Det går mot løsning

Riksmeklingsmannen har lagt fram en ny skisse til avtale for YS Stat, LO Stat og UNIO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SISTE: Det går mot løsning mellom staten og LO Stat, YS Stat og Unio.

15.20 kom Riksmeklingsmann Svein Longva ut og sa at det er lagt fram en ny skisse, og at det er ventet en avklaring i løpet av 10 - 15 minutter.

Akademikerne Stat har gått ut i streik, men LO Stat, YS Stat og Unio vurderer fortsatt riksmeklingsmann Svein Longvas skisse til løsning i oppgjøret i statlig sektor.

Partene skulle møtes 12.30, men møtet ble utsatt. Forhandlingene er nå inn i sin 16. time. Det er statens forhandlingsdelegasjon som har bedt om mer tid til å vurdere skissen fra riksmeklingsmannen.
 

-  Vihar ikke fått noen beskjed om når hvorfor motparten trenger mer tid. Det er det bare staten selv som vet, sier de tre forhandlingslederne for Unio, LO Stat og YS, Arne Johannessen, Morten Øye og Tore Kvalheim.

Meklingen er nå snart 13 timer på overtid.

- Hvis vi ikke hadde hatt håp om en løsning hadde vi ikke fortsatt å være her, sier Arne Johannessen. 

LOs forhandlingsleder Morten Øye mener at langdraget i meklingen kan være et positivt signal for meklingen i kommuneoppgjøret.

SVARER 12.30:
Tore Eugen Kvalheim fra YS stat, Arne Johannessen fra Unio og Morten Øye fra LO stat under en pause i meklingen i statsoppgjøret. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SVARER 12.30: Tore Eugen Kvalheim fra YS stat, Arne Johannessen fra Unio og Morten Øye fra LO stat under en pause i meklingen i statsoppgjøret. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Klokka 11.30 fikk statens personaldirektør vårt aller siste utspill. I praksis er det ikke mer å gå på fra vår side, sier Tore Kvalheim fra YS Stat til Dagbladet.no før klokka 12 i dag.

Arne Johannessen sier at det aller siste utspillet fra arbeidstakerorganisasjonene til staten kom klokka 11.30.

- Siste justering er levert. Nå blir det ja eller nei, sier Johannessen ved 13-tiden

Samkjørte

De tre organisasjonene er samkjørte i meklingen, også etter at Akademikerne brøt ut og sa nei til skissen.

Dersom forhandlingslederne sier ja til statens siste utspill, skal resultatet ut til uravstemning blant medlememne i alle tre organisasjonene.

Riksmeklingsmann Svein Longva fortalte at de tre gjenværende partene i statsoppgjøret like før klokken 09.00 har bedt om mer tid til å vurdere skissen han la frem tidlig i dag morges.

- Det er et positivt tegn i forhold til en mulig løsning, sier Longva.

Det går mot løsning

Finansminister Kristin Halvorsen, som må betale for en eventuell ny tariffavtale for de statsansatte, kom til regjeringskvartalet ved 08.30-tiden for å møte sin regjeringskollega Heidi Grande Røis. Det er fornyings- og administrasjonsministeren som har det politiske ansvaret for statens personalpolitikk.

- Jeg har sovet godt i natt, var det eneste Halvorsen sa da hun besøkte bygget det meklingen har foregått.

Politi og veterinærer i streik

Akademikerne sa ved 08.15-tiden i dag nei til riksmeglingsmann Svein Longva sin siste skisse til løsning av lønnsoppgjøret i statslig sektor.

- Skissen var langt unna vårt krav på fem prosent lønnsøkning. Det var for lite penger og de var feil fordelt, sa Knut Aarbakke, leder av Akademikerne Stat.

Dermed går 130 politijurister og veterinærer ut i streik så snart de får beskjed. Det gjelder veterinøærer i Ålesund og politijurister i Oslo, Salten og Sogn og Fjordane.

- Vi er forberedt på å streike lenge. Vi har fire dagers varsel på å utvide streiken, og ert slikt varsel kan bli sendt allerede i dag. Men vi har ikke tenkt å fortelle hvordan vi vil trappe opp streiken, sier Aarbakke til Dagbladet.no.

Partene i kommuneoppgjøret sitter noen hundre meter unna den statlige meklingen, som er i regjeringskvartalet. Riksmeglingsmannen har informert Dag Nafstad, som mekler i kommuneoppgjøret om innholdet i den siste skissen til de statsansatte.

I praksis blir det ingen kommunestreik i dag. Ved forrige lønnsoppgjør i 2004 ble det en avklaring for de de kommuneansatte først ti timer etter at meklingen i statsoppgjøret var klart. og deretter kommer Oslo kommune, som er et eget tariffområde.

Full streik

Blir det full streik i staten vil mange rammes.

Disse er varslet tatt ut i staten:

LO Stat:

* Trygdekontorer i Oslo, Kristiansand, Bergen, Trondheim og Tromsø

* Aetat i Oslo, Kristiansand, Bergen, Trondheim og Tromsø

* Toll- og avgiftsdirektoratet

* Jernbaneverket

* Skattedirektoratet

* Fylkesskattekontorene i Oslo, Akershus, Hordaland,

Sør-Trøndelag, Tromsø og Vest-Agder

* Ligningskontorene i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø,

Kristiansand

* Politidirektoratet, Oslo

* Politiets utlendingsenhet, Oslo

* Oslo politidistrikt, Oslo; Sør,Trøndelag politidistrikt, Trondheim; Troms politidistrikt, Tromsø; Hordaland politidistrikt, Bergen; Agder politidistrikt, Kristiansand, Politihøgskolen i Oslo

* Universitetene i Oslo, Trondheim, Tromsø og Bergen

* Høgskolene i Oslo, Trondheim, Tromsø, Kristiansand og Bergen

* Jernbaneverket Ofotbanen, Narvik

YS Stat:

* Trygdeetaten, Aetat, finans og toll, politiet

* Sandnes kommune

Akademikerne stat + kommune

* Politiet

* Mattilsynet

* Folkehelsa

Unio:

Politiet

* Politiets utlendingsenhet

* Lærere (forskere, sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og andre) på universiteter og høgskoler.

I første uttaket rammes Oslo, Troms, Agder, Hordaland, Sør-Trøndelag.

* Høgskolene i Oslo og Bergen, NTNU (Trondheim) og Universitetet i Tromsø.