RETT TIL DEMONSTRASJON: Erling Folkvord kom til Norge fra Kypros i ettermiddag, og dro rett til demonstrasjonen ved den israelske ambassaden. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
RETT TIL DEMONSTRASJON: Erling Folkvord kom til Norge fra Kypros i ettermiddag, og dro rett til demonstrasjonen ved den israelske ambassaden. Foto: SVEINUNG U. YSTADVis mer

- Det gikk rett i hjertet mitt, da jeg hørte at Mankell var skutt

Erling Folkvord snakket om det feilaktige ryktet i en tale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I sin appell under demonstrasjonen mot Israel i Oslo i ettermiddag, slapp Rødt-politiker Erling Folkvord en nyhetsmessig bombe som førte til et gisp blant de 1500-2000 frammøtte.

- Jeg har fått høre nå at Henning Mankell er skutt, sa Folkvord.

Den svenske suksessforfatteren var på skipet som ble bordet av israelske soldater i morges, og kona Eva Bergman har slitt med å komme i kontakt med Mankell det siste døgnet.

Det svenske utenriksdepartementet opplyser derimot overfor Dagbladet at de har vært i kontakt med en person som er sammen med Mankell, og forfatteren er ikke skadd.

- Rett i hjertet mitt Folkvord-utsagnet ble slått stort opp i flere svenske og norske medier og politikeren ble raskt «omringet» av pressefolk etter talen.

- Svensk UD sier at Mankell ikke er skadd?

- Flott. Jeg håper virkelig det du sier er riktig. Det var godt å høre, for jeg angrer veldig på at jeg hevdet dette i appellen, sier Folkvord til Dagbladet.

Slik forklarer han det som skjedde i forkant av appellblemma:

- Jeg fikk vite det på vei til demonstrasjonen, av en person jeg har stor tiltro til. Da jeg hørte det, ble jeg personlig berørt. Det gikk rett i hjertet på meg. Derfor sa jeg det. Hvis jeg hadde rukket å tenke meg om, ville jeg ikke sagt det, sier Folkvord.

På Kypros med Mankell Politikeren har vært i Middelhavet de siste dagene, og planen var at han skulle være med på skipene som fraktet nødhjelp til Palestinerne i Gaza. Folkvord fikk derimot ikke bli med på båtene som reiste fra Kypros, og ble igjen på øya.

I morges ble skipet «Frihetsflåten» bordet av israelske militærstyrker - og minst ni personer ble drept.

- Jeg var sammen med Mankell på Kypros fra torsdag til lørdag kveld. Det var bare Mankell og én til fra vår gruppe som fikk være med på en av båtene, sier Folkvord.

Tre nordmenn var om bord på «Frihetsflåten» - som ble bordet av israelske styrker - men det er ikke kjent hvordan det har gått med Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi.

- Det er dessverre slik at israelske myndigheter har lagt lokk på all informasjon, sier Erling Segelstad til Dagbladet.

Han er leder av Fellesorganisasjonen (FO) på Hedmark og arbeidsgiver for Randi Kjøs (58).

USKADD: Suksessforfatter Henning Mankell ble ikke skadd da israelske styrker bordet skipet han var på. Foto: HELLE AASAND
USKADD: Suksessforfatter Henning Mankell ble ikke skadd da israelske styrker bordet skipet han var på. Foto: HELLE AASAND Vis mer