«Det gjør vondt i armen å kaste brostein»

Journalist deltok i steinkastingen i København.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) «Det gjør vondt i armen å kaste brostein, og man risikerer å få fingrene smurt inn med hundelort eller å få vann kastet i hodet av de lokale,» skrev journalisten René Fredensborg i Avisen.dk.

Nyhetsavisens journalist gikk natt til fredag i lære som aktivist. Nå er han suspendert fra jobben og artikkelen han skrev fjernet fra nettet.

«Det er en ren tilståelsessak, men jeg ble helt enkelt grepet av stemningen. Særlig da jeg får en brostein plassert i min høyre hånd og får beskjed om å kaste. Bare fordi jeg har fjernet maskeringen og åpenbart mitt bleke ansikt blant de mørkhudede guttene fra Blågårds Plads,» skrev Fredensborg.

I et København ute av kontroll deltok han blant oppviglerne i opptøyene.

Reportasjen ble trykket i gratisavisen Nyhedsavisen lørdag, og også publisert på nettstedet Avisen.dk. Av reportasjen fremgikk det at journalisten deltok i opptøyene ved å kaste brostein mot en butikk, som allerede var knust av demonstranter og også deltok i å slepe ting ut på gaten for å lage brannbarrikader.

«Det er selvsagt fullstendig uakseptabel oppførsel, som Nyhedsavisen tar avstand fra og dypt beklager. Nyhedsavisen beklager likeledes at artikkelen ble publisert,» skriver sjefredaktør David Trads i en notis som er lagt ut på nettstedet i dag.

Medarbeideren er nå suspandert fra avisen og vil være det til politiet har bestemt om han skal siktes for delaktighet i urolighetene.

«Deretter vil Nyhedsavisens ledelse beslutte om medarbeideren skal avskjediges,» skriver sjefredaktøren.

LOT SEG RIVE MED: Journalisten Rene Fredensborg tok natt til fredag del i de voldsomme opptøyene i København, og kastet brostein sammen med demonstrantene. Her et bilde fra en barrikade i brann torsdag kveld.
LOT SEG RIVE MED: Journalisten Rene Fredensborg tok natt til fredag del i de voldsomme opptøyene i København, og kastet brostein sammen med demonstrantene. Her et bilde fra en barrikade i brann torsdag kveld. Vis mer

I reportasjen kom det frem at mange av oppviglerne i København ikke er ungdom med tilhørighet til Ungdomshuset, men innvandrergjenger som blir med «for balladens skyld».

- Jeg kan ikke være med på dette. Man får ingen sympati med å bruke så mye vold, sier en av veteranene fra BZ-miljøet i København og spaserer hjem med hendene begravet i hettegenseren.