KAN GÅ MOT STREIK: Stridens kjerne er et krav om en lønnsgarantiordninger. Her meklingsmann Nils Dalseide. Foto Knut Falch / SCANPIX .
KAN GÅ MOT STREIK: Stridens kjerne er et krav om en lønnsgarantiordninger. Her meklingsmann Nils Dalseide. Foto Knut Falch / SCANPIX .Vis mer

Det går mot storstreik i transport- og mediebedrifter

Handel og Kontor varsler storstreik fra mandag hvis ikke enighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Handel og Kontor varsler storstreik fra mandag dersom de ikke kommer til enighet med NHO om en ny tariffavtale. Fristen utløper ved midnatt fredag, men partene er innstilt på å fortsette meklingen.

Samtlige HK-organiserte innenfor store transportbedrifter som DBL, Bring og Tollpost kan komme til å legge ned arbeidet fra mandag av.

Det samme gjelder organiserte i mediebedrifter, som 1881, Eniro, Bergens Tidende, Nordlys og Romerikes Blad.

Stridens kjerne er et krav om en lønnsgarantiordninger.

- Konstruktiv dialog

Handel og Kontor krever at lønnsgarantiordninger inkluderes i de såkalte standardoverenskomsten og medieoverenskomsten med NHO, og da arbeidsgiverne avviste dette kravet, gikk forhandlingene til mekling.

Partene satt fredag kveld i forhandlinger hos riksmeklingsmann Nils Dalseide. Meklingsmannen sier han er fornøyd med samtalene mellom partene så langt.

- Jeg opplever at vi har en konstruktiv dialog, men det er stor avstand mellom partene, sier Dalseide til NTB.

Ifølge Dalseide er det lite trolig at man vil kunne komme fram til en løsning innen fristen løper ut klokken 24.

- Partene er imidlertid enige om at de vil jobbe videre utover fristens utløp. Selv om det er stor uenighet, er dialogen god, sier han.

Ikke streiket siden 50-tallet

Rundt 25 prosent av medlemmene som er omfattet av de to aktuelle overenskomstene vil bli tatt ut i streik dersom man ikke kommer til enighet.

HK-medlemmer har ikke streiket for bestemmelser i standardoverenskomsten siden 1950-tallet. Medlemmene i mediebransjen har vært i mekling flere ganger, men noen streik har det aldri blitt.

HKs forhandlingsleder, Sture Arntzen, uttalte tidligere i uken til fagbladet HK-nytt at han ikke kommer til å forlate meklingskontoret før en lønnsgarantiordning er på plass.(NTB)