Sian-påkjørselen

- Det går mot tiltale

Etterforskningen snart ferdigstilt - uten at de siktede kvinnene noensinne er avhørt.

VELTET: En video fanget av gruppen «Alternativ Media», viser øyeblikket bilen til SIAN-leder Lars Thorsen velte på E6 ved Mortensrud i Oslo etter å ha bli dyttet av en annen bil. Video: Alternativ Media / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart to måneder etter at bilen med Sian-leder Lars Thorsen og fire andre Sian-medlemmer ble påkjørt slik at den rullet rundt, er fremdeles ikke de to siktede kvinnene avhørt. Likevel er etterforskningen i ferd med å ferdigstilles.

- Det ligger an til tiltale i saken, opplyser politiadvokat Maria Hauglund Johnsen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

KRASJER: Dramatiske bilder fra inni bilen som krasjet inn i Sian-bilen. Video: Privat Vis mer

Hun opplyser videre at det gjenstår noen få skritt før saken oversendes til påtalemakten. Det er også for tidlig å si om siktelsene mot de to kvinnene utvides eller innskrenkes.

- Politiet venter fortsatt på dokumentasjon på de fornærmedes skadeomfang, og tilbakemelding på om den ene av de siktede ønsker å forklare seg for politiet. Som kjent har den andre av de siktede gjennom sin forsvarer meddelt at vedkommende ikke ønsker å avgi forklaring, sier Johnsen - som legger til:

- Det har ikke skapt problemer for etterforskningen at de siktede ikke har forklart seg.

På taket ved E6

Det var 2. juli to kvinner la seg på hjul etter at Sian (Stopp islamiseringen av Norge) hadde brent en koran på Mortensrud sør i Oslo. Kvinnene, som hadde tatt med seg restene av den brente boka i bilen, kjørte inn i Thorsens bil, som rullet rundt og ble liggende på taket i veikanten på E6 inn mot sentrum.

De fem Sian-medlemmene ble lettere skadd i hendelsen, som ble behørig dokumentert på video, både av kvinnene selv og av Sian-sympatisører.

De to kvinnene ble pågrepet kort tid etter hendelsen, men seinere løslatt, og har ikke sittet varetektsfengslet. Begge nekter straffskyld for siktelsen på grov kroppsskade, men utover dette har politiet fått lite ut av dem:

Sjåførens forsvarer Nils Christian Nordhus meddelte tidlig at det ikke ville bli aktuelt å avhøre hans klient, mens en avklaring av hvorvidt passasjeren ønsker å stille, har latt vente på seg. Så også nå.

- Jeg har ikke hørt noe fra politiet siden sist, og hun har ikke vært i avhør, opplyser passasjerens forsvarer Ole Petter Drevland til Dagbladet.

Ferieavvikling

Ettersom episoden fant sted i begynnelsen av juli, har aktiviteten rundt saken vært relativt lav, med både sentrale politifolk og forsvarere på ferie; Oslo-politiet har flere ganger skiftet påtaleansvarlig i saken.

- Hvilke etterforskningsskritt er utført, og hvilke er planlagt?

- Gjennomførte etterforskningsskritt har hovedsakelig bestått i avklaring av hvem som var involvert i hendelsen, innhenting av opplysninger om og dokumentasjon av de fornærmedes skader, vitneavhør og gjennomgang av videomateriale, svarer politiadvokat Johnsen.

Når etterforskningen er ferdig fra politiets side, oversendes saken til Oslo statsadvokatembeter for vurdering om bevisene holder til en tiltale.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer