Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det gjør jo ikke CVen dårligere, akkurat»

Bård Vegar Solhjell fornøyd med USAs «attest» til SV.

SV-KRITIKK: SV og utenriksminister Jonas Gahr Støre for skylden for mye av det amerikanerne mener er galt med norsk utenrikspolitkkk, ifølge Wikileaks-dokumenter Aftenosten har gjengitt i dag. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SV-KRITIKK: SV og utenriksminister Jonas Gahr Støre for skylden for mye av det amerikanerne mener er galt med norsk utenrikspolitkkk, ifølge Wikileaks-dokumenter Aftenosten har gjengitt i dag. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell ser på Wikileaks-dokumentene Aftenposten har gjengitt i dag om amerikanerne syn på den rødgrønne regjeringen som en attest på at SV har lykkes med å forandre norsk utenrikspolitikk.

- Det er naturlig at de peker på SV fordi vi har hatt innflytelse på utenrikspolitikken. Dette viser også at Jonas Gahr Stør har vært en aktiv utenriksminister med selvstendige meninger, sier Solhjell, som er fornøyd med «attesten» fra USA.

Uenig med USA
I dag skriver Aftenposten at amerikanerne var provosert over norske solospill, og at tilliten til flere norske regjeringsmedlemmer er sviktende. Blant andre får utenriksminister Jonas Gahr Støre hard medfart. Ifølge den tidligere ambassadøren i Norge, Benson K. Whitney viser Støre «stor vilje til å avvike internasjonal konsensus», skriver han i 2008.

- Dette er en attest om at Norge har en selvstendig utenrikspolitikk. Det har vært slik de siste fem årene at vi i mange små og store saker har hatt andre synspunkter, vært pådrivere eller uenig med USA, sier Solhjell.

- Uhjelpsom
Blant annet skal Norge, ifølge Obamas egen ambassadør Barry White, ment at Norge har spilt en «stadig mindre ofte uavhengig, og til tider uhjelpsom rolle i Midtøsten.»

Den rødgrønne regjeringen blir også kritisert for å ha tatt intiativt til forbud mot klasevåpen og hatt et ønske om å forhandle med Hamas. «De siste fem månedene har vært ville, med nye og overraskende utspill- fra å lansere ideen om sikkerhetsdialog med Iran til at norske tjenestemenn har blitt enige om å møte Hamasrepresentanter», skriver tidligere ambassadør Benson K. Whitney i 2006, ifølge Aftenposten.

- Dette viser at den rødgrønne regjeringen har hatt en aktiv og selvstendig utenrikspolitikk som var uvant for Bush-administrasjonen etter fire år med Bondevik-regjeringen og forsvarsminister Kristin Krohn Devold, sier Solhjell.

Bra for CVen
Både Kristin Halvorsen og Erik Solheim skal være nevnt spesifikt i dokumentene Aftenposten gjengir deler av innholdet i dag.

- Det gjør jo ikke CVen dårligere, akkurat. Det at Erik Solheim har hatt en sentral rolle i Sri Lanka er jo veldig bra for hans CV, sier Solhjell og ler.

Han er ikke videre imponert over den amerikanske ambassadadens politiske vurderinger.

- Jeg stiller noen spørsmål ved den analystiske kapasiteten til ambasseden, sier Solhjell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!