Jonas Gahr Støre:

- Det gjør fortsatt vondt

Tida da hans egne foreldre var på sykehjem, har gitt statsminister Jonas Gahr Støre viktige erfaringer. Nå varsler han at eldreomsorg blir en av Arbeiderpartiets hovedsaker i valgkampen.

BERØRT: Jonas Gahr Støres foreldre gikk bort i 2017 og 2021. Erfaringene fra den siste tida sitter fortsatt i. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
BERØRT: Jonas Gahr Støres foreldre gikk bort i 2017 og 2021. Erfaringene fra den siste tida sitter fortsatt i. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

Når statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre hører om erfaringer fra eldreomsorgen, dukker egne minner opp.

Fra da han selv var pårørende og moren og faren var på sykehjem.

- Det minner meg om opplevelser med mine foreldre. Det gjør fortsatt veldig vondt, sier Støre til Dagbladet.

- Den siste fasen av livet er ofte tragisk. Det handler om å miste evner og kapasitet til ta vare på seg selv, sier han.

Nå varsler han at eldreomsorg blir en av Arbeiderpartiets hovedsaker i høstens valgkamp.

Varsler eldrebølge

Fra Arbeiderpartiets valgboder rundt om i landet skal dette budskapet fortelles før kommunevalget:

Partiet skal sikre kvalitet i eldreomsorgen, når en ny eldrebølge nå er på vei.

- Det blir kommunens kanskje aller viktigste oppgave, sier Støre.

NYHET: Jonas Gahr Støre møter Dagbladet på Stortinget for å lansere en av valgkampens hovedsaker for partiet. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
NYHET: Jonas Gahr Støre møter Dagbladet på Stortinget for å lansere en av valgkampens hovedsaker for partiet. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

For Støre er det en erkjennelse av at man sist gang, i kommunevalget i 2019, snakket for lite om de eldre. Da handlet det mest om mattilbudet på sykehjemmene.

- Slik kan vi ikke ha det nå, sier Støre.

- Nå blir en viktig hovedoppgave å se på helheten, hvordan kommunen kan kjenne de eldre og se hvilke behov de har.

Høyre-kritikk

Arbeiderpartilederen advarer mot høyresidas privatisering og oppsplitting av sykehjem og hjemmehjelp. Ap vil ha et mer helhetlig tilbud.

«Trygghet, muligheter og fellesskap» blir et nasjonalt budskap. Så, påpeker Støre, vil Bærum og Berlevåg ha sine tolkninger av hva som bør gjøres lokalt for de eldre.

- Du møter en hverdag hvor de som driver sykehjemmene er strukket for folk, og sliter med å få vaktene til å gå opp i helgene.

- Vi har store utfordringer med eldre pasienter som skrives ut og som er for syke til å reise hjem, men for ferdigbehandlet til å være på sykehus. De kommer til kommunene, og de må vi klare å møte, sier Støre.

- Høyre har kritisert dere for å svekke eldreomsorgen i regjering, ved å motarbeide tiltak som trygghetsboliger i distriktene, heldøgns omsorgsplasser og Eldreombudet?

- Det er en forutsigbar opposisjonskritikk. Vi må bruke ressursene klokt. Vi har pasientombud i alle regioner, så å opprette Eldreombud som symbolkraft har vi ikke prioritert. Men vi skal i en bo hjemme-reform og trygghetsreform for eldre, ha investeringer i sykehjemsplasser.

Var selv pårørende

Hvordan pårørende blir møtt i eldreomsorgen, er viktig for Støre personlig.

- Det er bra at pårørende bidrar, men et tema kommer nok til å bli hvordan vi kan anerkjenne og understøtte de pårørende.

Faren hans var klar i hodet helt til han gikk bort i 2017. Moren mistet det kognitive, før hun døde i 2021.

- Jeg lærte mye om dem og om meg selv da jeg var pårørende. Jeg så også hvilken fantastisk hjelp de fikk da de trengte mye og total omsorg. Men du blir hele tida minnet om hvor strukket det er, sier Støre.

EGNE ERFARINGER: - Jeg lærte mye om dem og meg selv, sier Jonas Gahr Støre om foreldrenes tid på sykehjem. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
EGNE ERFARINGER: - Jeg lærte mye om dem og meg selv, sier Jonas Gahr Støre om foreldrenes tid på sykehjem. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Debatten har stormet om eldre som sviktes av helsetilbudene, og hva regjeringen gjør og ikke gjør. Støre mener debatten må ha med seg at livets siste fase er tøff for den det gjelder og dem rundt.

- Vi må ha med den ærligheten, om at siste del av livet vil ha vonde øyeblikk. Selv i den beste eldreomsorgen i verden.

Må snakke sant

Han påpeker at det vil skje at gamle faller ut av senga eller får feil medisin på sykehjem.

- Jeg mener at vi skal være ærlig og snakke om det. Å skjule slikt for å oppnå god statistikk, er feil.

- Legger du vekt på at denne fasen av livet er tung, for å plassere bort noe av kritikken som har vært av deres regjering?

- Jeg tror vi må snakke sant om ting. Jeg ønsker at Ap skal være garantist for at vi tar eldreomsorg på stort alvor. Det er bare et uttrykk for at vi skal finne gode løsninger og prioritere riktig, svarer Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer