Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det går mot regjeringsskifte i Slovakia

Ifølge de første valgdagsmålingene.

GÅR MOT TAP: Statsminister Robert Fico møtte pressen i kveld. Foto: Reuters/Scanpix
GÅR MOT TAP: Statsminister Robert Fico møtte pressen i kveld. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det ligger an til regjeringsskifte i Slovakia etter valget lørdag, ifølge de første valgdagsmålingene.

Det sosialdemokratiske partiet til statsminister Robert Fico ser ut til å vinne valget, men opposisjonspartiene ligger an til å sammen vinne flertall, ifølge målingene.

To valgdagsmålinger offentliggjort sent lørdag kveld gir opposisjonspartiene mellom 51,8 og 52,1 prosent av stemmene, mens koalisjonen til Fico ligger an til å få mellom 33,7 og 35,8 prosent.

Utvidet åpningstid Deler av Slovakia er rammet av flom, og flere steder måtte medlemmer av valgkommisjonen reise ut med valgurnene i båt for at innbyggerne skulle få stemme.

Valglokaler måtte utvide åpningstiden på grunn av omfattende strømbrudd.

Velgerne møtte fram i større antall en det som er vanlig i bydeler i hovedstaden Bratislava lørdag formiddag, meldte nyhetskanalen TA3. Meningsmålinger har antydet at bare 50-55 prosent av velgerne ville stemme, men det var flere steder kø foran valglokalene.

Slovakia er det siste av de sentraleuropeiske landene som holder valg i vår. Valgene i Ungarn i april og i Tsjekkia i mai førte begge til at sentrum-venstre-regjeringer måtte gå av og at høyresiden overtok.

Tvil om koalisjonspartnere Det er koalisjonspartnernes skjebne som vil avgjøre hvem som har makten i Slovakia når resultatene blir klare i løpet av helgen.

Ifølge de siste meningsmålingene før valget vil statsminister Robert Ficos sosialdemokratiske parti Smer-SD få rundt 30 prosent av stemmene og fortsatt være overlegent størst.

Derimot sår de tvil om hvorvidt Ficos to høyrepopulistiske, noen sier også høyreekstreme koalisjonspartnere, SNS og LS-HZDS, vil klare sperregrensen på 5 prosent. De to partiene ledes av de to mest beryktede politikerne i Slovakia, ultranasjonalisten Jan Slota og tidligere statsminister Vladimir Meciar.

Kristeligdemokrater Hvis de ikke blir representert, kan valget føre til en ny sentrum-høyreregjering, eller en regjering av sosialdemokrater og noen av de nåværende opposisjonspartiene.

Sentrum-høyre i slovakisk politikk omfatter blant annet to kristeligdemokratiske partier. KDH ledes av den tidligere EU-kommissæren Jan Figel, mens SDKU ledes av tidligere statsminister Mikulas Dzurinda

De første resultatene er ventet sent lørdag kveld eller natt til søndag.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!