Pasient fra Askøy døde

- Det gjør veldig dypt inntrykk

Dødsfallet kobles til vannsmitten.

VANNSKANDALE: Rundt 50 personer har vært innom legevakten på Askøy med symptomer som feber, diaré og magesmerter på grunn av mistanke om smitte via Kleppe vannverk på Askøy. Folk må koke vannet.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
VANNSKANDALE: Rundt 50 personer har vært innom legevakten på Askøy med symptomer som feber, diaré og magesmerter på grunn av mistanke om smitte via Kleppe vannverk på Askøy. Folk må koke vannet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

- Det fikk dessverre et tragisk utfall. Det gjør veldig dypt inntrykk, og tankene går først og fremst til familien som er berørt, sier Bård Espelid, varaordfører i Askøy, til Dagbladet.

Ettåring døde

Espelid har i 12.45-tida nettopp mottatt meldingen om at enda en sambygding er meldt død, og at dødfallet muligens kan skyldes det infiserte drikkevannet i kommunen. Fra før mistenkes det at en ettåring som døde i forrige uke, døde av forurenset vann.

Det er foreløpig Haukeland sykehus som styrer informasjonsstrømmen rundt det siste dødsfallet. Varaordføreren har derfor begrenset mulighet til å uttale seg, og vet ennå ikke hvem det dreier seg om.

Bakterien campylobacter - som antas å være årsaken til sykdomsutbruddet - er påvist hos den avøde, men vedkommende hadde en «veldig alvorlig bakenforliggende grunnlidelse» og vil bli obdusert, i likhet med ettåringen.

VANNSTASJON: En mengde slike vannstasjoner er utplassert på Askøy, slik at folk garantert får rent drikkevann.
Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
VANNSTASJON: En mengde slike vannstasjoner er utplassert på Askøy, slik at folk garantert får rent drikkevann. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer

- Dødsårsaken er ikke avklart, og vi må holde alle muligheter åpne, understreker Espelid.

Kriseteam i beredskap

Askøys kriseteam har vært i full beredskap siden kommunen forrige torsdag gikk ut med et kokevarsel til innbyggerne. Siden da har hundrevis av askøyværinger meldt seg på legevakta, og over 60 personer har vært innlagt på Haukeland. Over 2000 personer antas å ha blitt syke.

- De står klare også i dette tilfellet dersom det er behov, sier varaordføreren.

Han opplyser at kriseteamet blant annet tett har fulgt opp familien til ettåringen som døde.

PREGET: Varaordfører Bård Espelid. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
PREGET: Varaordfører Bård Espelid. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

- Hvordan er stemningen blant sambygdingene dine nå? Er folk fremdeles redde?

- Generelt er det litt usikkerhet rundt det som har med vann å gjøre. Vi har prøvd å jobbe systematisk for å hindre smittespredningen, og det har tilsynelatende vært veldig effektivt; så vidt vi vet, er ingen blitt smittet etter at vi innførte tiltakene.

Ute blant folk

- Hva gjør dere framover nå?

- Kommunens politiske og administrative ledelse er mye ute i samfunnet, blant annet på skoler. Vi jobber med å ivareta de rammede, og håndtere de praktiske følgene av at folk ikke får vann, sier Bård Espelid.

Askøy har siden smitten ble kjent vært avhengige av vannforsyning utenfra. En stor mengde vanntanker er delt ut.

Etterforskningen av bakteriesmitten har gitt resultater. I går ble det funnet ekskrementer fra dyr på taket av et vannreservoar på Øvre Kleppe, og smitten antas å komme herfra.