Det går mot renteoppgang

Dagens tall viser at det går bra i Norge.

GODE TIDER: Sterke makrotall kan tyde på at det går mot renteoppgang. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/Scanpix.
GODE TIDER: Sterke makrotall kan tyde på at det går mot renteoppgang. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/Scanpix.Vis mer

(Hegnar.no): Bruttonasjonalprodukt for Fastlands-Norge steg 0,4 prosent i perioden februar-april, sammenlignet med november-januar. Det viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Månedsveksten fra mars til april var 0,3 prosent.

Det går mot renteoppgang

Kyrre Aamdal skriver i en oppdatering fra DNB Markets at veksten er i tråd med både hans og markedets forventninger.

- Dagens tall tyder på at veksten fortsatt er rimelig sterk, og støtter synet på økt kapasitetsutnyttelse. Vi forventer at Norges Bank vil heve renten i juni i tråd med tidligere guiding, slår Aamdal fast.

Varehandel viser vei

Både tremånedersveksten og månedsveksten i fastlandsøkonomien ble trukket opp av varehandel. Tallene viser ellers en generell tremånedersvekst for de fleste områder, skriver SSB og trekker frem bygg og anlegg, industri- og tjenesteproduksjon, eksempelvis informasjon og kommunikasjon, finans og forsikring og teknisk og forretningsmessig tjenesteyting.

Tøffere tider for bygg og anlegg

Annen vareproduksjon, som omfatter primærnæringene, bygg og anlegg og elektrisitetsproduksjon, demper tremånedersveksten.

Ifølge SSB har dette først og fremst å gjøre med lav kraftproduksjon på nyåret.

Også fiske trekker ned tremånedersveksten, noe som i hovedsak skyldes svake februartall. Husholdningenes konsum var 0,8 prosent høyere i februar-april enn i november-januar.

Samtidig har det blitt kjent at BNP for Fastlands-Norge er revidert opp fra 0,3 til 0,4 prosent for 1. kvartal i forhold til tallene som ble publisert i mai.

Andre økonominyheter:
Advarer mot syv aksjer
Meglerne de bare preiker og preiker og preiker