Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det gikk litt i ball

Per Sandberg beklager KrF-uttalelsene - men nekter å bli lagt lokk på.

INNRØMMER AT «DET GIKK I BALL»: Per Sandberg knyttet KrF til IS-massakrene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
INNRØMMER AT «DET GIKK I BALL»: Per Sandberg knyttet KrF til IS-massakrene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre og KrF holdt krisemøte og også Høyre og Frp-representanter reagerte sterkt på Per Sandbergs uttalelser til NRK i dag tidlig, der han knyttet KrF til IS-massakrene. Nå beklager Per Sandberg og forklarer hva han egentlig mente.

- Mente du det du sa om at KrF har skyld i IS-massakrene?

- Jeg har full forståelse hvis Knut Arild Hareide reagerer på det, og hvis han ønsker en beklagelse, så skal han få det. Det betyr ikke at jeg ikke står fast på at politikere uansett må stå oppreist for å ha etablert en politikk som har vært mislykka. Det hjelper ikke å prøve å legge ansvaret over på retorikk.

- Men hva med alle de tusener av vanlige arbeidsfolk som nå føler seg utpekt som fiende?

- Dette er to debatter. Den ene handler om terror, islamisering og vold og den andre handler om manglende inkludering. Det er en masse flotte mennesker i Norge av ulik etnisk opprinnelse som er flotte forbilder, det er helt riktig. De møter jeg hver dag blant journalister, i taxi, i butikken. På tross av dette står vi overfor enorme utfordringer. Masse ungdommer lever i frykt for tvangsgifte og i fare for kjønnslemlestelse i 2015. Dette er mennesker som er født og oppvokst i Norge, i frihet og demokrati. På tross av dette velger noen å reise ut og støtte terror-organisasjoner. Vi kan ikke løpe fra det ansvaret.

- Er dette en del av din strategi, å først gå hardt ut og deretter moderere deg?

- Nei, jeg holder fast på at det multikulturelle samfunnet ikke har lykkes. For meg som politiker har vi ikke lykkes når vi har så store problemer med dropouts fra videregående, manglende deltakelse i arbeidsmarkedet, ghettoisering og utenforskap.

- Hvilke tall baserer du problembeskrivelsen din på?

- Hvis journalister, politikere, eksperter og forskere fortsatt stiller spørsmål om vi har utenforskap, tvangsgifte, om noen står i fare for kjønnslemlestelse, hvis det fortsatt er spørsmål om det er manglende tilhørighet på arbeidsmarkedet, om ghettoisering og drop outs...

- Jeg stilte ikke spørsmål om, jeg stilte spørsmål om i hvor stor grad. Hvilke tall har du på dette?

- Jeg viser til Brochmann-utvalget, SSB, alle de rapportene som stortingspolitikere er godt kjent med. Dette er ingen overraskelse for en gammel politiker. På tross av at majoriteten i Norge er godt integrert og gjør god samfunnsnytte, så har vi disse problemene.

- Så hvis ikke alt er 100 prosent vellykka, så er det mislykka?

- Så lenge noen lever i utenforskap, trues av tvangsgifte, kjønnslemlestelse og ikke opplevere valgfrihet og likestilling, så har vi ikke lykkes.

- Så da er alt mislykka?

- Svar på det sjøl.

- Nei, jeg spør deg.

- Jeg har svart, skal jeg si det igjen?

- Ja, gjerne.

- Det finnes en masse, flotte, godt integrerte mennesker i Norge, i presse, næringsliv og politikk. På tross av dette, har vi store utfordringer.

- Jeg ser ofte at du legger ut problemsaker på Facebook, for eksempel, men sjelden noe positivt. Bør du være flinkere til å trekke fram de positive eksemplene, i stedet for å fokusere på det negative?

- Helt sikkert, det er jeg helt enig i. Og der har også journalister og media noe å lære.

- Bør det være et prosjekt for deg?

- Jeg gjør det hver eneste dag. Jeg møter en masse flotte mennesker som jeg skryter av. Men det er ikke så interessant for dere journalister.

- I alle fall, du beklager overfor KrF?

- Jeg beklager. Men KrF må erkjenne at de er ansvarlige for den politikken som føres.

- Men de har ikke ansvar for IS-massakrene?

- Nei, nei, nei, selvfølgelig ikke.

- Hvorfor sa du det da?

- Det gikk litt i ball. Det var et svar til Dagrun Eriksen som mente at Frp var ansvarlig, med vår retorikk.

- Hvordan skal man forbedre integreringen, mener du?

- Vet du hva som er mitt største ønske? Jeg tror at samtlige mennesker ønsker å bli tatt på alvor. Å bli stilt til ansvar, få rettigheter. Men i Norge har det handla om cash benefits og free housing. Det er en menneskerett å bli stilt til ansvar. Vi må sørge for å stille krav til de som har opphold i Norge om arbeid og vi må sørge for å kvalifisere dem raskest mulig. Dagens politikk reproduserer mennesker med integreringsbehov.

- Når du nå må ut og beklage, vil du tenke deg om før du uttaler deg i framtida?

- Alle kan stole på det, at jeg vil aldri bli lagt lokk på. Men når jeg kommer med sånne uttalelser, skal jeg stå oppreist, og beklage når det er nødvendig.

- Har du fått telefon fra Siv eller Erna i dag?

- Jeg har fått så mange henvendelser i dag, at det har jeg ikke kontroll på, sier Per Sandberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling