- Det gjør sykt vondt

Dobling i antall bruddskader etter at mildværet kom.

KNEKT PÅ TO STEDER: Joakim Røsberg (39) skulle ut og hente lunsj da han skle på det glatte føret og knakk leggen på to steder. Her viser Seksjonsoverlege ved Oslo skadelegevakt Knut Melhuus, Rødberg røntgenbilde av leggen som er knekt på to steder. Foto: Espen Røst/Dagbladet
KNEKT PÅ TO STEDER: Joakim Røsberg (39) skulle ut og hente lunsj da han skle på det glatte føret og knakk leggen på to steder. Her viser Seksjonsoverlege ved Oslo skadelegevakt Knut Melhuus, Rødberg røntgenbilde av leggen som er knekt på to steder. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joakim Røsberg (39) var på vei ut for å hente lunsj da han tok sats og hoppet over en brøytekant utenfor arbeidsplassen.

- Da jeg landet, skle jeg, så stoppet beinet opp i noe, og jeg fikk en vridning på kroppen. Jeg hørte det knakk, og skjønte med det samme at beinet var knekt, forteller Røsberg.

Gipstekniker Tine Korneliussen-Bøttker løfter forsiktig på benet for å starte gipsingen, og Røsberg rykker til i smerte.

- Ah, det gjør sykt vondt, sier lagerarbeideren fra Oslo.

Markant økning Seksjonsoverlege ved Oslo skadelegevakt Knut Melhuus forteller at de har fått inn flere med Joakim Rødbergs bruddskade de siste 10 dagene.

VANLIG BRUDD 1: - Dette er et håndleddsbrudd, og noe av det vi ser oftest, forteller seksjonsoverlege ved Oslo Skadelegevakt, Knut Melhuus.
Kvinnen (52) som kom inn med denne skaden må opereres, forteller seksjonsoverlegen. Foto: Skadelegevakta i Oslo
VANLIG BRUDD 1: - Dette er et håndleddsbrudd, og noe av det vi ser oftest, forteller seksjonsoverlege ved Oslo Skadelegevakt, Knut Melhuus. Kvinnen (52) som kom inn med denne skaden må opereres, forteller seksjonsoverlegen. Foto: Skadelegevakta i Oslo Vis mer

- Han har to brudd i leggen, det er et typisk rotasjonsbrudd, mest sannsynlig har han fått en vridning av kroppen i spranget, men foten har ikke fulgt med og stoppet opp, så har det brukket tvers av, forteller seksjonsoverlegen.

- Dette bruddet må opereres, vi gipser det midlertidig nå, før han blir sendt videre til Ullevål Universitetsykehus, forteller seksjonsoverlegen.

Flest kvinner - Vi har hatt en ganske spesiell vinter med sammenhengende kulde fra snøen la seg i slutten av november. Før væromslaget forrige helg registrere vi færre skader etter fall på glatte fortau enn normalt. De siste 10 dagene har antall slike skader tatt seg merkbart opp, mener Melhuus.

- Forrige mandag hadde vi mer enn 70 skader etter fall på isen, hvorav ca. halvparten hadde brudd. Dette er ca. 50 flere enn gjennomsnittet en vinterdag, sier seksjonsoverlege Knut Melhuus ved Oslo skadelegevakt.

Han forteller at resten av uken forløp på lignende vis slik at de ved ukeslutt hadde registrert omlag 300 bruddskader totalt, 100 flere enn uken før.

VANLIG BRUDD 2: Brudd i skulderen. Dame, 62 år. Foto: Skadelegevakta i Oslo
VANLIG BRUDD 2: Brudd i skulderen. Dame, 62 år. Foto: Skadelegevakta i Oslo Vis mer

- Denne økningen skyldes i hovedsak skader etter fall på glatte gater og fortau. De vanligste bruddene er i håndledd, ankel og skulder.

Statistikken fra Oslo skadelegevakt fra de siste dagene forteller at 3 av 4 pasienter som faller på gaten er kvinner og at gjennomsnittsalderen er 50 år.

- Det betyr at myten om at det er eldre kvinner som faller på glatta er feil. En slik gjennomsnittsalder betyr at det er like mange 30-åringer som 70-åringer som faller. Aktive personer som haster avgårde til mer eller mindre viktige gjøremål utgjør fletallet, mener Melhuus.

