I FULLT ALVOR: Fra demonstrasjonene mot president Viktor Janukovitsj i Kiev, Ukraina. Jurij og Lena Khrapai har tatt med sønnen Damir for at han skal lære hva demokrati er. Her synges den ukrainske nasjonalsangen.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
I FULLT ALVOR: Fra demonstrasjonene mot president Viktor Janukovitsj i Kiev, Ukraina. Jurij og Lena Khrapai har tatt med sønnen Damir for at han skal lære hva demokrati er. Her synges den ukrainske nasjonalsangen. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

- Det gjelder Ukrainas liv eller død

Enda en gang istemmer demonstrantene i Kiev nasjonalsangen. Med et mollstemt alvor som om det gjaldt liv eller død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ennå har ikke Ukraina gått under.

Vår mentalitet
Det er åpningsstrofen i den ukrainake nasjonalsangen som Elena og Jurij Khrapai synger. Det er høytid. Det er vemod. Og det er framfor alt en ukrainsk fatalisme i denne strofen som forteller at Ukraina alltid har vært det urolige grenselandet mellom Russland og Polen, alltid i bevegelse etter hvert som makta har byttet side i et urolig Europa.

. Nasjonalsngen karakteriserer vår mentalitet, som er fatalistisk. Den er i prinsippet positiv, men den viser også at vi ukrainere er overlatt til skjebnen, sier Jurij Khrapai.

Han, en framgangsrik advokat, og hun, lærer ved Det medisinske fakultetet i i Kiev, tilhører middelklassen som driver opprøret mot den autoritære presidenten Viktor Janukovitsj, som har sine røtter i et Øst-Ukraina som ennå er preget av sovjetiske holdninger og standarder.

Handler om framtida
- Vi deltar i demonstrasjonene mot Janukovitsj fordi dette handler om framtida, og det å ta farvel med en del av fortida som ikke er god, sier Elena. Hun tenker på president Viktor Janukovitsj og hans i prinsippet sovjetiske forståelse av verden.

Elena og Jurij er det de kaller guider i demokrati for guttungen Damir på sju.

- Det er viktig for oss at Damir får en følelse av hva demokrati og engasjement er, sier Elena.

De snakker om utbredt korrupsjon, og at Elena, som universitetslærer, har en lønn på 1 200 grivna, rundt 1000 kroner, i måneden.

- Lønna er selvsagt latterlig, så jeg gir den bort til mine kolleger, for at de skal ha noe å leve av, sier Lena. Godt gift, med en framgangsrik advokat

Diktatur med Janukovitsj
På uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev er det oberst Aleksej Jakusjevskij som er sjef. Han er en av flere offiserer som åpent har valgt side i denne ukrainske konflikten, og han vet at han tar en stor risiko, hvis han skulle tape.

- Vi er vanlige borgere som slåss for vår framtid. Folket krever en annen politikk. Janukovitsj er politisk død uansett. Hvis han ikke må gå nå, så taper han presidenvalget i januar 2015, sier Jakusjevskij.

- Men hvis Janukovitsj skulle vinne, så blir det diktatur, sier Jakusjevskij, som  mener at Ukraina må kutte båndene til Russland for å ha en framtid.

Nåde til Ukraina
På uavhengighetsplassen er det et mylder av liv. En gruppe mennesker holder hverandre i hendene og står i ring og ber bønner til vårherre: «Kjære gud, se i nåde til Ukraina», messer ei kvinne.

Og det kan saktens være på sin plass med en bønn. For fra Russland kommer det ikke veldig forsonende toner. Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sa i går at EUs reaksjoner på den ukrainske konflikten «grenser til hysteri». For Russland og president Vladimir Putin vil det være det største politiske nederlaget på 20 år hvis Ukraina underskriver samarbeidsavtalen med EU, slik president Janukovitsj først lovet, så sa at han ikke ville gjøre, men nå - tilsynelatende - igjen sier han vil skrive under.

Baklengs mor nederlaget?
I går var det en ny dag med demonstrasjoner i Kiev. President Viktor Janukovitsj innkalte sine støttespilere for å demonstrere bare 200 meter unna der hans motstandere har slått seg til. Men bare noen få tusen dukket opp, selv om iherdige rykter kunne fortelle at de hadde blitt betalt 400 grivna, en tredels gjennomsnittlig månedslønn, for å møte opp.

Det forteller oss at det ikke er noen tvil om hvor det politiske initiativet i denne ukrainske krisa ligger. President Janukovitsj er presidenten som er tvunget til å gå baklengs, kanskje mot nederlaget.

REVOLUSJONENS MAT : Fra demonstrasjonene mot president Viktor Janukovyisj i Kiev, Ukraina. Her fra et av mange suppekjøkken.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
REVOLUSJONENS MAT : Fra demonstrasjonene mot president Viktor Janukovyisj i Kiev, Ukraina. Her fra et av mange suppekjøkken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer