoppgjør det ikke var støtte for i Stortinget. Forhandlinger med støttepartiene Venstre og KrF ut i de små timer torsdag i forrige uke, førte ikke fram.

Fredag sendte regjeringen det havarerte jordbruksoppgjøret til Stortinget. Ap's landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget var raskt ute med en invitasjon til KrF og Venstre, som imidlertid signaliserte at de ville forhandle med regjeringespartiene på Stortinget denne uka.

Kamp om kroner Ifølge Landbruks- og matdepartementet ville bøndene med deres tilbud få en gjennomsnittlig lønnsøkning på 3,5 prosent, noe som er i tråd med det andre lønnstakere får.

LES OGSÅ: Bøndene setter sin lit til KrF og Venstre

Bøndene mener på sin side at de tjener såpass dårlig i utgangspunktet, at det må et større løft til for at de skal kunne sammenligne seg med andre yrker.

Hovedkritikken mot statens tilbud, og regjeringens landbrukspolitikk, har vært den ønskede dreiningen mot færre og større bruk. Heving av taket på melkekvoter og vridnig av subsidier mot store aktører er trukket fra som grep som kan bidra til industrialisering av landbruket, på bekostning av små og mellomstore aktører.

Regjeringen har gjentatte ganger vært opptatt av at en dragkamp i Stortinget kan true forhandlingsinstituttet. Tradisjonen er at jordbruksavtalen er noe regjeringen og jordbruksorganisasjonene blir enige om.

- Vi er opptatt av å verne forhandlingsinstituttet. Men samtidig kan ikke ha et forhandlingsinstitutt som brukes til å gi en mindretallsregjering blankofullmakt i landbrukspolitikken. Det må praktiseres slik at stortingsflertallets politikk blir satt ut i live, har Bondelagsleder Bjørke tidligere sagt til Dagbladet.