Bruk brodder - Det viktigste man kan gjøre når det er glatt, er å avpasse farten etter forholdene. Dette har vært oppfordringen til bilister i alle år, men egner seg også utmerket som leveregel for fotgjengere i byen på vinterstid.

- Jeg vet at mange, spesielt unge mennesker, synes det er flaut å bruke brodder, det er litt som å bruke sykkelhjelm, men det reduserer utvilsomt skadeantallet. Et håndleddsbrudd medfører fem uker med gips, og det tar ofte et år før man gjenvinner styrke og funksjon i hånden. En såret stolthet med brodder på føttene bør være verdt prisen for å unngå dette, sier seksjonsoverlegen.

VANLIG BRUDD 3:
- 45 år gammel kvinne som har falt på glatta, forteller seksjonsoverlege ved Oslo Skadelegevakt, Knut Melhuus.  - Dette er et alvorlig ankelbrudd på to steder som må opereres, forteller seksjonsoverlegen.
Foto: Skadelegevakta i Oslo
VANLIG BRUDD 3: - 45 år gammel kvinne som har falt på glatta, forteller seksjonsoverlege ved Oslo Skadelegevakt, Knut Melhuus. - Dette er et alvorlig ankelbrudd på to steder som må opereres, forteller seksjonsoverlegen. Foto: Skadelegevakta i Oslo Vis mer

- Høye hæler eller glatte lakksko er heller ikke å anbefale på denne årstiden. Dette kombinert med dårlig balanse i alkoholrus gir ofte knall og fall, spesielt på nattestid, sier han

Såpeglatt Også ved Sykehuset Sørlandet i Kristiansand har de hatt mange bruddskader til behandling den siste tiden
- Sørlandsklima er jo sånn at det alltid veksler rundt null, så sånn sett har vi ikke sett noen markant økning i år, sier klinikksjef ved kirurgisk klinikk ved sykehuset Sørlandet, til Dagbladet

- Men vi hadde en ekstremt mange skader første helga januar, da var det såpeglatt her, forteller han.

Stygge brudd - Vi har hatt mange stygge brudd med feilstillinger som må brytes på plass den siste uka, forteller seksjonsykepleier Elin Humstad, ved skadepoliklinikken på st. Olavs Hospital i Trondheim.

Hun forteller at de merker økningen med en gang det blir mildt og glatt ute og kan fortelle at det var ekstremt stor pågang av bruddskader sist helg.

- På en vanlig dag kan vi ha en opptil 15 tilfeller, men på de travleste dagene nå, har vi hatt 30 - 40 bruddskader, forteller hun.

STOR PÅGANG:
Seksjonsoverlege ved Oslo skadelegevakt Knut Melhuus forteller at de har fått inn mange bruddskader de siste ukene.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
STOR PÅGANG: Seksjonsoverlege ved Oslo skadelegevakt Knut Melhuus forteller at de har fått inn mange bruddskader de siste ukene. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Universitetsykehuset i Nord Norge melder at de har hatt større pågang enn vanlig av bruddskader idag.

- Vi har hatt et væromslag de siste dagene, og har hatt flere håndleddsbrudd enn vanlig ved Ortopedisk avdeling idag, forteller
Jan Fredrik Frantzen, kommunikasjonsrådgiver sykehuset.

JOAKIM RØSBERGS LEGG:
Skadelegevakta i Oslos røntgenbilde av Røsbergs vemstrelegg viser to brudd.
Foto: Skadelegevakta i Oslo
JOAKIM RØSBERGS LEGG: Skadelegevakta i Oslos røntgenbilde av Røsbergs vemstrelegg viser to brudd. Foto: Skadelegevakta i Oslo Vis mer
GIPS: Sykepleier Janniche Petersen (t.h) bistår gipstekniker Tine Korneliussen-Bøttker med gipsingen av joakim Røsbergs legg. Røsberg hoppet over en brøytekant, og knakk leggen på to steder da han landet på en isete parkeringsplass utenfor arbeidsplassen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
GIPS: Sykepleier Janniche Petersen (t.h) bistår gipstekniker Tine Korneliussen-Bøttker med gipsingen av joakim Røsbergs legg. Røsberg hoppet over en brøytekant, og knakk leggen på to steder da han landet på en isete parkeringsplass utenfor arbeidsplassen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer