SLO NED PÅ DEMONSTRASJONER: Rundt 100 demonstranter proterste i kveld mot en ny lov som vil tillate at sivile blir stilt for militær domstol. Politiet svarte med tåregass og vannkanoner. Foto: Mohamed Abs El.Ghany / Reuters / NTB Scanpix
SLO NED PÅ DEMONSTRASJONER: Rundt 100 demonstranter proterste i kveld mot en ny lov som vil tillate at sivile blir stilt for militær domstol. Politiet svarte med tåregass og vannkanoner. Foto: Mohamed Abs El.Ghany / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Det gir oss bare motivasjon til å demonstrere mer

Voldelige opptøyer i Kairo i kveld. Politiet møtte demonstrantene med tåregass og vannkanoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Flere titalls demonstranter ble i kveld arrestert i Egypts hovedstad Kairo etter å ha protestert mot en ny lov som skal tillate at sivile kan prøves for militær domstol.

Ifølge lokale medier brukte politiet tåregass og vannkanoner for å spre demonstrantene  som hadde samlet seg. De rykket også inn med pansrede kjøretøy.

- Ble dratt etter håret Egyptiske Magdy ble vitne til demonstrasjonene da han var på vei hjem fra jobb. Han forteller til Dagbladet at politiet brukte makt og tåregass mot de mellom 100 og 200 lokale aktivistene.

- Jeg er sjokkert, for det viser at politiet bruker de samme virkemidlene som før. De har ikke har forandret seg.

Opptøyene kommer to dager etter at myndigheten vedtok en lov som forbyr at folkemengder på mer enn ti personer samles uten å søke tilltatelse på forhånd, en avgjørelse demonstrantene også ønsket å uttrykke sin avsky mot.

Blant de arresterte er flere prominente menneskerettighetsaktivister, ifølge Al Ahram .

- De arresterte mange, og dro til og med en kvinnelig demonstrant etter håret. Jeg synes at folk skal få si det de vil, men det virker som om politiet kommer til å misbruke den nye loven, forteller han.
 
Vil ikke tie Det var organisasjonen The No Military Trials for Civilians som hadde tatt initiativ til dagens protester.

De har gått hardt ut mot at den nye grunnloven skal inkludere en paragraf som åpner for at sivile skal kunne stilles for militær rett og kaller det hele "en forbrytelse".

Menneskerettighetsaktivisten Malek Adly var blant personene som protesterte i dag. Han er sterkt kritisk til myndighetenes inngripen mot demonstrantene.

- Myndighetene må forstå at undertykkende lover ikke får folket til å tie stille. Det gir oss bare motivasjon til å protestere mer, sier han ifølge Daily News Egypt.

Nye forsøk Dagens protester startet utenfor det egyptiske parliamentet. Etter at politiet grep inn gjorde demonstrantene nye forsøk på å samle seg, men ble igjen møtt med tåregass og vannkanoner.

Det har vært urolig i Egypt siden Hosni Mubarak mistet det mangeårige grepet om Egypt under 25.-januarrevolusjonen for snart tre år siden. I juni 2011 ble Mohamed Morsi innsatt som president, men ett år seinere ble han avsatt av militæret og satt i husarrest.

Siden har det pågått en kamp mellom Det muslimske brorskapet og andre som ønsker Mursi gjeninsatt på den ene siden  og militæret og deres støttespillere på den andre.

For øyeblikket jobber 50 politikere med å utarbeide et utkast til en ny og svært omdiskutert grunnlov. Ti av dem la ned arbeidet i protest mot dagens arrestasjoner, ifølge Daily News Egypt.

Magdy forteller at lokalbefolkningen begynner å bli lei etter snart tre år med store uroligheter i Egypt. Han skisserer to ulike scenarioer for fremtidens Egypt.

- Noen er i ferd med å bli skikkelig irriterte, mens andre ikke en gang bryr seg. Enten vil folk late som ingenting og håpe at vi får landet tilbake på fote med en ny grunnlov alle vil akseptere og innføringen av frie valg, eller vi vil oppleve flere demonstrasjoner mot politibrutaliteten og lovene som begrenser både ytringsfriheten og den individuelle friheten i Egypt.

UROLIG: Demonstranter samlet seg i kveld på Talaat Harab square i sentrum av Kairo. Foto: Mohamed Abd El-Ghany / Reuters / NTB Scanpix
UROLIG: Demonstranter samlet seg i kveld på Talaat Harab square i sentrum av Kairo. Foto: Mohamed Abd El-Ghany / Reuters / NTB Scanpix Vis mer