Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det gjør meg kvalm å høre hvordan de unnskylder seg

De pårørendes advokater går hardt ut mot nordmennenes taushet i retten.

SINTE: Både aktor (foran) og de pårørendes bistandsadvokater gikk i retten i dag kraftig ut mor Tjostolv Moland og Joshua Frenchs stillhet i retten. Foto: Espen Røst
SINTE: Både aktor (foran) og de pårørendes bistandsadvokater gikk i retten i dag kraftig ut mor Tjostolv Moland og Joshua Frenchs stillhet i retten. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at aktoratets to hovedvitner lørdag fastholt sine forklaringer om at Tjostolv Moland og Joshua French er skyldige i drapet på sjåføren Abedi Kasongo, nektet fortsatt de to nordmennene å svare på spørsmål fra dommeren og aktoratet.

- Jeg sier ingenting i denne retten. Dette er ikke en reell rettssak, sa Tjostolv Moland.

Dette førte til voldsom støy i salen, og dommeren hadde et strev med å roe ned tilhørerne i retten.

Deretter kom de pårørendes bistandsadvokat med en kraftsalve mot de to nordmennene.

- Det gjør meg kvalm å høre hvordan de unnskylder seg. De kommer og sier at de ikke kan forklare seg fordi dette ikke er en rettssak. Hadde de vært syke, hadde det vært ok, men ikke nå, sier en av de åtte advokatene som representerer de pårørende og de andre sivile partene i saken.

Forbannet aktor
Dommeren henger seg også opp i at de tiltalte ikke vil svare.

- Anerkjenner dere denne retten? spør han flere ganger.

Nordmennene kommer så med sitt standardsvar om at de ikke vil si noe i rettssalen.

Dette gjør aktor voldsomt forbannet.

- Jeg vil sikte dere for manglende respekt for retten, skriker han.

Bistandsadvokatene fortsetter:

- Hadde det vært to kongolesiske soldater som hadde vært tiltalt, ville de blitt tvunget til å svare. Det er ingen grunn til at de to nordmennene skal ha det anderledes.

Retten er nå hevet, og saken fortsetter mandag.

Kjente ikke igjen våpenet
På spørsmål fra dommeren tidlig lørdag, kunne ingen av de to hovedvitnene Aradjabu og Kepo kjenne igjen våpenet, eller på annet vis si at det er drapsvåpenet.

- Nei, det var mørkt, sier Kepo.

-Skjøt og skjøt og skjøt
Det andre hovedvitnet Kasimu Aradjabu fortalte tidligere retten om om bilturen 5. mai som endte med at sjåføren Abedi Kasongo ble drept.

Arabadjo var selv med på den fatale bilturen. Han beskriver seg som den drepte sjåførens assistent.

Han forklarte at han og det andre vitnet, Gina Kepo, ville til Bunia, og at de to, og de to nordmennene møttes på parkeringsplassen.

- Nordmennene ga 50 dollar i forskudd, men det oppsto uenigheter da de kom med motorsykkelen som de skulle ha på lasteplanet, sier Aradjabu.

- De ville ha pengene tilbake, noe de ikke fikk.

Betaling ble til slutt avtalt, og de kom seg av gårde. Joshua French skal ifølge vitnet ha sittet foran i passasjersetet, Tjostolv Moland på lasteplanet.

Ifølge vitnet var det normennene som krevde at bilen stanset på det som ble åstedet.

- Moland skrek: "get out, get out, get out", og skjøt, og skjøt og skjøt.

Vitnet forteller at han løp ut av bilen.

- Joshua French angrep meg og tok tak rundt nakken min. Vi lå og sloss på bakken, forteller vitnet.

Han forteller at han deretter flyktet ut i skogen.

Det andre hovedvitnet, Gina Kepo, forklarer seg nå for retten. Han forklarer seg i tråd med Kasimu Aradjabus forklaring.

- Jeg lurte på om det var virkelig eller en spøk, sier Kepo om skyteepisoden.

Dobbeltrolle
Aradjabus og Kepos rettsforklaringer er så langt i tråd med det de tidligere har fortalt til politiet og til mediene.

De to vitnene Aradjabo og Kepo, er i tillegg til å være vitner, sivile parter i saken. De krever til sammen krever én million US dollar av nordmennene.

Ville bli på cella
De to tiltalte nordmennene nektet i morges å forlate fengselet, da de ble nektet tilgang til sin advokat, Andre Kibambe. Det måtte en halvtime med diskusjon til for at forsvareren skulle få adgang til å besøke de to i fengselet.

De to sier de ikke har fått snakke med advokaten i det hele tatt siden torsdag.

Moland og French sitter tiltalt for drap, drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og kriminelt forbund.

Blant bevisene som er blitt lagt fram fra aktoratets side, er blant annet en rekke av de tiltaltes private bilder.

Tjostolv Moland og Joshua French forholdt seg i går tause i retten, mens aktoratet blant annet framstilte dem som diamant- og kvinnejegere.

To vitner som var med på den fatale kjøreturen som endte vest for kisangani 5. mai, forteller begge at det var Tjostolv Moland som skjøt sjåføren Abedi Kasongo. Moland og French hevder begge sin uskyld, og har fortalt Dagbladet at de mener hovedvitnene står bak drapet.

OMSTRIDT VÅPEN: Oberst Roger Wawara med det aktoratet presenterte som drapsvåpenet. Ingen av hovedvitnene kunne med sikkerhet si at det var dette våpenet som ble avfyrt. Foto: Torgeir P. Krokfjord
OMSTRIDT VÅPEN: Oberst Roger Wawara med det aktoratet presenterte som drapsvåpenet. Ingen av hovedvitnene kunne med sikkerhet si at det var dette våpenet som ble avfyrt. Foto: Torgeir P. Krokfjord Vis mer
FASTHOLDER FORKLARINGEN: Et av de to hovedvitnene, Kasimu Aradjabu, forklarer retten om hvordan han mener Moland drepte sjåføren Abedi Kasongo 5. mai i år. Foto: Torgeir P. Krokfjord
FASTHOLDER FORKLARINGEN: Et av de to hovedvitnene, Kasimu Aradjabu, forklarer retten om hvordan han mener Moland drepte sjåføren Abedi Kasongo 5. mai i år. Foto: Torgeir P. Krokfjord Vis mer
VILLE BLI PÅ CELLA:De to nordmennene nektet i dag tidlig å forlate fengselet fordi de ikke hadde fått snakke med sin advokat. Etter en time kunne saken omsider starte. Foto: Espen Røst
VILLE BLI PÅ CELLA:De to nordmennene nektet i dag tidlig å forlate fengselet fordi de ikke hadde fått snakke med sin advokat. Etter en time kunne saken omsider starte. Foto: Espen Røst Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling