- Det gikk for fort i SSB

Statsminister Erna Solberg måtte svare Stortinget på hvorfor Kristine Meyer ikke lenger har regjeringens tillit.

PRESSET PÅ SSB: Opposisjonen krevde klare svar fra statsminister Erna Solberg i spørretimen i Stortinget i dag, på hva det var som gjorde at den avgåtte SSB-direktøren ikke lenger fikk regjeringens tillit Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESSET PÅ SSB: Opposisjonen krevde klare svar fra statsminister Erna Solberg i spørretimen i Stortinget i dag, på hva det var som gjorde at den avgåtte SSB-direktøren ikke lenger fikk regjeringens tillit Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har gitt uttrykk for at begrunnelsen fra finansminister Siv Jensen (Frp) ikke har vært god nok. I spørretimen onsdag ba han Solberg klargjøre.

– Hvordan kunne det gå så galt, spurte Støre.

Solberg viste i sitt svar til at omorganisering i SSB har vært et tema som både Finansdepartementet og hun selv har befattet seg med i lengre tid. Allerede i februar ble det tatt opp av partene i arbeidslivet i forbindelse med et møte i kontaktutvalget.

– Det var bekymring om planene ville gå ut over statistikkproduksjonen. Dette har vært på listen over ting vi har fulgt i styringsdialogen, sa Solberg.

– Svak styring?

Støre lurte på om styringen av etaten har vært svak, når man ser hvilket drama som har oppstått de siste ukene. I denne situasjonen har det vært ord mot ord, og spørsmål er stilt ved organisasjonens uavhengighet. Han utfordret Solberg til å svare klart og tydelig på hva det konkret var som gjorde at Meyer ikke lenger hadde tillit.

– På et tidspunkt var det klart at man ville implementer en ny reform i SSB før statistikkutvalget ville være ferdig med sitt arbeid. Da var det Finansdepartementet trakk i nødbremsen, sa Solberg.

Finansdepartementet kunngjorde tirsdag at man vil offentliggjøre alle advarsler som ble gitt Meyer i forbindelse med omorganiseringen. Meyer har hevdet at støtten fra Finansdepartementet først forsvant da det ble kjent at 25 forskere skulle flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen – inkludert innvandringsforsker Erling Holmøy.

Samtidig har kontroll- og konstitusjonskomiteen sendt Jensen et brev med en rekke spørsmål om hvordan hun har håndtert uroen rundt SSB.

Bekymring i LO og NHO

Solberg avviste i Stortinget bestemt at den tilspissede situasjonen oppsto som følge av bekymring for omplassering av enkelte forskere, eller at det hovedsakelig handlet om hvordan temaet innvandring skulle håndteres.

– Dagens medieoppslag om NHO og LO torpederer den bekymringen, sa Solberg, og viste til artikkel i Dagens Næringsliv der sjeføkonomer i de to hovedorganisasjon gir Jensen støtte for at hun grep inn i omorganiseringen.

Begge organisasjonene har helt siden i vinter uttrykt felles bekymring for hvordan endringene ville påvirke byråets evne til å levere statistikk, analyser og forskning som er viktig for hele det norske samfunnet, inkludert grunnlaget for forhandlinger mellom partene i arbeidslivet

Vurdere tempo

Senterpartiets Marit Arnstad var kritisk til hvordan prosessen likevel kunne fortsette, sett i lys av bekymringene som hadde framkommet.

– Burde prosessen ikke bare utsettes, men umiddelbart vært stoppet, spurte hun.

Men det avviste Solberg. Det er ikke sikkert at dagens organisasjonsmodell er perfekt, men det blir viktig å vente på statistikkutvalgets konklusjon, påpekte hun.

– Jeg tror det kan være behov for å gjøre endringer, men tempoet må være et annet, sa hun.

Venstre viste til at regjeringen har som mål at offentlig sektor skal gjennom omstilling og effektivisering.

- Hvordan skal man klare å rekruttere ledere til å gjennomføre slike prosesser når man ser hva som har skjedd i SSB, poengterte partileder Trine Skei Grande.

Solberg erkjente at omstilling er et krevende felt. I denne situasjonen toppet det seg for noen uker siden da man så at det gikk for fort, svarte hun.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer