IKKE IMPONERT: Leder i Sosialistisk Ungdom Andreas Halse mener at forslaget til Unge Høyre er lite gjennomtenkt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
IKKE IMPONERT: Leder i Sosialistisk Ungdom Andreas Halse mener at forslaget til Unge Høyre er lite gjennomtenkt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer

- Det gir neppe noen akademiske kvalifikasjoner å være med i Unge Høyre heller

Sinnene i kok etter at Unge Høyre vil kutte den økonomiske støtten til alle folkehøyskolene i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Medlemmene i Unge Høyre i de fire vestlandsfylkene Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal kom i går med utspillet
om å avvikle støtten til folkehøyskolene, og i tillegg fjerne de to studiepoengene året gir.

Uttalelsen om at de er usikker på hvilke akademiske kvalifikasjoner det gir å stå på ski i Alpene, eller å lære å hekle et år, har ført til skarpe reaksjoner.

Får statsstøtte - Det gir dessuten neppe akademiske kvalifikasjoner å være med i unge høyre. De får fortsatt statsstøtte. Forslaget er elitistisk og lite gjennomtenkt, og jeg er forundret over den voldsomme forakten mot alt som ikke er akademisk, sier Andreas C. Halse, leder i Sosialistisk Ungdom.

Fattigere samfunn Han er overbevist om at samfunnet blir fattigere om det blir slik at alt som ikke gir «akademiske kvalifikasjoner» ses på som uviktig.

- Vi kan ikke bli et samfunn hvor det eneste som teller er antallet bachelor- og mastergrader på CV-en. Veldig mange som velger folkehøyskole vet ikke hva de skal med livene sine. På folkehøyskolen kan de prøve ut ting som de har interesse for, og jeg kjenner flere som har funnet ut hva de skal bli etter et år på folkehøyskole, sier Halse

Anders Tyvand, stortingsrepresentant og utdanningspolitisk talsmann i KrF, reagerer kraftig på forslaget.

- Unge Høyre viser total mangel på kunnskap og forståelse for hva folkehøgskolene er og hva de kan bety for unge mennesker. For veldig mange blir året på folkehøgskole et av de aller viktigste årene i livet, sier Anders Tyvand.

- Unge Høyre harselerer over ungdom som velger å bruke et år på folkehøgskole, og kaller det et skattefinansiert friår. Det er på ingen måte riktig. I statsbudsjettet for 2014 fikk KrF gjennomslag for å gi oppstartsbevilgning til en ny folkehøgskole i Kristiansand. Dette er en skole som skal gi et tilbud til unge, enslige mødre som har problemer med å få livet sitt til å gå i hop. Når Unge Høyre sier at folk gjerne må gå på folkehøgskole, men at de må betale for det selv, så skjønner de virkelig ikke hva folkehøgskole dreier seg om og hvilket mangfold som finnes i folkehøgskolene, sier Anders Tyvand.

Må kløfte blikket fra kalkulatoren Han mener at Unge Høyre nå bør løfte blikket opp fra kalkulatoren et øyeblikk, og se hva folkehøgskolene faktisk betyr for samfunnet og for enkeltmennesker.

-  Selv med blikket festet på kalkulatoren bør de forstå at folkehøgskolene har en verdi. Frafall i videregående opplæring og høyere utdanning er et av de største problemene vi har innen skole og utdanning i dag, og det koster ufattelig mye penger.
For mange blir året på folkehøgskole det året hvor de både finner seg selv og finner ut hva de vil med livet sitt, og det året hvor de kanskje får motivasjonen tilbake for å fortsette et ordinært studieløp og fullføre en utdannelse. Et år på folkehøgskole er faktisk utrolig billig for samfunnet sammenlignet med et liv i NAV-systemet, sier Anders Tyvand til Dagbladet.

- Skole og utdanning handler om mer enn å få ungdom raskest mulig inn på BI og raskest mulig ut i jobb. Det handler om å utvikle hele mennesket, og der kan folkehøgskolene spille en viktig rolle, sier han.

REAGERER KRAFTIG: Anders Tyvand, stortingsrepresentant og utdanningspolitisk talsmann i KrF mener Unge Høyre bommer i sin argumentasjon.
REAGERER KRAFTIG: Anders Tyvand, stortingsrepresentant og utdanningspolitisk talsmann i KrF mener Unge Høyre bommer i sin argumentasjon. Vis mer