Det gikk strykende

24 førsteklassinger i barnevernspedagogikk ved Høgskolen i Sogn og Fjordane strøk til eksamen. Bare ni besto. Dermed strøk svimlende 73 prosent av studentene da skolen avla eksamen nylig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har aldri opplevd maken. Vi pleier å ha 20 prosent stryk på denne eksamenen. Kanskje er ikke kandidatene studiemodne nok. Dette er ikke en bastant påstand, men en kvalifisert spekulasjon, sier avdelingsleder Gunnar Onarheim ved Høgskolen i Sogn og Fjordane til Dagbladet.

Den høye strykprosenten, kombinert med klager fra frustrerte studenter, har ført til selvransakelse ved høyskolen som ligger i Sogndal. Det vil bli avholdt et krisemøte mellom ledelsen og studentene.
- Vi utreder om noe er gått galt i forbindelse med undervisningen eller eksamen, sier Onarheim.

Vil slutte

Hilde Kristin Hollund fra Bømlo er en av de 24 førsteklassingene som strøk. Hun er opprørt over eksamensoppgavene, som er utformet av skolen selv:

- Spørsmålene var på siden av pensum. Videre fikk vi ikke flere oppgaver å velge mellom. Likevel føler jeg at besvarelsen min var grei, sier 20-åringen.

Hun har klaget og ser fram til at to eksterne sensorer skal vurdere hennes oppgavebesvarelse på nytt.

- Jeg vet at også andre har klaget. Dersom ikke klagene fører fram, må vi gå opp til kontinuitetseksamen i august. Stryker skolen meg da også, slutter jeg. Og jeg blir ikke den eneste, hevder Hollund.

20-åringen understreker at hun generelt sett trives både på skolen og i bygda.

Den åtte timer lange heldagsprøven som resulterte i 73 prosent stryk, var delt inn i tre bolker: Psykologi, jus og pedagogikk. De fleste strøk i førstnevnte tema. Slik lød den mest omstridte av psykologioppgavene:

«Gjør rede for Ainsworth sine studier av individuelle ulikheter i tilknytning hos barn. Hvilke innvendinger kan man reise mot hennes metode?»

- Oppgaveordlyden er grei. Men spørsmålet om Ainsworth er perifert i forhold til undervisningen, hevder Hilde Kristin Hollund.

- Kombinasjon

Hun tror strykprosenten skyldes en kombinasjon av perifere oppgaver, altfor hard sensur og rotete undervisning.

Avdelingsleder Gunnar Onarheim er ikke enig:

- Vi har snudd alle steiner, og kommet til at både undervisningen og selve eksamen har vært forskriftsmessig utført. Kanskje er kandidatene ikke studiemodne nok? Tidligere var studentene eldre og hadde mer praktisk erfaring.

- Klag!

Nå har den landsomfattende organisasjonen Barneverns-, Sosionom- og Vernepleierstudentene tatt tak i saken.

I et brev oppfordrer organisasjonen samtlige «strøkne» studenter til å gjøre som Hilde Kristin Hollund - klage.

- Skolen er flink til å skylde på oss studenter. Ledelsen bør heller se til Volda. Der var eksamen i barnevernspedagogikk annerledes, sier Hilde Kristin Hollund.

Rektor Gunnar Stave ved Høgskolen i Volda bekrefter at 20 prosent av «hans» barnevernspedagoger strøk til eksamen. Det er et normalt tall.